Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Πάρκα Τσέπης: Αναζωογονητικοί Χώροι στην Καρδιά των Πόλεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Οάσεις πρασίνου

Πάρκο τσέπης” είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα μικρό πάρκο ή πράσινο χώρο που βρίσκεται σε περιοχή μικρής έκτασης, συνήθως μέσα σε αστικές περιοχές. Το χαρακτηριστικό του είναι ότι είναι μικρό σε έκταση, συχνά περικλείεται από κτίρια ή άλλες κατασκευές, και είναι σχεδιασμένο για να παρέχει έναν χώρο αναψυχής και ξεκούρασης στους κατοίκους της περιοχής. Τα πάρκα τσέπης μπορεί να περιλαμβάνουν λίγο πράσινο, παιδικές χαρές, θέσεις καθίσματος και άλλες εγκαταστάσεις για την αναψυχή των ανθρώπων.

Τα πάρκα τσέπης συνήθως αναπτύσσονται σε περιοχές με περιορισμένο χώρο και ανάγκη για πράσινο και αναψυχή. Συχνά δημιουργούνται από άδειους χώρους μέσα σε αστικά τετράγωνα ή σε μικρά κενά μεταξύ κτιρίων. Αυτά τα μικρά πάρκα μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, προσφέροντας έναν χώρο για χαλάρωση, άσκηση, και κοινωνικές συναντήσεις. Επιπλέον, μπορούν να βελτιώσουν την αισθητική του αστικού περιβάλλοντος και να συμβάλουν στη διατήρηση της βιοποικιλότητας και της φυσικής ισορροπίας σε αστικές περιοχές.

Πώς χρηματοδοτούνται

Η χρηματοδότηση των πάρκων τσέπης μπορεί να προέρχεται από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων:

 

Κυβερνητικών οργάνων: Οι τοπικές, εθνικές ή ακόμα και περιφερειακές κυβερνητικές αρχές μπορεί να παρέχουν χρηματοδότηση για τη δημιουργία και τη συντήρηση των πάρκων τσέπης ως μέρος των προγραμμάτων ανάπτυξης της πόλης ή περιβαλλοντικών προγραμμάτων.

 

Ιδιωτικών εταιρειών ή οργανώσεων: Ιδιωτικές εταιρείες ή μη κερδοσκοπικές οργανώσεις μπορεί επίσης να παράσχουν χρηματοδότηση για τη δημιουργία και τη συντήρηση πάρκων τσέπης σε ανταλλαγή για διαφημιστική ή φιλανθρωπική προβολή.

 

Ιδιώτες δωρητές: Άτομα ή ομάδες μπορούν να επενδύσουν προσωπικά κεφάλαια για τη δημιουργία και τη συντήρηση πάρκων τσέπης, είτε μέσω δωρεών είτε μέσω συνεισφορών.

 

Τοπικές κοινότητες: Οι κοινότητες μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία και τη συντήρηση των πάρκων τσέπης μέσω εθελοντικής εργασίας, συγκεντρώσεων κεφαλαίων ή άλλων τοπικών πρωτοβουλιών.

 

Η αντιμετώπιση των ανθρώπων

Ο τρόπος με τον οποίο ο κόσμος αντιμετωπίζει τα πάρκα τσέπης εξαρτάται από την κάθε κοινότητα. Ορισμένοι τρόποι που ο κόσμος μπορεί να τα αντιμετωπίσει περιλαμβάνουν:

 

Χρήση και απόλαυση: Τα μέλη της κοινότητας μπορούν να χρησιμοποιούν τα πάρκα τσέπης για χαλάρωση, άσκηση, παιχνίδι και κοινωνικές συναντήσεις. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει περπάτημα, τρέξιμο, ή απλά την απόλαυση της φύσης και του περιβάλλοντος.

 

Συμμετοχή σε δραστηριότητες: Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να συμμετέχουν σε δραστηριότητες που διοργανώνονται στα πάρκα τσέπης, όπως μουσικές συναυλίες, παραστάσεις θεάτρου, γιόγκα, προγράμματα εκπαίδευσης ή εργαστήρια τέχνης.

 

Συντήρηση και φροντίδα: Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι εθελοντές μπορούν να αναλάβουν τη φροντίδα και τη συντήρηση των πάρκων τσέπης, συμβάλλοντας στη διατήρηση του περιβάλλοντος και της ομορφιάς τους.

 

Συμμετοχή στον σχεδιασμό: Η κοινότητα μπορεί επίσης να συμμετέχει στη διαδικασία σχεδιασμού και ανάπτυξης των πάρκων τσέπης, προσφέροντας ιδέες και γνώμες για το πώς θα πρέπει να είναι διαμορφωμένα και τι πρέπει να περιλαμβάνουν.

 

Κατά κανόνα, ο κόσμος αντιλαμβάνεται τα πάρκα τσέπης ως έναν πολύτιμο πόρο και τους χρησιμοποιεί για να απολαύσει τον ελεύθερο χρόνο του, να συναντήσει άλλους και να απολαύσει τη φύση στο πλαίσιο της αστικής ζωής.

Πάρκα τσέπης στα βόρεια προάστια Αττικής

Στα βόρεια προάστια της Αττικής υπάρχουν πολλά πάρκα τσέπης, ανάλογα με την περιοχή και τo διαθέσιμo χώρo. Ορισμένοι από αυτούς τους δήμους και τις περιοχές που μπορεί να έχουν πάρκα τσέπης περιλαμβάνουν:

 

Νέα Ιωνία: Η περιοχή αυτή έχει διάφορα πάρκα και πράσινους χώρους, μερικά από τα οποία μπορεί να χαρακτηριστούν ως πάρκα τσέπης.

 

Μαρούσι: Το Πάρκο Τσέπης στο Μαρούσι, βρίσκεται στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου και Πλαταιών, στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών. Μια έκταση 224 τ.μ. καλύφθηκε με περισσότερα από 900 φυτά και δέντρα, στη φύτευση των οποίων συμμετείχαν και οι εργαζόμενοι της εταιρίας. Παράλληλα, τοποθετήθηκε και αστικός εξοπλισμός όπως αυτόνομα φωτοβολταϊκά συστήματα, παγκάκια, βρύση και κάδος απορριμμάτων.

Χαλάνδρι: Στο Χαλάνδρι υπάρχουν επίσης πολλοί πράσινοι χώροι και πάρκα που μπορεί να θεωρηθούν πάρκα τσέπης. Πάρκο στην οινοπνευματοποιία Δουζένη στο Χαλάνδρι αναμένεται να κατασκευαστεί.

 

Κηφισιά: Στη συμβολή των οδών Λεβίδου και Χαριλάου Τρικούπη  στην Κηφισιά δύο μικροί χώροι «μεταμορφώθηκαν» σε pocket parks. Τα πάρκα έχουν ενισχυθεί  με την προσθήκη περισσότερων από 580 φυτών, μεταξύ των οποίων θάμνων, πολυετή ανθοφόρα και αγρωστώδη είδη που προσαρμόζονται αρμονικά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του πάρκου.

Ηράκλειο Αττικής : Ο δήμος Ηρακλείου δημιούργησε πάρκο τσέπης  έκτασης 1.160τ.μ. το οποίο βρίσκεται στην οδό Πρασίνου Λόφου (στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα & Ζαΐμη). Ακόμα pocket park αποτελεί  και ο δημοτικός  χώρος που βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σαντορίνης και Παπαδάκη στο Κάτω Ψαλίδι. Ένα επιπλέον πάρκο τσέπης δημιουργήθηκε στον δημοτικό χώρο στη διασταύρωση των οδών Καζαντζάκη και Αργυροπούλου, δίπλα στην παιδική χαρά της περιοχής.

 

Αυτά είναι μερικά παραδείγματα δήμων στα βόρεια προάστια της Αττικής που μπορεί να έχουν πάρκα τσέπης, αλλά υπάρχουν και άλλοι δήμοι και περιοχές που μπορεί να παρέχουν ανάλογους χώρους. Η προσέγγιση του σχεδιασμού και ανάπτυξης των πάρκων τσέπης διαφέρει ανάλογα με τις ανάγκες και την πολιτική κάθε δήμου.

 

Μέσα από τα πάρκα τσέπης, ανακαλύψαμε έναν κόσμο φυσικής ομορφιάς και κοινωνικής αλληλεπίδρασης στην καρδιά των αστικών τοπίων. Αυτοί οι μικροί παράδεισοι προσφέρουν έναν αναζωογονητικό αέρα φύσης και ευεξίας, ενώ ταυτόχρονα διαμορφώνουν τον χώρο για κοινωνικές συναντήσεις και δημιουργική έκφραση.

 

Με κάθε προσεκτική φροντίδα και συνεισφορά από την κοινότητα, αυτά τα πάρκα τσέπης ανθίζουν και εκπληρώνουν τον ρόλο τους ως πολύτιμοι πόροι για την υγεία και την ευημερία μας. Ας συνεχίσουμε να φροντίζουμε αυτούς τους πράσινους κήπους και να αξιοποιούμε τη γενναιοδωρία τους για τις επόμενες γενιές.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ