Ελάτε στην παρέα μας

Αιγάλεω

Μία ημέρα μαζί με τον ΠΕΣΥΔΑΠ και… τα αρπακτικά πουλιά του όρους Αιγάλεω !

Δημοσιεύθηκε

στις

Μία εντυπωσιακή υπαίθρια εκδήλωση αφιερωμένη στα αρπακτικά πουλιά που ζουν στο όρος Αιγάλεω ή χρησιμοποιούν το βουνό ως ενδιάμεσο σταθμό της αποδημίας τους, πραγματοποίησε ο Περιβαλλοντικός Σύνδεσμος Δήμων Αθήνας Πειραιά (ΠΕΣΥΔΑΠ), στα πλαίσια των δράσεων του για την προστασία της άγριας ζωής.

Για να γίνει αυτό εφικτό, ο ΠΕΣΥΔΑΠ συνεργάστηκε με τους έμπειρους γερακάρηδες του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηρίας, οι οποίοι και ανέλαβαν να φέρουν το πλήθος του κόσμου σε απόσταση αναπνοής με τα είδη των αρπακτικών πουλιών που ζουν, κυνηγούν, φωλιάζουν, ζευγαρώνουν και πετάνε στον ουρανό πάνω από το όρος Αιγάλεω!

Εκατοντάδες μαθητές γυμνασίων του Πειραιά και πολίτες της Αττικής, είχαν την ευκαιρία να δουν τα γεράκια να πετάνε στο φυσικό τους χώρο, έμαθαν να ξεχωρίζουν το κάθε είδος, πληροφορήθηκαν τις ικανότητες και τις ανάγκες τους. Σκοπός ήταν να ταυτιστούν μαζί τους και να στρατευθούν στην υπόθεση της προστασίας τους.

Οι πετρίτες, οι φιδαετοί, τα σαϊνια ή οι μπούφοι, έπαψαν να είναι κάτι αφηρημένο και μακρινό, αφού πέταξαν στην κυριολεξία πάνω από τα κεφάλια των μαθητών, που βίωσαν μοναδικές στιγμές.

 

 

 

 

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρηγόρης Γουρδομιχάλης, στόχος του ΠΕΣΥΔΑΠ είναι μέσα από τη γνώση και τη βιωματική εμπειρία, να ευαισθητοποιήσει όλο και περισσότερους ανθρώπους στην υπόθεση της συνύπαρξης και της προστασίας των αρπακτικών πουλιών, που ελάχιστοι γνωρίζουν ότι υπάρχουν στην Αττική.

«Για να κινήσεις το ενδιαφέρον των παιδιών, για να μπορέσεις να τους μεταφέρεις γνώσεις και ευθύνες για την φύση, πρέπει προηγουμένως να την κάνεις να την αγαπήσουν! Σήμερα που μία ολόκληρη γενιά παιδιών μεγαλώνει στα αστικά κέντρα, χωρίς την ευκαιρία να γνωρίσουν και να επικοινωνήσουν με τις αλήθειες της φύσης και της υπαίθρου, αυτό δεν είναι εύκολο. Με βάση αυτό το κενό σχεδιάστηκε η σημερινή εκδήλωση, ώστε τα παιδιά να μην ακούνε μόνο «ακαδημαϊκές» διαλέξεις για τα αρπακτικά πουλιά, αλλά να μπορούν να τα δουν από κοντά στο περιβάλλον τους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γουρδομιχάλης.

Πολύτιμη προς αυτή την κατεύθυνση ήταν η συμβολή των γερακάρηδων του Συλλόγου Ελληνικής Ιερακοθηρίας, που με επικεφαλής τον πρόεδρο τους Σταύρο Αθανασίου διαχειρίστηκαν με ασφάλεια τις … θεαματικές «επισκέψεις» αρπακτικών κάθε είδους, στο χώρο του βουνού που βρίσκονταν οι συγκεντρωμένοι.

 

 

 

 

Επρόκειτο για την ίδια ομάδα που σε συνεργασία με το υπουργείο περιβάλλοντος, είχε πριν λίγες ημέρες απελευθερώσει στην Πάρνηθα έναν χρυσαετό, που ενώ γεννήθηκε με σοβαρό πρόβλημα, έμαθε να πετάει, να τρέφεται και να επιβιώνει, χάρη στην φροντίδα και την εκγύμναση του από τον κ. Αθανασίου και τους συνεργάτες του.

Ανταποκρινόμενος στις νέες συνθήκες που τα τελευταία χρόνια δημιουργούνται στην Αττική και τα ιδιόμορφα οικοσυστήματα της, ο ΠΕΣΥΔΑΠ προσαρμόζει τις δράσεις του και τις συνεργασίες με άλλους εξειδικευμένους φορείς, για την αποτελεσματικότερη προστασία και ευαισθητοποίηση γύρω από ζητήματα της άγριας ζωής.

«Και η σημερινή εκδήλωσή μας υποδηλώνει τη θέληση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμβάλει ακόμα πιο οργανωμένα στην προστασία της βιοποικιλότητας, αλλά και να εκπέμψει ένα μήνυμα για την ανάγκη συνύπαρξης με την άγρια ζωή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΕΣΥΔΑΠ Γρ. Γουρδομιχάλης.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε με το 6976154011 (κα Σαμίου Όλγα).

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ