Ελάτε στην παρέα μας

Αχαρνών

Φωτιά στη Βαρυμπόμπη: Ο μέχρι στιγμής απολογισμός – Αποκαλυπτικό βίντεο από τη διασπορά του καπνού

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να την κατασβέσουν, ενώ στο περάσμά της έχει αφήσει πίσω καμένα δέντρα και περιουσίες.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική και τις πληροφορίες του protothema.gr, δεν υπάρχει πλέον πουθενά ενιαίο μέτωπο, αλλά διάφορες διάσπαρτες εστίες, που αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις, οι οποίες παραμένουν, στο σύνολό τους, και επιχειρούν στην περιοχή.

Ωστόσο κάθε ώρα που περνάει, εκτός από το ότι καίγονται ολοένα και περισσότερα στρέμματα δάσους και κινδυνεύουν περιουσίες, ο φόβος είναι έκδηλος για αναζωπυρώσεις της πυρκαγιάς. Την ίδια ώρα, όσο μεσημεριάζει, οι θερμοκρασίες θα ανεβαίνουν ολοένα και περισσότερο και η υγρασία στην ατμόσφαιρα της περιοχής θα μειώνεται καθιστώντας το περιβάλλον επιρρεπές στο να εκδηλωθούν νέες εστίες της πυρκαγιάς, που θα προκαλέσει ένα ντόμινο στον επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Σύμφωνα δε με τον μετεωρολογικό σταθμό της Βαρυμπόμπης οι άνεμοι θα ενισχυθούν από νωρίς το μεσημέρι  στη μία έως αργά το απόγευμα. Οι ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι  που θα προσεγγίζουν τοπικά τα 5 με 6 μποφόρ στην ανατολική Αττική  αυξάνουν την ανησυχία για αναζωπυρώσεις στην περιοχή.

Λίγο πριν το μεσημέρι της Τετάρτης, οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στο σημείο είναι ισχυρές. Συνολικά, όπως ενημερώνει το Πυροσβεστικό Σώμα επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Επίσης έχουν κινητοποιηθεί και περιοδικά θα επιχειρήσουν 5 αεροσκάφη και 9 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχει ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα και εναέρια μέσα πυρόσβεσης. Επίσης, συνδράμουν η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου.

Την ίδια ώρα, μουδιασμένοι μπροστά στην καταστροφή είναι οι κάτοικοι των περιοχών που έπληξε η φωτιά. Με το πρώτο φως της ημέρας, κάτοικοι στη Βαρυμπόμπη επέστρεψαν στα σπίτια τους για να δουν τις καταστροφές που έχει αφήσει πίσω της η πύρινη λαίλαπα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη φωτιά καταστράφηκαν 80 σπίτια.

Ενώ εκκενώθηκαν Αδάμες, Ολυμπιακό Χωριό, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες καθώς και μεγάλο τμήμα του Κρυονερίου, υπήρξε ανησυχία για τα λεγόμενα «βασιλικά κτήματα» στο Τατόι. Η Πολιτική Προστασία, σε συνεργασία με το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, προχώρησε σε προληπτική μεταφορά κάποιων από τα χιλιάδες πολύτιμα αντικείμενα τα οποία βρίσκονται εντός του πρώην βασιλικού Κτήματος Τατοΐου.

 

Καρέ-καρέ η καταστροφή 

Σοκ έχει προκαλέσει η εικόνα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών όπου μέσω video παρουσιάζεται η εξέλιξη της φωτιάς και του καπνού.

Στο βίντεο φαίνεται χαρακτηριστικά η πολύ ισχυρή επαγωγική στήλη που ανέπτυξε η πυρκαγιά εξαιτίας της πολύ πυκνής και εξαιρετικά ξηρής καύσιμης ύλης, γεγονός που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξάπλωση των πύρινων μετώπων.

Δείτε παρακάτω το βίντεο:

 

 
[Πηγή: protothema.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ