Ελάτε στην παρέα μας

Βύρωνα

Με υπερηφάνεια και τιμή ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου στον Βύρωνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Με την απότιση φόρου τιμής στους ήρωες του ’21 γιορτάστηκε και φέτος η 25η Μαρτίου.
Ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Κυριακής με Κωδωνοκρουσίες στους Ιερούς Ναούς και την Έπαρση της Σημαίας με Τιμητικό Απόσπασμα Προσκόπων.
Ακολούθσε η Δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Τριάδος Βύρωνος, χοροσταντούτος εκπροσώπου του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνα, Υμηττού κ.κ. Δανιήλ. Στον καθεδρικό ναό παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, των συλλογικοτήτων και της μαθητικής κοινότητας της πόλης μας.
Στη συνέχεια τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη κ. Γεδεών Μαγκριώτης στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης όπου και εκφωνήθηκε ο Πανηγυρικός Λόγος της ημέρας από τον Δήμαρχο Βύρωνα, Γρηγόρη Κατωπόδη (ακολουθεί απόσπασμα):
“Με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνεια, συγκεντρωθήκαμε σήμερα για να αποτίσουμε φόρο τιμής αλλά και να εκφράσουμε τον σεβασμό μας στους ήρωες της Επανάστασης του 1821.
Την 25η Μαρτίου, γιορτάζουμε τον αγώνα για ανεξαρτησία που διεξήγαγε ο υπόδουλος ελληνισμός ενάντια στην Οθωμανική αυτοκρατορία. Αγώνας που κατέληξε στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας των Ελλήνων και στη δημιουργία του Ελληνικού Κράτους.
Σήμερα γιορτάζουμε όλοι μαζί το ορόσημο της δόξας, τον πετυχημένο αγώνα για ελευθερία και αυτοδιάθεση των προγόνων μας. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ημερομηνία γιατί αποτελεί την απαρχή της εθνικής παλιγγενεσίας. Ιστορικά, για 400 χρόνια, από την άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, μέχρι την ημερομηνία που τιμούμε σήμερα, είμασταν υπόδουλοι των Οθωμανών.
Η Ελληνική Επανάσταση ενέπνευσε, χωρίς υπερβολή, όλο σχεδόν τον κόσμο, από τα Βαλκάνια, τη Δυτική Ευρώπη, έως τη Λατινική Αμερική που ήταν εκείνη την εποχή υπό την καθοδήγηση του μεγάλου επαναστάτη και ηγέτη διαφόρων κινημάτων ανεξαρτησίας, Σιμόν Μπολιβάρ.
Αποτέλεσε δηλαδή το έναυσμα για ένα διεθνές κίνημα, τόσο μέσω αλληλέγγυων και φιλελληνικών δράσεων όσο και μέσω επαναστατικών κινητοποιήσεων, που σηματοδότησε το τέλος του παλιού κόσμου και την απαρχή ενός νέου, με κύρια οράματα την ελευθερία και τη δημοκρατία.
Η σημερινή μέρα δεν είναι τελετή μνημόσυνου η μόνο ιστορικής αναδρομής, αλλά αποτελεί μια ευκαιρία ώστε με την γνώση της ιστορίας μας να διδαχθούμε για το τι μπορούμε να καταφέρουμε ως λαός στο σήμερα και στο μέλλον.
Σας καλώ να απορρίψουμε κάθε πολεμοκάπηλη φωνή και προσπάθεια απ’ όποιους και αν προέρχεται, είτε στο εξωτερικό είτε στο εσωτερικό. Γι’ αυτό και ο αγώνας για ειρήνη είναι ιδιαίτερα επίκαιρος στην δύσκολη και διαχρονικά πολυτάραχη περιοχή που ζούμε.”

Ο Δήμαρχος Βύρωνα δεν παρέλειψε να απευθυνθεί και στη νεολαία του Δήμου:
“Οι πρόγονοί μας, οι ήρωες της επανάστασης, έδειξαν ψυχικό σθένος, αξιοθαύμαστη αντοχή, συσπειρώθηκαν γύρω από αξίες και ιδανικά, έθεσαν τις βάσεις για την αποτίναξη του ζυγού, διαμορφώσαν τον νεοελληνικό διαφωτισμό με την αρωγή των Ελλήνων λογίων, διεκδίκησαν το στοιχειώδες ανθρώπινο δικαίωμα να ζουν ελεύθεροι.
Μας παρέδωσαν τη μεγαλύτερη αρετή. Την Ελευθερία. Είναι χρέος σας να τη διαφυλάξετε ως κόρη οφθαλμού γιατί η απώλειά της είναι δυστυχία και να πορευτείτε με τα δικά σας ιδανικά και αξίες προς τη δική σας ελευθερία. Η ελευθερία είναι δικαίωμα, είναι ιδανικό που οπλίζει τον άνθρωπο να ανοίξει τα φτερά του και να πετάξει μακριά. Ο πραγματικά ελεύθερος άνθρωπος δεν είναι αυθαίρετος, αλλά είναι πεπεισμένος για την αλήθεια και το δίκαιο. Η ελευθερία έχει πολλές μορφές. Αφορά τη σκέψη, τον λόγο, τη βούληση, είναι πνευματική, πολιτική, εθνική ελευθερία.
Πάρτε τη σκυτάλη από τους ήρωες που τιμούμε σήμερα. Τους θεμελιωτές του Ελληνικού Κράτους. Μια ισχυρή παρακαταθήκη που θα μεταλαμπαδεύσετε με τη σειρά σας στις επόμενες γενιές.
Αναζητήστε τα δικά σας ιδανικά στην πραγματική ζωή με οδηγό το θάρρος, τη δικαιοσύνη, την ανιδιοτέλεια και την ανθρωπιά.
Στην αυτοτέλεια της προσωπικότητάς σας, απαραίτητη προϋπόθεση της οποίας είναι η ελευθερία και ο ανθρωπισμός. Έννοιες ταυτόσημες.
Πορευτείτε με φάρο την αλήθεια και με αδούλωτο φρόνημα. «Συγκρουστείτε» αν διακυβεύεται η ελευθερία σας. Είναι αυτό που φοβάται η κάθε εξουσία. Την «πάλη», τη «ρήξη» με το «κατεστημένο». Την απόδοση δικαιοσύνης «από τα κάτω».
Αυτό προτάσσει εξάλλου και η ίδια η λέξη «Ελευθερία». «Πορεύομαι προς κάτι ιερό».
Κυνηγήστε τα όνειρά σας, ατομικά και συλλογικά και πραγματοποιήστε τα με γνώμονα όχι μόνο το συμφέρον σας, αλλά και το κοινό καλό.
Και το «καλό» δεν χαρίζεται. Κερδίζεται με αγώνες και θυσίες. Χωρίς φόβο, υποταγή, αλλοτρίωση, αλλά με περίσσιο θάρρος που το οπλίζει το δίκαιο.
Σε εσάς στηριζόμαστε για να απαλείψουμε το άδικο από αυτή τη ζωή! Για να ξανατοποθετήσουμε τον άνθρωπο στο επίκεντρο.
Αυτά τα τελευταία λόγια θαρρώ πως είναι και ο συμβολισμός της σημερινές επετείου.
Χρόνια Πολλά να είστε Καλά!”

Τον πανηγυρικό της ημέρας ακολούθησε η Μαθητική Παρέλαση με τη συμμετοχή των Σχολείων Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

Παρέλασαν επίσης οι:

Εθελοντές Δασοπυροσβέστες, οι πολιτιστικοί σύλλογοι Βύρωνα: των Ηπειρωτών, Ποντίων, Κρητών, τα αθλητικά σωματεία: Δόξα Βύρωνος, Αθηναικός, Α.Ο. Βύρωνα, Αστέρας Βύρωνα, ο Σύλλογος «ΤΑΕ KWO DO ΠΑΛΜΟΣ» και ο Γυμναστικός Σύλλογος Βύρωνα. Παρέλασε επίσης η Σχολή Χορού «Ισμήνη Ζαχαριάδη».

Στεφάνια κατέθεσαν:

Ο Δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης.

Εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄Αθηνών Νικόλαος Ξυδάκης

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ το μέλος του κόμματος Έφη Καλαμαρά.

Εκ μέρους του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων στεφάνι το στέλεχος του κόμματος Σταύρος Σκληβάγκος.

Εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής η Εντεταλμένη Σύμβουλος Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Πόπη Σταυροπούλου

Εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων ο Επίλαρχος Βασίλειος Λεύκας.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Βύρωνα o Διοικητής Aστυνόμος A΄ Τρύφωνας Zάγκλης.

Από το Τμήμα Ασφαλείας Βύρωνα η ανθυπαστυνόμος Λαμπρινή Σωτηροπούλου

Για τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό Περιφερειακής Επιτροπής Βύρωνα η Πρόεδρος Βίκυ Μακρυδάκη

Το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού Τοπικό Τμήμα Καρέα.

Η Οργάνωση μελών ΣΥΡΙΖΑ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, αντί στεφάνου, διέθεσαν χρηματικό ποσό στο Δίκτυο Αλληλεγγύης

Η Δημοτική Τοπική Επιτροπή Νέας Δημοκρατίας Βύρωνα.

Η Τοπική Οργάνωση ΠΑΣΟΚ ΒΥΡΩΝΑ.

Η ΟΝΝΕΔ Βύρωνα.

Η ΟΝΝΕΔ Νέας Ελβετίας Βύρωνα αντί στεφάνου προσφέρει χρηματικό ποσό στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Βύρωνα.

Για την παράταξη «ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΣΤΑΣΗ ΒΥΡΩΝΑ», η Πρόεδρος του Διαδημοτικού Δικτύου Δήμων Βύρωνα & Δάφνης Υμηττού Ελένη Βασιλοπούλου και το μέλος της παράταξης Σωτήρης Βαμβακάρης.

Για τη ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΒΥΡΩΝΑ-ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΩΓΟΣ, ο επικεφαλής Χρήστος Γώγος.

Για τη Δημοτική Παράταξη «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΥΡΩΝΑ» ο επικεφαλής Μίλτος Μπαντής.

Για τη Δημοτική Κίνηση Πολιτών Βύρωνα «ΔΥΝΑΜΗ ΕΛΠΙΔΑΣ» ο επικεφαλής Αλέξης Σωτηρόπουλος.

Για τη Δημοτική παράταξη «ΒΥΡΩΝΑΣ ΚΑΘΑΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ» το μέλος & τέως Δημοτικός Σύμβουλος Ηλίας Βαλμάς.

Οι έξι ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι Κοσκινάς, Μαυρόπουλος, Παπαδημητρίου, Παπαμιχαήλ, Σάρολα, Σώζος αντί στεφάνου διέθεσαν το ποσό των 100 € σε είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Βύρωνα.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α΄ βαθμιας Εκπαίδευσης Βύρωνα – Καισαριανής – Παγκρατίου «Ρόζα Ιμβριώτη» προσφέρει το ποσό των 50 € στο Σπίτι του Αγωνιστή.

Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Βύρωνα εκ μέρους όλων των Σχολείων της Α΄θμιας Εκπαίδευσης (Δημοτικών και Νηπιαγωγείων) προσφέρει το ποσό των 50€ στο Κοινωνικό Φαρμακείο του Δήμου.

To Σωματείο Μικροπωλητών «ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝΑΣ», αντί στεφάνου προσφέρει στο Σπίτι Γαλήνης Χριστού του Ιερού Ναού Αγ. Δημητρίου ένα γεύμα υπέρ των απόρων σιτιζομένων.

Η ΔΟΞΑ ΒΥΡΩΝΟΣ.

Ο ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ Αθλητικός Σύλλογος Βύρωνα.
Ο ΑΣΤΕΡΑΣ ΒΥΡΩΝΑ αντί στεφάνου ενισχύει οικονομικά το Χαμόγελο του Παιδιού.

Για την Πανελλήνια Οργάνωση «Ελληνική Εστία» Παρ/μα Βύρωνα η Αντιπρόεδρος Λίτσα Χρυσανθοπούλου.

Η Διεθνής Οργάνωση Γυναικών Ελλάδος «ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΗ» παρ/μα Βύρωνα, αντί για στεφάνι προσφέρει γραφική ύλη και βιβλία σε άπορους μαθητές.

Ο Σύλλογος Κρητών Βύρωνα αντί στεφάνου προσφέρει χρηματικό ποσό στο Κοινωνικό Φαρμακείο Δήμου Βύρωνα.

Ο Σύλλογος Ποντίων Καρέα Βύρωνα αντί στεφάνου προσφέρει το ποσό των 50 στην Ενορία Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Καρέα για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Η Ένωση Ηπειρωτών αντί στεφάνου προσφέρει 50€ στο Σπίτι Γαλήνης Χριστού του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως για το συσσίτιο των γερόντων.

Για το Σύνδεσμο «Μπάϊρον» για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Συνδέσμου Ρένα Παπαγεωργίου.

Για τη Σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής «Εν Ωδαίς» ο καλλιτεχνικός δ/ντης και Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Ντόβολος.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων του γνήσιου δημοτικού τραγουδιού του Χορού και της Παράδοσης «Η ΡΩΜΙΟΣΥΝΗ» αντί στεφάνου προσφέρει το ποσό των 50€ σε άπορη οικογένεια.

O Πολιτιστικός και Εξωραϊστικός Σύλλογος Κοπανά αντί στεφάνου προσφέρει 20€ στην Ενορία Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως για το συσσίτιο των γερόντων.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ