Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Δήμος Αμαρουσίου: Η “χρυσή” έκθεση και το μπαράζ ανακοινώσεων ανάμεσα σε διοίκηση και αντιπολίτευση

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε νέο πινγκ πονγκ ανακοινώσεων προέβησαν δημοτική αρχή και αντιπολίτευση στο Δήμο Αμαρουσίου αυτή τη φορά με χρώμα… καλλιτεχνικό!

Όλα ξεκίνησαν από την καταγγελία της παράταξης του Γ. Καραμέρου “Ενωμένο Μαρούσι”, στην οποία αναφέρεται ότι ο Δήμος “χρυσοπλήρωσε εικαστική έκθεση με 6.000 ευρώ για ένα μήνα & απευθείας ανάθεση”. Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρει συγκεκριμένα: “Συνεχίζεται το πάρτι των αναθέσεων της διοίκησης Αμπατζόγλου και μέσω Νομικών Προσώπων του Δήμου Αμαρουσίου.

Σύμφωνα με απόφαση του Προέδρου της Κοινοφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αμαρουσίου (Κ.Ε.Δ.Α.) κυρίου Νικολάου Πέππα που αναρτήθηκε στο «Διαύγεια», καταβλήθηκε το ποσό των 6.200 ευρώ σε εικαστικό για την πραγματοποίηση της έκθεσής της στο Μαρούσι.

Η συγκεκριμένη απόφαση του κ. Πέππα για τη δαπάνη με αιτιολογία «Δαπάνες εκθέσεων στο εσωτερικό» ελήφθη στις 25/11/2021, μία εβδομάδα περίπου δηλαδή μετά από τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης.

Συμβαίνει δηλαδή το πρωτοφανές ο Δήμος να πληρώνει 6.000 για να παραχωρήσει αίθουσα του για ένα μήνα σε κάποιον καλλιτέχνη.

Σε ερωτήσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΑ και μελών της παράταξης #Ενωμένο Μαρούσι Δημήτρη Κουτσουβέλη και Κυριάκου Χάγερ σχετικά με τη συγκεκριμένη δαπάνη, ο κ. Πέππας απέφυγε να απαντήσει ουσιαστικά και αναφέρθηκε γενικά και αόριστα σε εργασίες που έπρεπε να πραγματοποιηθούν στον χώρο της Ολυμπιακής Πινακοθήκης, εργασίες που αναβαθμίζουν τον χώρο γενικώς σύμφωνα με τα λεγόμενά του καθώς και στο τελάρωμα των έργων της εικαστικού.

Από πού προκύπτει η υποχρέωση της ΚΕΔΑ όμως να δαπανά το οποιοδήποτε ποσό για να προβεί σε εργασίες ώστε να υποδεχθεί τα έργα ενός καλλιτέχνη σε δημοτικό χώρο που παραχωρείται για τη διεξαγωγή της έκθεσής του, όσο καταξιωμένος και αν είναι όπως στην προκειμένη περίπτωση; Ακόμα και έτσι όμως τις εργασίες τις αναλαμβάνει ο καλλιτέχνης καταβάλλοντας του ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό ή υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου; Ποιες όμως ήταν οι απαραίτητες εργασίες κ. Πέππα που έπρεπε να γίνουν και μάλιστα γιατί η απόφαση ελήφθη μετά από τα εγκαίνια της έκθεσης;

Η παράταξη #Ενωμένο Μαρούσι μολονότι έχουμε άποψη για τη σκοπιμότητα της απόφασης, σεβόμενοι την τέχνη της αναδόχου δεν προχωρούμε σε δημοσιοποίηση του ονόματος της ή σε οποιαδήποτε αξιολόγηση της έκθεσης ή των έργων και αν αυτά θα έπρεπε να χρηματοδοτηθούν με 6.000 ευρώ για ένα μήνα.

Το τελευταίο διάστημα έχουν χρηματοδοτηθεί εκδηλώσεις και εκδόσεις πολύ χαμηλής εμβέλειας και ενδιαφέροντος με μεγάλα ποσά για τα οποία η παράταξή μας θα επανέλθει με περισσότερα στοιχεία. Το πρόβλημα είναι η μεθοδολογία της διοίκησης Αμπατζόγλου.

Μετά και από αυτό το περιστατικό σπατάλης των χρημάτων των δημοτών τι έχει να πει ο κ. Αμπατζόγλου αλλά και πως επιτρέπει σε ένα Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Αμαρουσίου να λειτουργεί ουσιαστικά με «αποφάσεις του Προέδρου»; Τουλάχιστον αν μπορεί να μας ενημερώσει πόσο κοστίζει το τελάρωμα.”

 

 

Τι υποστηρίζει η ΚΕΔΑ

Στον αντίποδα, ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αμαρουσίου (ΚΕΔΑ) Νίκος Πέππας, με αφορμή την συγκεκριμένη ανακοίνωση δήλωσε: «Αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά ποιοι είναι αυτοί που δεν θέλουν να γίνεται τίποτα στην πόλη. Είναι ξεκάθαρο, πως οι σκοταδιστές των πάσης φύσης έργων, τώρα πολεμούν και τις δράσεις πολιτισμού. Είναι τόσο μικρόψυχοι που αντί να συμπορευτούν με τη βούληση της Δημοτικής Αρχής για την παρουσίαση και ανάδειξη των παγκοσμίου φήμης Μαρουσιωτών καλλιτεχνών, επιθυμούν τη φίμωση. Και για ποιο λόγο; Μόνο για να εκφράσουν την «αναίτια» αντίθεσή τους στον τρόπο προβολής της πόλης μας. Για να μην τύχουν οι εκδηλώσεις μας δημοσιότητας και τελικά να αποκλειστούν χιλιάδες επισκέπτες από την πρόσβαση στα Πολιτιστικά και Καλλιτεχνικά δρώμενα του Αμαρουσίου, με προφανείς αρνητικές συνέπειες και για το εμπορικό κέντρο.

Σε αυτούς λοιπόν που δεν θέλουν να γίνει τίποτα και ποτέ, σε αυτούς που θέλουν την πόλη μας μίζερη και καταθλιπτική, απαντούμε πως θα συνεχίσουμε με πείσμα να αναβαθμίζουμε ποιοτικά τις δραστηριότητες αθλητισμού και πολιτισμού και να διοργανώνουμε μεγάλα καλλιτεχνικά γεγονότα που κάνουν το Μαρούσι Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού των Βορείων Προαστίων και όλης της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτών των ενεργειών μας εντάσσεται και η υποστήριξη της έκθεσης της Μαρουσιώτισσας διεθνούς φήμης εικαστικού Λυδίας Βενιέρη. Μίας έκθεσης που έχει τύχει σημαντικής πανελλαδικής προβολής με σημαντικά οφέλη για τον εκθεσιακό χώρο αλλά και για το σύνολο της τοπικής κοινωνίας.

Τέλος θα συνεχίσουμε να προασπίζουμε και να προάγουμε τη Μαρουσιώτικη κληρονομιά, απέναντι στην ιδεολογία των  σκοταδιστών που πολεμούν την ταυτότητα και ιστορία του τόπου».

 

Ενωμένο Μαρούσι: ​Να απαντήσουν Πέππας και Αμπατζόγλου για τα 6000 ευρώ

Παρόλα αυτά η αντιπολίτευση έμεινε απτόητη και επέστρεψε με νέα παρέμβαση όπου ανέφερε χαρακτηριστικά: “Καλύτερη επιβεβαίωση των όσων υποστηρίζει το #Ενωμένο Μαρούσι για την αδιαφάνεια και την ρουσφετολογική τακτική της διοίκησης του δημάρχου Αμπατζόγλου δεν υπάρχει από την απόπειρα του Προέδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αμαρουσίου κ. Νίκου Πέππα να απαντήσει στην καταγγελία για την τέλεση της Έκθεσης της κατά τα άλλα αξιοσέβαστης κ. Λυδίας Βενιέρη, με θέμα «ΒΥΡΩΝΙΚΗ ΕΠΟΧΗ», με απ’ ευθείας ανάθεση και με την καταβολή του ποσού των 6.000 ευρώ.

Ακριβώς γιατί ο κ. Πέππας αντί να ενημερώσει τους κατοίκους της πόλης γιατί για μια εικαστική έκθεση η ΚΕΔΑ στην οποία είναι πρόεδρος, πρέπει να ακολουθήσει την διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης και να καταβάλλει το ποσό των 6.000 ευρώ στην εικαστικό που έχει την δυνατότητα να εκθέσει τα έργα της σε ένα ευρύ κοινό όπως είναι οι κάτοικοι του Αμαρουσίου, υβρίζει εκείνους που έχουν θεσμικό ρόλο να ελέγχουν την διοίκηση του Δήμου.

Συγχαρητήρια για την άποψη σας για την δημοκρατία κ. Πέππα. Και να γνωρίζετε ότι δεν θα ξεφύγετε με ύβρεις και απειλές.

Απαντήστε εδώ και τώρα κ. Πέππα ποίοι λόγοι συντρέχουν για να ακολουθηθεί η διαδικασία της απ’ ευθείας ανάθεσης για μια εικαστική έκθεση και γιατί ο Δήμος κατέβαλε με αυτό τον τρόπο το πόσο των 6.000 ευρώ, και αφήστε τις πομφόλυγες για τους χιλιάδες επισκέπτες στα Πολιτιστικά και Καλλιτεχνικά δρώμενα του Αμαρουσίου.

Κύριε δήμαρχε, κύριε Αμπατζόγλου επειδή η υπόθεση της εν λόγω έκθεσης αποτελεί σκάνδαλο, τόσο για το ποσό του δαπανήθηκε όσο για την μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, είστε απολύτως υπεύθυνος όσο δεν ζητάτε από τον κ. Πέππα την παραίτηση του από την θέση του προέδρου της ΚΕΔΑ.

Εάν για μια ακόμη φορά στην δημαρχιακή θητεία σας παραμείνετε απαθής, οφείλετε να απολογηθείτε στους Μαρουσιώτες γιατί ενώ η ακρίβεια έχει εκτοξεύσει στα ύψη το κόστος ζωής των δημοτισσών και των δημοτών της πόλης μας, τελέστηκε με απευθείας ανάθεση εικαστική έκθεση για τη Βυρωνική εποχή και με ποια σκοπιμότητα δαπανήθηκε το ποσό των 6.000 ευρώ.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ