Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Κέντρο Κοινότητας Δ. Αμαρουσίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το επίδομα γέννησης

Δημοσιεύθηκε

στις

Το Κέντρο Κοινότητας στο πλαίσιο της αποστολής του, ενημερώνει τους Δημότες για τους όρους και τις προϋποθέσεις λήψης του επιδόματος γέννησης.

Το επίδομα έχει τεθεί σε ισχύ από την 1-1-2020 για κάθε παιδί που γεννήθηκε εν ζωή στην Ελλάδα. Η ενίσχυση ανέρχεται σε 2.000 ευρώ και καταβάλλεται σε δύο ισόποσες δόσεις των 1.000 ευρώ. Η πρώτη δόση χορηγείται τον επόμενο μήνα από τη γέννηση του παιδιού, εφόσον η αίτηση υποβληθεί και εγκριθεί μέσα στον μήνα της γέννησης του παιδιού και η 2η δόση μετά από πέντε μήνες από το μήνα της γέννηση του παιδιού. Για τα δίδυμα τέκνα το ποσό ανέρχεται στα 4.000€ κ.ο.κ. Η αίτηση υποβάλλεται από την μητέρα (ή με εξουσιοδότηση από τον πατέρα) και εφόσον κατέχει την επιμέλεια του παιδιού, εντός προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία γέννησης.

Προϋποθέσεις

Το παιδί να έχει γεννηθεί εν ζωή στην Ελλάδα.
Το ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα να μην υπερβαίνει ετησίως το ποσό των 40.000,00 ευρώ.
Η μητέρα του παιδιού ή το πρόσωπο που έχει την επιμέλεια του να μένει μόνιμα και νόμιμα στην Ελλάδα και να έχει την ιδιότητα του Έλληνα πολίτη ή του ομογενούς αλλοδαπού ή του Ευρωπαίου πολίτη ή του πολίτη κράτους του ΕΟΧ ή πολίτη τρίτης χώρας που διαμένει στην Ελλάδα συνεχώς από το 2012 και εντεύθεν.
Η αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος, να πραγματοποιηθεί εντός τριμήνου από τη γέννηση.

Από το έτος 2024 και εντεύθεν, ο πολίτης τρίτης χώρας απαιτείται να διαμένει νόμιμα και μόνιμα στην Ελλάδα τα τελευταία 12 χρόνια.
* Η μόνιμη διαμονή στην Ελλάδα προκύπτει από την υποβολή δήλωση φορολογίας εισοδήματος- Ε1 του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και την σχετικώς εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου, εκτός εάν κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση του επιδόματος προκύπτει από τα στοιχεία του Φορολογικού Μητρώου του αιτούντος μεταγενέστερη της ανωτέρω δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μεταβολή της κατοικίας του.
* Το εισοδηματικό κριτήριο προκύπτει από την υποβολή δήλωση φορολογίας εισοδήματος- Ε1 του δικαιούχου για το προηγούμενο της γέννησης φορολογικό έτος και τη σχετικώς εκδοθείσα Πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού Προσδιορισμού Φόρου από τη γέννηση του παιδιού.

Το Κέντρο Κοινότητας του Δήμου Αμαρουσίου είναι δομή που σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Εργασίας και χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 – Περιφερειακό Πρόγραμμα Αττικής.

Στο Κέντρο Κοινότητας κάθε Δήμου μπορούν να απευθύνονται όλοι οι πολίτες της περιοχής με έμφαση σε όσους αντιμετωπίζουν οικονομικές ή/και ψυχοκοινωνικές δυσκολίες, οι ίδιοι ή τα μέλη της οικογένειάς τους, όπως ανεργία, οικονομική αδυναμία, έλλειψη στέγης και σίτισης, προβλήματα διαβίωσης λόγω αναπηρίας ή γήρατος και χρειάζονται τη συνδρομή της Πολιτείας.

Στο Δήμο Αμαρουσίου εδρεύει στην οδό Παλαιολόγου 9 και συστεγάζεται με τον Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου (ΟΚΟΙΠΑΔΑ). Λειτουργεί καθημερινά Δευτέρα – Παρασκευή, από τις 8:00 – 16:00 και κατόπιν ραντεβού για την ταχύτερη και ομαλή εξυπηρέτηση του κοινού (τηλέφωνα: 213 2031 912-913 ).

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ