Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Επέτειος μνήμης του Πόντιου Εθνομάρτυρα Νίκου Καπετανίδη στο Μαρούσι

Δημοσιεύθηκε

στις

Για την πληγή του ξεριζωμού και το διαχρονικό αίτημα για δικαίωση στη μνήμη των προγόνων τους, μίλησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ευκαιρίας δοθείσης της επετείου μνήμης του ηρωικού δημοσιογράφου του Πόντου Νίκου Καπετανίδη, και του τρισάγιου που τέλεσε ο ομώνυμος Σύλλογος Ποντίων Αμαρουσίου.

«Η γενοκτονία των Ποντίων είναι μία ακόμα μελανή σελίδα στη σύγχρονη ελληνική ιστορία, μία σελίδα γραμμένη με το αίμα 353.000 Ελλήνων, θύματα της αδυσώπητης τουρκικής λαίλαπας σε βάρος του Ελληνισμού των παραλίων της Μικράς Ασίας και της Γης του Πόντου.Η πληγή του ξεριζωμού όσα χρόνια και αν περάσουν δεν επουλώνεται. Παραμένει «νωπή» στις ψυχές όσων επέζησαν της κτηνωδίας και αγκάθι στις ψυχές των απογόνων τους που επιζητούνδικαίωση στη μνήμη των προγόνων τους. Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων αποτελεί ιστορική εκκρεμότητα που ζητά αποκατάσταση για τη λύτρωση εκατοντάδων χιλιάδων αδικοχαμένων ψυχών» ανάφερε μεταξύ άλλων, στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος κ. Θ. Αμπατζόγλου.

Επίσης, συνεχάρη τον Πρόεδρο Δημήτρη Κοσμίδη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου που κρατά ζωντανή τη μνήμη των προγόνων τους αποτίοντας φόρο τιμής στη ζωή και στο έργο τους αλλά και για τον σταθερό προσανατολισμό του στην ανάδειξη της ζωής, των παραδόσεων αλλά και των ηρώων του γένους τους.



«Ως φορείς της αυτοδιοίκησης έχουμε ηθικό χρέος να τιμούμε το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και της ελληνικής μνήμης, να είμαστε συμπαραστάτες του έργου κάθε φορέα, κάθε συλλογικότητας που μέσα από τον ρόλο και το έργο τους ενδυναμώνουν την εθνική μας συνείδηση και επαφή με την ιστορία και τον πολιτισμό μας»
επεσήμανε ο κ. Θ. Αμπατζόγλου, όσον αφορά στη συνεργασία τοπικής αυτοδιοίκησης και συλλόγων προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Στην εκδήλωση, για τον Νίκο Καπετανίδη μίλησε ο ιστορικός – συγγραφέας, και Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ποντίων Εκπαιδευτικών Δρ. Αντώνης Παυλίδης.

Παρόντες ήταν, επίσης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού & Αθλητισμού Γιάννης Νικολαράκος, ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Επαμεινώνδας Κατσιγιάννης, πρόεδροι και μέλη συλλόγων και φορέων της πόλης, τα εγγόνια του Νίκου ΚαπετανίδηΚώστας Καπετανίδης και Σοφία Καπετανίδη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ