Ελάτε στην παρέα μας

Βριλησσίων

Ριζική αλλαγή προτύπου στη διαχείριση απορριμμάτων μεταξύ 2014 – 2018 στα Βριλήσσια

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ριζική αλλαγή προτύπου που έχει επέλθει στο Δήμο Βριλησσίων τα τελευταία χρόνια στον τομέα της διαχείρισης των αστικών στερεών αποβλήτων (ΑΣΑ) αποτυπώνεται ανάγλυφα στα πρόσφατα οριστικά στοιχεία που εστάλησαν στους Δήμους της Αττικής από τον Ειδικό Διαβαθμιδικό Σύνδεσμο Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) για τη διαχείριση απορριμμάτων (ΑΣΑ) του προηγούμενου έτους 2018.

Σύμφωνα με αυτά, ο Δήμος Βριλησσίων συνέχισε για 4η συνεχή χρονιά την αύξηση της εκτροπής από την ταφή στον ΧΥΤΑ Φυλής των απορριμμάτων του. Μια μακρά και επίπονη διαδικασία, η οποία πραγματοποιείται μέσω του επιτυχώς υλοποιούμενου στρατηγικού προγραμματισμού του για σημαντική  αύξηση της ανακύκλωσης και για διαρκή επέκταση της κομποστοποίησης και για δημιουργία πλειάδας νέων ρευμάτων συλλογής απορριμμάτων, με Διαλογή στην Πηγή.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 15.463 τόνων ΑΣΑ που παράχθηκαν στο Δήμο Βριλησσίων κατά το 2018, οι 5.579 τόνοι αποτελούν ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέχθηκαν χωριστά στην πηγή, δηλαδή το 36% των απορριμμάτων του (ΑΣΑ). Από την υπόλοιπη ποσότητα των 9.884 τόνων σύμμεικτων που απορρίφθηκαν στον πράσινο κάδο, οι 5.851 τόνοι οδηγήθηκαν στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης (ΕΜΑΚ) του ΕΔΣΝΑ για επεξεργασία και νέα αξιοποίηση, κι η υπόλοιπη ποσότητα των (μόλις) 4.033 τόνων κατευθύνθηκε απευθείας για ταφή. Συνολικά, από τη Διαλογή στην Πηγή και τη Μηχανική Επεξεργασία υπολογίζεται ότι ανακτήθηκαν πλέον των 8.250 τόνων υλικών, δηλαδή περισσότερο από το 53% των απορριμμάτων των Βριλησσίων επαναξιοποιήθηκαν για νέα παραγωγή,  ενώ οδηγήθηκαν προς ταφή μόνο 7.236 τόνοι, ποσότητα που αντιστοιχεί σε λιγότερο από 47% των δημοτικών απορριμμάτων.

Η ποσότητα αποκομιδής σύμμεικτων (πράσινος κάδος) είναι μειωμένη κατά 8,7% σε σχέση με το 2017. Σε διάστημα δύο ετών (από το 2016) είναι μειωμένη κατά 17%. Σε διάστημα τεσσάρων ετών (από το 2014) ξεπερνά το 25%, κάτι που σημαίνει σταδιακή ελαχιστοποίηση της ταφής.

Στο σύνολο των Δήμων της Αττικής η αντίστοιχη μεσοσταθμική μείωση παραγωγής σύμμεικτων κυμάνθηκε στο -3,8% μεταξύ 2017 – 2018.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ