Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων χρηματοδοτεί τις αθηναϊκές επιχειρήσεις με στόχο την ενεργειακή τους αναβάθμιση

Δημοσιεύθηκε

στις

Στην ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων της Αθήνας για δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας, προχωρά ο Δήμος Αθηναίων με χρηματοδότηση σε πρώτη φάση ύψους 2,3 εκατ. ευρώ, ποσό που σε δεύτερη φάση είναι δυνατό να ανέλθει στα 5 εκατ. ευρώ. 

Η πρωτοβουλία, εντάσσεται στο πακέτο μέτρων συνολικού προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ, που ανακοινώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από τη δημοτική αρχή και αφορά επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων της περιοχής παρέμβασης της ΟΧΕ (Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης) του Δήμου Αθηναίων.

Λαμβάνοντας υπόψη τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν υποστεί εδώ κι ένα χρόνο οι επιχειρήσεις από τα μέτρα κατά της πανδημίας, ο Δήμος Αθηναίων δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες τους να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους, βάσει των αρχών ενεργειακής απόδοσης και βιοκλιματικού σχεδιασμού.

Την Τετάρτη 5 Μαΐου, ο Δήμος Αθηναίων μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής (ΕΑΤΑ) έκδωσε επίσημη πρόσκληση, καλώντας τους ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων να υποβάλουν αίτηση για τη χρηματοδότησή τους. Η ενίσχυση θα δοθεί με τη μορφή επιχορήγησης, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις που θα αναφέρονται στην πρόσκληση.

Πρωταρχικός στόχος είναι να δοθεί στοχευμένα, δημόσια χρηματοδοτική στήριξη προκειμένου οι εγκαταστάσεις των αθηναϊκών επιχειρήσεων να καταναλώνουν όσο το δυνατόν λιγότερη ενέργεια, να είναι «φιλικές» προς το περιβάλλον, να προσφέρουν την απαιτούμενη ασφάλεια και άνεση στους χρήστες και να ενσωματώνουν σύγχρονα στοιχεία λειτουργίας, αξιοποιώντας την καινοτομία. Σύμφωνα με το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, οι επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να εξασφαλίζουν βελτιωμένες εσωτερικές συνθήκες λειτουργίας και ταυτόχρονα να προάγουν συνολικά την περιβαλλοντική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο της δράσης, θα χρηματοδοτηθούν επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού από 5.000 έως 30.000 ευρώ. Το ποσοστό της δημόσιας χρηματοδότησης ανέρχεται σε 80% του προϋπολογισμού του επενδυτικού σχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι μια επιχείρηση που θα υποβάλει πρόταση για να υλοποιήσει παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας στις εγκαταστάσεις της, συνολικού κόστους 5.000 ευρώ, θα μπορεί να λάβει δημόσια χρηματοδότηση ύψους 4.000 ευρώ.

Η δράση με τίτλο: «Athens Business Green Toolkit: Αναβάθμιση των επιχειρήσεων στο Ιστορικό Κέντρο της Αθήνας με όρους πράσινης λειτουργίας για τη βελτίωση της εικόνας τους», χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΤΤΙΚΗ» 2014-2020 – ΕΣΠΑ 2014-2020.

Η προδημοσίευση της πρόσκλησης έχει αναρτηθεί στις ιστοσελίδες του Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ) (www.athensib.gr), του Δήμου Αθηναίων (www.cityofathens.gr) και της ΕΛΑΝΕΤ (www.elanet.gr), προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να ενημερωθούν για τις απαιτούμενες διαδικασίες, με σκοπό την έγκαιρη προετοιμασία τους.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να απευθυνθείτε:

Στον Ενδιάμεσο Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ) της ΟΧΕ Δήμου Αθηναίων (Κλεισθένους 15, Τ.Κ. 10552, Αθήνα – τηλ. 210 3310011 – 210 3224054), e-mail: [email protected] και στο Γραφείο Πληροφόρησης του ΕΦΕΠΑΕ/ΕΛΑΝΕΤ, Ελ. Βενιζέλου (Πανεπιστημίου) 39, T.K. 10564, Αθήνα, (Στοά Πεσμαζόγλου, 7ος όροφος), τηλ. 216 200 1163, e-mail: [email protected] .

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ