Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Η 59η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμεικής άνοιξε τις πύλες της στο Μαρούσι

Δημοσιεύθηκε

στις

Την 59η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμεικής εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου με τον Περιφερειάρχη Αττικής κ. Γιώργο Πατούλη, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021, στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής Αίθουσα Τέχνης «Αλέξανδρος Γαρδέλης», παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μελών της Διοίκησης και του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου, κεραμιστών και φίλων της κεραμικής τέχνης.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ) κ. Νίκος Βαλλάτος ανοίγοντας την εκδήλωση των εγκαινίων καλωσόρισε τους παριστάμενους και ευχαρίστησε τους καλλιτέχνες που έλαβαν μέρος στην 59η Έκθεση με πολύ αξιόλογα έργα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «η κάθε έκθεση είναι ένας φόρος τιμής για τους πολλούς καλλιτέχνες που συμμετέχουν όλα αυτά τα χρόνια και μας προσέφεραν σπουδαία έργα».

Μετά από μία ιστορική αναδρομή στην κεραμική τέχνη, καθώς και στην ιστορία για τη δημιουργία του χώρου που στεγάζεται σήμερα το Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής αναφέρθηκε στον κίνδυνο που ελλοχεύει να χαθεί η καρδιά της κεραμικής στο Μαρούσι και η κεραμική να είναι μια παλιά ανάμνηση.

 

 

«Στόχος μας-τόνισε- είναι να δημιουργηθεί ένας βιώσιμος πολιτιστικός φορέας, που θα έχει τα μόνιμα εκθετήρια και θα είναι συνδεδεμένος με τον τουρισμό. Γι΄ αυτό ζητάμε την συστράτευση για την σωτηρία της κεραμικής, ενός φορέα που αν καταστραφεί δεν μπορεί να ξαναγίνει και είναι τόσο απαραίτητος για τον πολιτισμό μας».

Σχετικά με τις δράσεις που εξελίσσονται στο Κέντρο ο κ. Βαλλάτος ανάφερε μεταξύ άλλων ότι «στο Κέντρο λειτουργεί η μοναδική Σχολή Κεραμικής ΙΕΚ Αμαρουσίου που έχουν αποφοιτήσει οι πρώτοι 100 κεραμίστες. Σύντομα αρχίζει με συνεργασία του Δήμου, της ΠΕΚΑ και του Συνεταιρισμού, ο πρώτος μαθητικός διαγωνισμός Βορείων Προαστίων για τα παιδιά του Δημοτικού Σχολείου Πιστεύουμε, ότι είναι το πρώτο βήμα για ένα δυναμικό θεσμό που θα ενώσει το Κέντρο Κεραμεικής με την παιδεία. Παράλληλα, στο Κέντρο γίνονται πολλές δράσεις από παιδιά των σχολείων καθημερινά και μαθήματα κεραμικής το Σαββατοκύριακο για μικρούς και μεγάλους.»

 

Θ. Αμπατζόγλου: “Η Κεραμική Τέχνη είναι συνυφασμένη με την ψυχή του Αμαρουσίου”

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου μετά το θερμό καλωσόρισμά του στους παρευρισκόμενους. υπογράμμισε ότι «η Κεραμική Τέχνη είναι συνυφασμένη με την ιστορία του τόπου, είναι συνυφασμένη με τη ψυχή του Αμαρουσίου και γι’ αυτό ακριβώς το λόγο, δεν είναι απλώς χρέος μας, είναι δομικό στοιχείο της πολιτικής μας η στήριξη της Κεραμικής στο Μαρούσι».

Αναφερόμενος στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του Κέντρου Κεραμεικής που έχει περάσει στο ΤΑΥΠΕΔ, ο Δήμαρχο Αμαρουσίου, σημείωσε ότι «έχουν γίνει πολλές ενέργειες ώστε να μπορέσουμε να δώσουμε λύση σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση. Πρέπει να το εξηγήσουμε σε όλους τους τόνους, σε όλους τους αρμοδίους με τη συμμετοχή του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας. Ο κ. Περιφερειάρχης, ως πρώην Δήμαρχος Αμαρουσίου γνωρίζει το ζήτημα αυτό πάρα πολύ καλά από την αρχή».

 

 

«Εμείς- πρόσθεσε- έχουμε ήδη ξεκινήσει. Οι πρώτες επίσημες επιστολές προς την ηγεσία του ΕΤΑΔ έχουν ήδη φύγει. Ζητάμε ο χώρος αυτός με τον έναν ή τον άλλο τρόπο να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου Αμαρουσίου, γιατί αυτό θα λύσει οριστικά το πρόβλημα της ανασφάλειας και συνεπώς θα ελευθερώσει τις δυνάμεις της κεραμικής. Υπάρχει ένας σχεδιασμός δράσεων σε σχέση με αυτό που ζητάμε. Αρκετά γρήγορα πιστεύω, με την στήριξη των αρμοδίων φορέων και τη διεκδίκηση που θα κάνουμε με το ΕΤΑΔ, να είμαστε σε θέση να έχουμε ευχάριστα νέα σε σχέση με το ζήτημα αυτό.

Παράλληλα, ο κ. Αμπατζόγλου έκανε ειδική αναφορά στην καινοτόμο προσπάθεια που ξεκινά, προκειμένου να έλθουν τα παιδιά των Δημοτικών Σχολείων του Βόρειου Τομέα σε επαφή με το χώρο της κεραμικής, μέσα από τον πρώτο μεγάλο μαθητικό διαγωνισμό που αρχίζει το Γενάρη και θα κρατήσει για αρκετό διάστημα.

«Η πιο μεγάλη βοήθεια που μπορούμε να προσφέρουμε είναι η μεταλαμπάδευση της γνώσης και της δυναμικής και όλη αυτή η ψυχική και πνευματική προσπάθεια που καταναλώνεται γύρω από την κεραμική να περάσει στις νεότερες γενιές» σημείωσε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου.

 

Παρών ο Γ. Πατούλης

Ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιώργος Πατούλης στο χαιρετισμό του τόνισε ότι είναι κοντά στους κεραμίστες και την κεραμική τέχνη, μέσω της Αντιπεριφερειάρχου Βόρειου Τομέα κας Λουκίας Κεφαλογιάννη, αλλά και με την φυσική παρουσία του ιδίου προσωπικά επ’αφορμής της συναισθηματικής σχέσης που έχει αναπτυχθεί όλα τα χρόνια με τους κεραμίστες.

Αναφορικά με το ζήτημα του χώρου του Κέντρου Κεραμικής ο κ. Πατούλης δήλωσε αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας ότι «σε συνεργασία με την Αντιπεριφέρεια και το Δήμαρχο Αμαρουσίου, εμείς θα ζητήσουμε την «αντιπαροχή» αυτού του χώρου, ώστε πράγματι να δοθεί αδέσμευτα και ουσιαστικά για να μπορείτε να παράγεται περισσότερο έργο.

Θεωρώ-πρόσθεσε- ότι σε αυτή τη διαδικασία θα είμαστε παρόντες με πολύ έντονο και ενωτικό τρόπο. Θέλουμε να δώσουμε την υπόσχεση ότι του χρόνου τέτοια εποχή να είμαστε υγιείς, να είμαστε χαρούμενοι ότι ξεπεράσαμε την πανδημία και εμείς να είμαστε διπλά χαρούμενοι ότι αυτός ο χώρος πλέον ανήκει στην Αυτοδιοίκηση, στο Δήμο και προφανώς σ’ εσάς του δημιουργούς. Συνεχίστε με άοκνο τρόπο και εμείς θα είμαστε κοντά σας με όλους τους τρόπους».

 

 

Την εκδήλωση χαιρέτησε επίσης ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού κ. Γιάννης Νικολαράκος, ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Ως Αντιδήμαρχος Πολιτισμού νοιώθω ιδιαίτερη τιμή που συμμετέχω σε αυτό το πολιτιστικό γεγονός, αλλά και ιδιαίτερη χαρά μεγάλη που βρισκόμαστε και πάλι εδώ μετά από σχεδόν δύο χρόνια. Η Τέχνη της Κεραμικής είναι άρρηκτα συνδεδεμένη από αρχαιοτάτων χρόνων με τον Ελληνικό Πολιτισμό, είναι όμως και άρρηκτα συνδεδεμένη με το Μαρούσι μας και η βράβευση των καλλιτεχνών αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός για την πόλη μας».

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Δημοτική Σύμβουλος, Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κα Κατερίνα Βουρλάκη.
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη και ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Ελευθέριος Κοσμόπουλος.

Επίσης εκ μέρους της Διοίκησης παρέστησαν: Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Σπύρος Σταθούλης, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης, ο Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ και Πρόεδρος του Συλλόγου Αθμονέων Γιάννης Ιωαννίδης, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουριστικής Ανάπτυξης Φανή Λέκκα.

 

Βραβεία και έπαινοι

Κατά την τελετή των εγκαινίων στους διακριθέντες κεραμιστές του 59ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Κεραμικής 2021 απονεμήθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι.

1o Βραβείο: «ΡΟΗ» ΚΟΣΜΑ ΙΩΣΗΦΙΝΑ
2o Βραβείο: «ΔΕΣΜΑ» ΛΕΙΒΑΘΙΝΟΥ ΝΑΝΣΥ
3o Βραβείο: «ΑΛΛΗΛΑ …ΕΠΙΠΕΔΑ» ΚΟΛΛΙΑ ΔΗΜΗΤΡΑ

 

 

ΕΠΑΙΝΟΙ ΑΒ
ΓΕΡΟΦΩΚΑ ΒΙΚΗ TENDER TIES
ΚΟΡΟΠΟΥΛΗ ΧΑΡΟΥΛΑ Η ΑΡΧΗ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΩΝ/ ΝΟΣ ΚΥΚΛΟΙ ΑΝΕΛΙΞΗΣ
ΜΩΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ “ΓΙΑ ΑΥΤΈΣ ΠΟΥ
ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ,ΓΙΑ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΙΑ
ΑΥΤΈΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΣΑΚΟΥΣΤΗΚΑΝ
ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΑΒΡΙΕΛΑ ΔΙΑΜΠΕΡΕΣ
ΧΡΥΣΟΜΑΛΛΙΔΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ

Η Κριτική Επιτροπή απαρτιζόταν από τους κεραμίστες Κερασιώτη Μάρω, Πετράτου Μαρία, Smith Richard και τους εικαστικούς Ρόκος Κυριάκος, Gagik Altunyan.

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021, θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 10:00 π.μ. -9:00 μμ. με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210-61.44.430.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ