Η εκδήλωση της ΚΟ Αμαρουσίου του ΚΚΕ με θέμα: «Παραβατικές συμπεριφορές στη νεαρή ηλικία – Ή όψεις του εκμεταλλευτικού συστήματος;» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 10/05/2026.
Η εκδήλωση, σύμφωνα με τους διοργανωτές, αποτέλεσε μια ουσιαστική συμβολή στη συζήτηση γύρω από το σύνθετο ζήτημα της νεανικής παραβατικότητας, φωτίζοντας τις κοινωνικές και ταξικές αιτίες που το γεννούν και το αναπαράγουν.
Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε η Δανάη Ξουράφη, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Βορείου Τομέα της ΚΟΑ, η οποία ανέδειξε πως η νεανική παραβατικότητα δεν αποτελεί ένα «ατομικό πρόβλημα», αλλά κοινωνικό φαινόμενο που γεννιέται μέσα στις αντιφάσεις και τη βία του ίδιου του εκμεταλλευτικού συστήματος.
Ακολούθησαν και άλλες παρεμβάσεις: Η εκπαιδευτικός Ελένη Μπιμπίρη, με θέμα «Αναζητώντας νόημα σε ένα σχολείο σε κρίση», αναφέρθηκε στον σημερινό ρόλο του σχολείου, στις πιέσεις και τα αδιέξοδα που βιώνουν μαθητές και εκπαιδευτικοί, αλλά και στην ανάγκη ενός σχολείου που θα μορφώνει ολόπλευρα τα παιδιά και δεν θα λειτουργεί ως μηχανισμός αποκλεισμού και ανταγωνισμού.
Η Ελένη Κουρκούνη, γονέας, μίλησε για «Τη σχέση της οικογένειας με το ζήτημα της νεανικής παραβατικότητας»,
Η μαθήτρια Μαριάννα Νικολοπούλου, με την παρέμβασή της «Παραβατικά παιδιά ή παιδιά σε αδιέξοδο;», μετέφερε την εμπειρία και την αγωνία της νεολαίας. Ο εκπαιδευτικός Γιάννης Σαρδέλης παρουσίασε την εμπειρία της αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας στην ΕΣΣΔ.
Στις παρεμβάσεις αναδείχθηκε πως «η βία και η παραβατικότητα των ανηλίκων δεν μπορούν να αποκοπούν από τη βία που γεννά καθημερινά το ίδιο το εκμεταλλευτικό σύστημα».
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κάλεσμα αγώνα προς μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς και νέους εργαζόμενους.