Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Ενωμένο Μαρούσι: Προτάσεις προς την δημοτική αρχή για αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο πλαίσιο της δεύτερης επιβολής καθολικής απαγόρευσης, η δημοτική παράταξη «Ενωμένο Μαρούσι» καταθέτει προτάσεις προς τη δημοτική αρχή της πόλης προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κρίση που έχει επέλθει.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι παρακάτω προτάσεις θα μπορούσαν εάν υιοθετηθούν να ενισχύσουν τις υπάρχουσες υπηρεσίες του δήμου και να υποστηρίξουν οικονομικά τους ευάλωτους πολίτες και τους επιχειρηματίες των οποίων οι επιχειρήσεις κλείνουν με κυβερνητική εντολή.
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τις προτάσεις:
“1. Δημιουργία τριών «κέντρων covid 19» στο Δήμο μας και δωρεάν τεστ
Το «κέντρο covid 19» θα είναι δομή πληροφορίων και υποστήριξης των πολιτών που επιθυμούν να πληροφορηθούν γρήγορα και άμεσα τις ανακοινώσεις των προληπτικών μέτρων που ισχύουν για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό

Οι πολίτες θα μπορούν να πληροφορούνται άμεσα τα έκτακτα μέτρα που λαμβάνει ο Δήμος αλλά και το ενημερωτικό υλικό που δημοσιοποιεί ο ΕΟΔΥ και η ΓΓΠΠ.

Επίσης όλα τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία τους από τον κορονοϊό, τα υποκείμενα νοσήματα, στη δουλειά, στο σπίτι και στις αναγκαίες για τη διαβίωσή τους αγορές.

Ο Δήμος να κοινοποιήσει τα δύο «κέντρα covid 19» στον ΕΟΠΥΥ και Στον ΕΟΔΥ, ώστε να πραγματοποιούνται σε τακτά χρονικά διαστήματα test covid 19 τα οποία θα συνταγογραφούνται. Αυτό πρέπει να αποτελέσει άμεση απαίτηση που μπορεί και πρέπει να διατυπώσει ως πρόταση ο Δήμος Αμαρουσίου και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας στην κυβέρνηση.

Πιθανή χωροθέτηση των 3 «κέντρων covid 19»:

Το πρώτο στο έναντι του σταθμού Η.Σ.Α.Π. στο κτήριο, ιδιοκτησίας του Δήμου Αμαρουσίου, εμβαδού 96 τ.μ. όπου στεγαζόταν παλιά το Κ.Ε.Π. (μετά είχε μετατραπεί σε ψητοπωλείο) και τώρα δεν χρησιμοποιείται. Η μετατροπή του σε “κέντρο covid 19» μπορεί να γίνει άμεσα και με μικρό οικονομικό κόστος (max20.000 €)

Το δεύτερο κέντρο «covid 19» στη οδό Μεσογείων στο ανατολικό Μαρούσι στο κτήριο του ΚΑΠΗ – Κ.Ε.Π. το οποίο είναι έτοιμο προς αυτή τη χρήση.

Το τρίτο θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής στο κτίριο που στεγάζει την περιφερειακή ενότητα βορείου τομέα στη Λεωφόρο Κηφισίας 20 στον Παράδεισο Αμαρουσίου. Εκεί υπάρχει εξάλλου και η διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας που έχει προσωπικό και εμπειρία. Σε τέτοιες συνθήκες επιβάλλεται συνεργασία Α και Β βαθμού αυτοδιοίκησης που δεν φαίνεται να υπάρχει στην πόλη μας με την Αντιπεριφερειάρχη βορείου κ. Λουκία Κεφαλογιάννη να είναι «πολιτικά άφαντη» από τα ζητήματα της πόλης μας μολονότι οι υπηρεσίες της περιφερειακής ενότητας φιλοξενούνται στην πόλη μας.

Η στελέχωση των «κέντρων covid 19» είναι εφικτή αρχικά από το υπάρχον προσωπικό του δήμου και σε δεύτερη φάση από εργαζόμενους με σύμβαση 8 μηνών που επιτρέπεται πλέον να προσληφθούν από το Δήμο για αυτές τις συνθήκες.

2. Την αξιοποίηση του διαμερίσματος ιδιοκτησίας του δήμου της οδού Πλαστήρα 43 Α

Το ανωτέρω διαμέρισμα μπορεί να στεγαστεί το τμήμα της Ψυχικής Υγείας του Ο.ΚΟΙ.Π.Α.Δ.Α. προσφέροντας υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης, δια ζώσης ή τηλεφωνικά ή διαδικτυακά, για περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, κατάθλιψης κ.λ.π.

Το ακίνητο είναι εμβαδού 90 τ.μ. διαθέτει υπόγειο χώρο στάθμευσης εμβαδού 14 τ.μ. και αποθήκη εμβαδού 5 τ.μ.

3. Ενίσχυση των δομών ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και εθελοντικής αλληλεγγύης

Η δομή «Βοήθεια στο σπίτι», μία σημαντικότατη δομή προσφοράς στους ευάλωτους συμπολίτες μας, χρειάζεται ενίσχυση και εκσυγχρονισμό.

Προτείνουμε τον εξοπλισμό των εργαζόμενων στο πρόγραμμα με tablets ώστε να μπορούν άμεσα να προβαίνουν στην παραγγελία προϊόντων από το super market, για λογαριασμό του ωφελούμενου συμπολίτη μας, για την εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου.

Επίσης καλούμε τη διοίκηση του Ο.ΚΟΙ.ΠΑ..Δ.Α να δεχτεί την εθελοντική βοήθεια όλων ανεξαιρέτως των συμπολιτών μας που επιθυμούν να βοηθήσουν πρακτικά ή με τις γνώσεις και εμπειρία τους, σε διάφορους τομείς.

Πολύ σημαντική είναι η τηλεφωνική ή διαδικτυακή επικοινωνία με τις διάφορες υπηρεσίες υποστήριξης ευάλωτων συμπολιτών μας και γι’ αυτό χρειάζεται να υλοποιηθεί ένα πρόγραμμα εξοικείωσής τους με τη χρήση διαδικτυακής πλατφόρμας επικοινωνίας μέσω των κινητών τους τηλεφώνων.


4. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη του 2021 όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και των εμπορικών καταστημάτων

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος στο τέλος του 2020 θα έχουν συμπληρώσει πάνω από πέντε μήνες χωρίς λειτουργία και άλλους τόσους με περιορισμένη λειτουργία χωρίς δική τους ευθύνη.

Αναλογικά το ίδιο ισχύει και για τα εμπορικά καταστήματα.

Πολλοί από τους επιχειρηματίες έχουν προπληρώσει τα δημοτικά τέλη για 2020. Η δημοτική αρχή, δεν άκουσε την πρότασή μας και δεν προέβη σε απαλλαγή των επιχειρηματιών από τα δημοτικά τέλη το περασμένο διάστημα.

Μετά νέο lockdown που αποφάσισε η Κυβέρνηση, καλούμε τη δημοτική αρχή να απαλλάξει προκαταβολικά τους επιχειρηματίες που διαθέτουν εμπορικά μαγαζιά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος έως 100 τ.μ. πλήρως από τα δημοτικά τέλη του 2021.

Για τα μεγαλύτερα καταστήματα να ισχύσει αναλογικό ποσοστό απαλλαγής από τα δημοτικά τέλη του 2021.

Με τις παραπάνω προτάσεις το «ΕΝΩΜΕΝΟ ΜΑΡΟΥΣΙ» αξιοποιώντας την εμπειρία από τις ανάγκες των πολιτών από το προηγούμενο lockdown, προσπαθεί να συμβάλει στα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Ελπίζουμε να εισακουστούμε από τη δημοτική αρχή και να μην βρούμε ξανά  απροθυμία και κλειστές πόρτες.”

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ