Ελάτε στην παρέα μας

Βύρωνα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στο Λύκειο Καρέα

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής & Υγείας του Δήμου Βύρωνα, ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα από το Γενικό Λύκειο Καρέα, πραγματοποίησε τρίωρο βιωματικό εργαστήριο στους/στις μαθητές/τριες, της Γ΄ τάξης, τη Δευτέρα 4 Απριλίου με θέμα: «Μιλάμε για τα όρια, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό στις σχέσεις».

Το πρόγραμμα το οποίο υλοποιήθηκε με παράλληλα εργαστήρια στα 4 τμήματα της Γ΄ τάξης, στόχευε στην ενημέρωση και την κατάλληλη προετοιμασία των εφήβων, έτσι ώστε να μάθουν να λαμβάνουν υπεύθυνα αποφάσεις που αφορούν τη μετέπειτα σεξουαλική ζωή τους καθώς και να προασπίζονται τα δικαιώματα τους.

Οι συντονίστριες (ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί) αξιοποιώντας τη δυναμική της ομάδας, έδωσαν στους μαθητές/τριες τη δυνατότητα να εκφράσουν συναισθήματα, τυχόν αγωνίες και προβληματισμούς, να διευκρινίσουν απορίες, αλλά και να εκπαιδευτούν σε στρατηγικές με σκοπό την αυτοπροστασία τους (για τη συναίνεση, τα προσωπικά όρια κ.α.) μέσα σ’ ένα υποστηρικτικό και ασφαλές πλαίσιο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συμβουλευτική καθοδήγηση ανάλογα με τα θέματα για προβληματισμό που αναδύθηκαν στην κάθε ομάδα καθώς και συζητήθηκαν τεχνικές διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων.

Σε όλα τα τμήματα, οι μαθητές/τριες είχαν άριστη συνεργασία με τις συντονίστριες και λειτούργησαν σεβόμενοι/ες τους κανόνες της ομαδικής συνεργασίας. Κατά την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, η κάθε ομάδα έδωσε την αξιολόγηση της. Συνολικά, η ανατροφοδότηση από τους μαθητές/τριες ήταν θετική. Οι περισσότεροι μαθητές βρήκαν πολύ ενδιαφέρον το θέμα αλλά και το βιωματικό τρόπο με τον οποίο δόθηκαν οι πληροφορίες σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ενώ δήλωσαν πως βοηθήθηκαν στην αποσαφήνιση εννοιών σε θέματα όπως για παράδειγμα, η διαφορά του φλερτ από τη σεξουαλική παρενόχληση κ.α.

Κατά τη διεξαγωγή του προγράμματος προβλήθηκε σχετικό με τη συναίνεση και τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση ψηφιακό υλικό και δόθηκαν ενημερωτικά έντυπα με οδηγίες προς ανήλικους για την προστασία από τη σεξουαλική κακοποίηση καθώς και κατάλογοι με φορείς και τηλεφωνικές γραμμές βοήθειας που μπορούν να απευθυνθούν έφηβοι, αλλά και γονείς και εκπαιδευτικοί.

Τα βιωματικά εργαστήρια συντόνισαν:
οι ψυχολόγοι: Μαριλίνα Μπαδικιάν, Καλλιόπη Κατσαρού, Ηλέκτρα Εταιρίδου
η κοινωνική ανθρωπολόγος: Κατερίνα Ζαχαριάδου
οι κοινωνικοί λειτουργοί: Κωνσταντίνα Πεθεριώτη, Μανόλη Αθανασία, Φρόσω Λεντιδάκη, Λάμε Κατερίνα,
οι φοιτήτριες Τμημάτων Ψυχολογίας: Βαρβάρα Σιουκιούρογλου, και Ελευθερία Βεχλίδου.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε, στο πλαίσιο των δράσεων πρόληψης με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας, της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Βύρωνα και η συμμετοχή ήταν προαιρετική.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ