Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί από τον Δήμο Αμαρουσίου λόγω έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Λόγω της ανησυχίας που προκαλεί στους πολίτες η εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου, ο Δήμος Αμαρουσίου ενημέρωσε σχετικά με τις ενέργειες καταπολέμησης των κουνουπιών που υλοποιεί από τις αρχές τις άνοιξης και σε συστηματική βάση για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αμαρουσίου, από τις αρχές της άνοιξης ξεκίνησε προνυμφοκτονίες, και έκτοτε σταθερά διενεργεί πρόγραμμα επαναλαμβανόμενων ανά δεκαπενθήμερο ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε φρεάτια και ανοικτές δεξαμενές εντός της διοικητικής του περιφέρειας. Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι ο μοναδικός Δήμος στα βόρεια προάστια που εδώ και χρόνια έχει λάβει πιστοποίηση από το αρμόδιο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να διενεργεί ψεκασμούς με δικό του έγκριτο προσωπικό.

Οι ψεκασμοί του Δήμου Αμαρουσίου συνεχίζουν να εκτελούνται σε δεκαπενθήμερη βάση, και λόγω και της έξαρσης του ιού του Δυτικού Νείλου, θα συνεχιστούν και τον Οκτώβριο για την καλύτερη δυνατή προστασία της δημόσιας υγείας.

Έκ του Νόμου, την αποκλειστική αρμοδιότητα και ευθύνη για τους ψεκασμούς στα ρέματα έχει η Περιφέρεια Αττικής και θα έπρεπε να γίνονται κατόπιν χαρτογράφησης των εστιών των προνυμφών και υπό την επίβλεψη ειδικού επιτελείου. Ως εκ τούτου, προκύπτουν ερωτήματα όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα των ψεκασμών που αναφέρει η Περιφέρεια Αττικής ότι εκτελεί, δεδομένου ότι:

α) οι εστίες δεν έχουν χαρτογραφηθεί και οι ψεκασμοί της Περιφέρειας έχουν εκτελεσθεί χωρίς συγκεκριμένο προγραμματισμό ώστε να είναι αποτελεσματικοί, αλλά και ατάκτως όσον αφορά στον εντοπισμό των εστιών των προνυμφών.
β) οι ψεκασμοί προηγούμενων ετών πραγματοποιούνταν με φυσική παρουσία εκπροσώπου του Δήμου. Ωστόσο, κατά την τελευταία τριετία η Περιφέρεια εκτελεί τους ψεκασμούς στα ρέματα χωρίς πρόσκληση προς τον Δήμο για επίβλεψη της διαδικασίας από εξειδικευμένο προσωπικό.

Υπενθυμίζονται τα προληπτικά μέτρα ατομικής προφύλαξης, σύμφωνα με τις οδηγίες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ):

– Κατάλληλα ρούχα με όσο μεγαλύτερη κάλυψη του σώματος
– Λουτρά για την απομάκρυνση του ιδρώτα
– Χρήση εντομοαπωθητικών
– Αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) σε πόρτες και παράθυρα
– Χρήση κλιματιστικού ή ανεμιστήρα
– Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος στους εξωτερικού χώρους
– Κούρεμα γρασιδιού κατά τις πρωινές ώρες
– Πότισμα κήπου κατά τις πρωινές ώρες
– Απομάκρυνση του στάσιμου νερού, ακόμα και μικρών επιφανειών, στους εξωτερικούς χώρους

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου Αμαρουσίου (κ. Τζωρτζάκης, τηλ. 2132038103).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ