Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

«Πολιτισμός και Αθλητισμός με ασφάλεια στο Μαρούσι»

Δημοσιεύθηκε

στις

Πολύτιμες γνώσεις για την πανδημία του κορωνοϊού με νηφαλιότητα, παράθεση στοιχείων και επιστημονικών δεδομένων και επιχειρημάτων αλλά και σημαντικές πληροφορίες για την πολιτική που ακολουθεί ο Δήμος Αμαρουσίου ως προς την ασφαλή πραγματοποίηση των αθλητικών και πολιτιστικών προγραμμάτων του, είχαν την ευκαιρία να ακούσουν οι παρευρισκόμενοι αλλά και όσοι παρακολούθησαν στο διαδίκτυο την ημερίδα που διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΔΑ) με θέμα «Πολιτισμός και Αθλητισμός με ασφάλεια στο Μαρούσι», στην αίθουσα Τέχνης, Τύπου και Πολιτισμού «ΑΜΑΡΥΣΙΑ», την Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ο οποίος αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο των δήμων στην προστασία των ευπαθών κοινωνικών ομάδων κατά την υγειονομική κρίση, ο Ομότιμος Καθηγητής Πνευμονολογίας ΕΚΠΑ Δημοσθένης Μπούρος, ο οποίος ανέλυσε για ποιους λόγους ο Covid-19 θεωρείται από την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα ως «ένας προκλητικός και ύπουλος δολοφόνος» ενώ ο ομότιμος Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, πρώην πρόεδρος του ΕΟΔΥ, και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Γιώργος Σαρόγλου αναφέρθηκε στην «συνέχιση της πανδημίας με όρους κανονικότητας και προφύλαξης».
Τη συζήτηση έκλεισε η καρδιολόγος και δημοτική σύμβουλος του Δήμου Αμαρουσίου Μαίρη Γώγου, η οποία αναφέρθηκε στη «νέα πραγματικότητα στον πολιτισμό και τον αθλητισμό στον Δήμο Αμαρουσίου».

Θ. Αμπατζόγλου: «Πάντα με τις συμβουλές των ειδικών»
Στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, παρουσίασε τις ενέργειες που έκανε και συνεχίζει να κάνει ο Δήμος για την προστασία του κοινωνικού συνόλου, τονίζοντας ότι «όπως όλοι γνωρίζουμε, η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού στην πατρίδα μας επιτέλεσε έναν εξόχως σημαντικό ρόλο σε μια χρονική περίοδο που δοκιμάστηκαν παγκοσμίως οι αντοχές των κοινωνικών και υγειονομικών υπηρεσιών».
Και πρόσθεσε: «Σήμερα, οι Μαρουσιώτες που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και φυσικά ανεξάρτητα από την υγειονομική κρίση, καλύπτονται από εξελιγμένες δομές και υπηρεσίες όπως το Κοινωνικό Πολυιατρείο, τη Γωνιά Κοινωνικής Προσφοράς και Αλληλεγγύης, το Δημοτικό Παντοπωλείο, τα Γεύματα Αγάπης, το Ταμείο Αλληλοβοήθειας και το Κοινωνικό Φροντιστήριο και τέλος τυγχάνουν ειδικής οικονομικής πολιτικής όσο αφορά στα δημοτικά τέλη και πρόσβαση σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Παραμένει πάντα σημαντική η συνεργασία του Δήμου και της Εκκλησίας που με τις ενορίες της ως σημεία κοινωνικής αναφοράς, ενισχύει τον κύκλο προσφοράς και αλληλεγγύης σε κάθε ευάλωτο πολίτη. Οι Παιδικοί Σταθμοί και τα ΚΑΠΗ της πόλης μας γίνονται καθημερινά αρωγοί σε κάθε Μαρουσιώτικη οικογένεια, προσφέροντας στήριξη και δημιουργική απασχόληση σε όλες τις ηλικίες από την πιο μικρή έως και την πιο μεγάλη.

Τελευταίο παράδειγμα στήριξης στη Μαρουσιώτικη οικογένεια η επιτυχής διοργάνωση των αθλητικών και πολιτιστικών Camp που βρίσκονται σε εξέλιξη με περισσότερες από 400 συμμετοχές και των ΚΔΑΠ που ακολουθούν το Φθινόπωρο.

Μιλώντας για ΚΔΑΠ θέλω να επισημάνω και το ειδικό πρόγραμμα ΚΔΑΠ – ΜΕΑ: Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για τη σύμβαση βάσει της οποίας ο Δήμος μας αναλαμβάνει τη συντήρηση του κτιριακού συγκροτήματος του Σικιαριδείου Ιδρύματος στο τμήμα που αφορά το εν λόγω πρόγραμμα, καθώς και την εκτέλεση και υποστήριξη των ειδικών προγραμμάτων για ΑμεΑ μέσω του ΟΚΟΙΠΑΔΑ. Συνεχίζοντας για τις υπηρεσίες των κοινωνικών δομών μας θέλω να αναφέρω την επαναλαμβανόμενη διοργάνωση Εθελοντικής Αιμοδοσίας και τη συνεχή στήριξη της Τράπεζας Αίματος του Δήμου Αμαρουσίου που δίνει τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας να έχουν πρόσβαση, σε μία κρίσιμη στιγμή, στο υπέρτατο αγαθό που είναι το αίμα».
Στην ολοκλήρωση της ημερίδας, μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή, διευθυντή σύνταξη της εφημερίδας ΑΜΑΡΥΣΙΑ Γιάννη Μπεθάνη, τόνισε ότι τα σχολεία της πόλης θα υποδεχθούν πανέτοιμα και απολυμασμένα τους μαθητές των Σεπτέμβριο, με τον Δήμο να είναι έτοιμος να εφαρμόσει και τον θεσμό της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης. Έστειλε, δε, μήνυμα προς όλους, ότι «δεν κάνουμε του κεφαλιού μας, συμβουλευόμαστε και ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, προκειμένου οι δραστηριότητες στον Δήμο Αμαρουσίου να είναι υγειονομικά ασφαλείς».

Απαντήσεις για εμβόλιο, φάρμακο και τεστ
Στις τοποθετήσεις τους, τόσο ο καθηγητής Γιώργος Σαρόγλου, όσο και ο συνάδελφός του Δημοσθένης Μπούρος συγκέντρωσαν, όπως είναι φυσικό, ένα μεγάλο μέρος των ερωτήσεων του κοινού, προσπαθώντας να δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα. Στις τοποθετήσεις που προηγήθηκαν παρουσιάστηκε ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί και συμπεριφέρεται ο νέος κορωνοϊός και γιατί θεωρείται επικίνδυνος, ειδικά για τις ευπαθείς ομάδες και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα.
Παράλληλα, αναφέρθηκαν στην παγκόσμια επιστημονική προσέγγιση για την αντιμετώπισή του, κάλεσαν τον κόσμο να έχει εμπιστοσύνη στην επιστημονική κοινότητα και τα δεδομένα που συνεχώς συγκεντρώνονται για τον ιό, αλλά εξέφρασαν και τον προβληματισμό τους τόσο για την υπερπληθώρα και τον καταιγισμό χιλιάδων μελετών, από τις οποίες ξεδιαλύονται οι πλέον αξιόπιστες, στις οποίες βασίζονται τα μέτρα υγειονομικής προστασίας, αλλά και η προσπάθεια για εξεύρεση αποτελεσματικής θεραπείας.

Στον τομέα του εμβολίου για τον κορωνοϊό, ο Γ. Σαρόγλου, ως μέλος της επιτροπής, εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα είναι διαθέσιμο με το ξεκίνημα του 2021, όπως και η σχετική φαρμακευτική αγωγή. Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε, «στα παλιά χρόνια ένας ιός από την Κίνα έκανε 200 και 300 χρόνια να φτάσει στην Ευρώπη, αλλά και τα εμβόλια για πολλές μολυσματικές ασθένειες, τα οποία έσωσαν εκατομμύρια ζωές, έκαναν 20 και 30 χρόνια για να δημιουργηθούν. Σήμερα, στην εποχή των γρήγορων ταξιδιών, ένας ιός από την Κίνα φτάνει στην Ευρώπη μέσα σε 24 ημέρες, όμως εξίσου έχουν επιταχυνθεί και οι διαδικασίες έρευνας, δοκιμών και εν τέλει παραγωγής εμβολίου, χάρη στην τεχνογνωσία που διαθέτει η ανθρωπότητα». Παράλληλα, εκτίμησε ότι θα χρειαστεί περίπου μια διετία για να κάνει τον κύκλο της η πανδημία, καθώς τα εμβόλια δεν μπορούν να παράγονται μαζικά σε πρώτο στάδιο. Για την Ελλάδα τόνισε ότι θα δοθεί προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες, το προσωπικό του δημοσίου και το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, ενώ τόσο ο ίδιος όσο και ο Δ. Μπούρος κάλεσαν τον κόσμο να εμβολιαστεί για τον ιό της κοινής γρίπης το φθινόπωρο, δίνοντας, μάλιστα την «είδηση», ότι θα διατεθεί ειδικό στέλεχος για τις ηλικίες των 65 και άνω.

Τέλος, από τους δύο καθηγητές έγινε ιδιαίτερη μνεία στην ατομική υγιεινή, δηλαδή στην τήρηση των αποστάσεων, το καλό πλύσιμο των χεριών και την ενδεικνυόμενη χρήση της μάσκας, ενώ στο ίδιο πλαίσιο κάλεσαν τους πολίτες να κάνουν το τεστ κατά μόνας, ώστε να γνωρίζουν αν είναι φορείς του ιού ή όχι. Αναφερόμενος, μάλιστα, στο θέμα της ημερίδας, ο Γ. Σαρόγλου τόνισε ότι «οι ηθοποιοί και οι μουσικοί πριν τις παραστάσεις που θέλει κάποιος δήμος να πραγματοποιήσει, θα ήταν καλό να κάνουν τα τεστ, ώστε να μπορούν, εφόσον είναι αρνητικό, να πραγματοποιήσουν την παράστασή τους, να έρχονται κοντά, να αγκαλιάζονται, να φιλιούνται».

Μ. Γώγου: «Ασφαλείς εκδηλώσεις με τήρηση των κανόνων»
Τις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες τοποθετήσεις έκλεισε η Μαίρη Γώγου, η οποία αναφέρθηκε στα πρωτόκολλα που ακολουθεί ο Δήμος Αμαρουσίου προκειμένου τα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα να διεξαχθούν με υγειονομική ασφάλεια. Προγράμματα που αναγκαστικά, μέσα στην καραντίνα, υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα, αφού σχεδόν σταμάτησαν ολοκληρωτικά ή αναβλήθηκαν. Πλέον, όπως είπε, «άρχισαν να λειτουργούν ξανά αλλά με νέα δεδομένα, ωστόσο τα πρόσφατα ανησυχητικά δεδομένα, οδηγούν σε μια νέα αναπροσαρμογή, αφού ο ιός είναι εδώ και θα παραμείνει, με εμάς υποχρεωμένους να συμβιώνουμε μαζί του με συγκεκριμένους κανόνες και υγειονομικά κριτήρια, αφού η ζωή πρέπει να συνεχιστεί, καθώς ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον». Σύμφωνα με την ίδια «όλες οι δομές μας, οι οποίες ανοίγουν σταδιακά έχουν ως προτεραιότητα την υγεία και ο Δήμος μας διοργανώνει ήδη εκδηλώσεις, προτρέποντας το κοινό να τις παρακολουθήσει, μέσα από τους κανόνες ασφάλειας και υγιεινής».

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε πόσο σημαντικό κομμάτι για τις ζωές μας είναι ο αθλητισμός και ο πολιτισμός, καθώς οι αρετές τους μας είναι ακόμη πιο πολύτιμες σήμερα στην δύσκολη αυτή εποχή. Και γι’ αυτό επενδύουμε σε νέες δραστηριότητες, αλλά και φροντίζουμε οι χώροι μας να πληρούν όλες τις υγειονομικές προϋποθέσεις και κανόνες, με βάση τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ. Χρήση μάσκας στους χώρους συνάθροισης, οι αποστάσεις και ο σχετικά μικρός αριθμός συμμετεχόντων είναι τα κυριότερα, με τον Δήμο να ενημερώνει τακτικά τους δημότες, για όσο διαρκέσει η πανδημία. Είμαστε υποχρεωμένοι να περάσουμε από αυτή την κατάσταση, για να επιστρέψουμε ασφαλείς στην πρότερη», κατέληξε η Μ. Γώγου.
Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, τον Σεπτέμβριο θα υπάρξει ένα δεκαπενθήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων, το οποίο, βέβαια, θα εξαρτηθεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα και το οποίο θα ανακοινωθεί σύντομα.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο βουλευτής της ΝΔ Νομού Αχαΐας Ιάσων Φωτήλας και ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Βόρειου τομέα Αθήνας Κώστας Ζαχαριάδης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρών Οδοντιάτρων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μπούρος Χάρης, οι Αντιδήμαρχοι Κατσιγιάννης Επαμεινώνδας, Νικολαράκος Γιάννης, Ρώτας Κωνσταντίνος, Σταθούλης Σπύρος και Τσιπουράκης Στέφανος, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Πέππας Νικόλαος, ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Κόνιαρης Πέτρος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Βλάχου – Σταματάκη Ελένη, Βουρλάκη Κατερίνα και Λέκκα Φανή και μέλη των Δ.Σ.  της ΚΕΔΑ και του ΟΚΟΙΠΑΔΑ κ.ά.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ