Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Σημαντικές παρεμβάσεις του Δήμου Αμαρουσίου για την πρόληψη της άνοιας και τη στήριξη των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τη συμμετοχή του Δήμου Αμαρουσίου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα που διοργάνωσε η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών με θέμα: «Ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις για τα άτομα με άνοια και τους φροντιστές τους» και η οποία απευθυνόταν σε επαγγελματίες υγείας (γιατρούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, νοσηλευτές, φυσιοθεραπευτές).

Εκ μέρους του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Γιώργου Πατούλη, ο Πρόεδρος του Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης (ΟΚΟΙΠΑΔΑ) κ. Πέτρος Κόνιαρης χαιρέτησε τις εργασίες της ημερίδας και αφού συνεχάρη την Πρόεδρο κα Παρασκευή Σακκά , υπογράμμισε ότι «η Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου και ιδιαίτερα ο Δήμαρχος μας έχουν στηρίξει σθεναρά και από την πρώτη στιγμή τη λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Alzheimer στο Μαρούσι, που αποτελεί μία σημαντική δομή για τα Βόρεια Προάστια, μεταφέροντας παράλληλα τη σταθερή βούληση του κου Πατούλη για την παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους συμπολίτες με προβλήματα μνήμης και τη συνέχιση της εξαίρετης συνεργασίας με την Εταιρεία Alzheimer.

Στο εργαστήριο « Η άνοια στους Δήμους της Αττικής» που πραγματοποιήθηκε στη πλαίσιο της ημερίδας, η Προϊσταμένη Δ/νσης Διοικητικών και Κοινωνικών Υπηρεσιών του ΟΚΟΙΠΑΔΑ κα Κωνσταντίνα Πράτσα παρουσίασε τις πολιτικές διαχείρισης της άνοιας στο Δήμου Αμαρουσίου.

Συγκεκριμένα παρουσιάστηκαν:

• Η λειτουργία του Κέντρου Ημέρας Αμαρουσίου -το οποίο ξεκίνησε από το Σεπτέμβριο του 2010-, κατόπιν υπογραφής μνημονίου συνεργασίας του Δήμου Αμαρουσίου και της Εταιρείας Αlzheimer Aθηνών, με σκοπό τη παροχή θεραπευτικής φροντίδας σε άτομα που πάσχουν από την Νόσο Alzheimer και συναφείς διαταραχές, την ψυχοκοινωνική υποστήριξη και ενημέρωση των φροντιστών τους και την ευαισθητοποίηση της κοινότητας.

Το Κέντρο λειτουργεί ως μονάδα ημι-ημερήσιας παραμονής, απασχόλησης και θεραπευτικής φροντίδας ατόμων με νόσο Alzheimer και άλλες μορφές άνοιας, πραγματοποιώντας παράλληλα ομάδες πρόληψης – νοητικής και μυϊκής ενδυνάμωσης σε φυσιολογικό πληθυσμό και στα επτά χρόνια λειτουργίας του παρείχε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους συμπολίτες μας με προβλήματα μνήμης.

• Η υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου στη διεξαγωγή της επιδημιολογικής μελέτης «ΗΕLΙΑD», που υλοποιεί η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεργασία με την Εταιρεία Νόσου Alzheimer Αθηνών.
Η συγκεκριμένη μελέτη η οποία έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό στο χώρο της έρευνας για την άνοια στην Ελλάδα, ξεκίνησε το 2013 και συνεχίζεται με επαναξιολογήσεις μέχρι σήμερα σε δύο δήμους της χώρας, ένας εκ των οποίων ο Δήμος Αμαρουσίου.

• Οι δράσεις του Κ.Α.Π.Η. Δήμου Αμαρουσίου για την άνοια που αφορούν:
– Τη λειτουργία ομάδων νοητικής ενδυνάμωσης από στελέχη του Κέντρου Ημέρας Αμαρουσίου σε δύο περιφερειακά Παραρτήματα Κ.Α.Π.Η.
– Την τακτική συνεργασία και τις παραπομπές με το Κέντρο Ημέρας για ανάγκες των μελών του
– Την λειτουργία ομάδων εργοθεραπείας και την οργάνωση ψυχαγωγικών δράσεων.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε η Πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών κα Παρασκευή Σακκά, νευρολόγος – ψυχίατρος και Πρόεδρος του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την άνοια και τη νόσο Alzheimer Αθηνών, ενώ διακεκριμένοι επιστήμονες στις εισηγήσεις του ανέπτυξαν μία σειρά από σημαντικά θέματα, όπως η πρόληψη και η διάγνωση της νόσου, τα δικαιώματα των ατόμων με άνοια, κ.α.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ