Ελάτε στην παρέα μας

Βύρωνα

Ενημερωτική εκδήλωση για την Αρτηριακή Υπέρταση του Δήμου Βύρωνα

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Τμήμα Προστασίας και Προαγωγής Υγείας σε συνεργασία με το Τμήμα Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Βύρωνα διοργάνωσαν με εξαιρετική επιτυχία ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Αρτηριακή Υπέρταση: Αίτια – Πρόληψη – Θεραπεία», την Πέμπτη 18-4-2024 στο Κ.Α.Π.Η της Αγίας Τριάδας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με ομιλήτρια την Επισκέπτρια Υγείας, κ. Βασιλική Παναγιωτακοπούλου, ενώ παρευρέθηκε και η προϊσταμένη του Τμήματος Ανοικτής Προστασίας Ηλικιωμένων, κ. Αθανασία Στόγια.

Η ενημέρωση περιλάμβανε τον ορισμό της αρτηριακής πίεσης, τον ορισμό της αρτηριακής υπέρτασης καθώς και τους παράγοντες που ενοχοποιούνται για την εμφάνισή της. Αναλυτικά συζητήθηκαν τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να εφαρμόζουμε στην καθημερινότητά μας προκειμένου να ρυθμίσουμε την πίεσή μας σε φυσιολογικά επίπεδα παράλληλα με τη φαρμακευτική μας αγωγή.

Δόθηκαν συγκεκριμένες οδηγίες για τη σωστή μέτρηση της αρτηριακής πίεσης στο σπίτι και υπογραμμίστηκε η σημασία της τακτικής παρακολούθησης της πίεσης και της συνεργασίας με ιατρό για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη διαχείριση της υπέρτασης. Αναδείχθηκε, ακόμη, η ασυμπτωματική φύση της υπέρτασης και η σημασία του ελέγχου για την αποφυγή επιπλοκών. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους κινδύνους που ενέχει για την υγεία μας η υπέρταση, όπως η ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων (στηθάγχη, έμφραγμα μυοκαρδίου, καρδιακή ανεπάρκεια), αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου και βλάβης των νεφρών και των ματιών. Συγκεκριμένα, έχει αποδειχθεί ότι ευθύνεται για το 62% των αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων και το 49% των εμφραγμάτων του μυοκαρδίου.

«Με αυτή την εκδήλωση, επιδιώξαμε όχι μόνο να ενημερώσουμε αλλά και να ευαισθητοποιήσουμε το κοινό για την σημασία της διαχείρισης της υπέρτασης για την προσωπική υγεία. Η υιοθέτηση ενός υγιούς τρόπου ζωής και η τακτική μέτρηση της αρτηριακής πίεσης σε συνδυασμό με την σωστή λήψη της φαρμακευτικής μας αγωγής αποτελούν θεμελιώδεις πρακτικές για τη διατήρηση της υγείας μας και την πρόληψη ενδεχόμενων επιπλοκών που σχετίζονται με την υπέρταση. Ας συνεχίσουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας και να επιδιώκουμε την καλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής. Η υγεία μας είναι ένας πολύτιμος θησαυρός που αξίζει να φροντίζουμε καθημερινά», επισημαίνει με δήλωσή του ο Δήμαρχος Βύρωνα, κ. Αλέξης Σωτηρόπουλος.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ