Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Εκδήλωση με θέμα την αστυνομική βία στις διαδηλώσεις στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Εκδήλωση με θέμα «Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία μπροστά στην αστυνομική βία», διοργανώνει το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, την Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2021, στις 18.00, στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων, με ταυτόχρονη διαδικτυακή αναμετάδοση.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν άνθρωποι που αντιμετώπισαν την αστυνομική βία, νομικοί και φωτορεπόρτερ σχετικά με τα καταγεγραμμένα περιστατικά, αλλά και τους αγώνες για την απόδοση δικαιοσύνης. Ειδικά στο πλαίσιο του νέου νόμου για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων και των ανησυχητικών περιορισμών που αυτός θέτει, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, εστιάζουν στην ανάγκη υπεράσπισης του δικαιώματος στη διαμαρτυρία, τη συνάθροιση και την ελευθερία της έκφρασης ως θεμελιωδών προϋποθέσεων για τις διεκδικήσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και για την απόδοση ορατότητας σε περιστατικά παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι παρεμβάσεις

Άνθρωποι που αντιμετώπισαν την αστυνομική βία

  • Ηλίας Γκιώνης
  • Γιάννης Καυκάς
  • Μανώλης Κυπραίος
  • Θωμάς Λάλος – VoxPopuli
  • Αλέξανδρος Τιτκώβ

Οι νομικοί

  • Λία Γώγου
  • Θανάσης Καμπαγιάννης
  • Άννυ Παπαρρούσου

Ο φωτορεπόρτερ

  • Μάριος Λώλος

Θα χαιρετίσει η Γλυκερία Αράπη, διευθύντρια του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

Θα συντονίσει η Δέσποινα Παρασκευά-Βελουδογιάννη, υπεύθυνη Εκστρατειών του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

 

Έκθεση «Ελλάδα: Η ελευθερία της συνάθροισης σε ρίσκο και παράνομη χρήση βίας την εποχή της covid-19»

Η συζήτηση θα κινηθεί στη βάση των πορισμάτων της σχετικής έκθεσης με τίτλο «Ελλάδα: Η ελευθερία της συνάθροισης σε ρίσκο και παράνομη χρήση βίας την εποχή της covid-19», που δημοσιεύτηκε το περασμένο καλοκαίρι. Η έκθεση, όπως αναφέρει το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, τεκμηριώνει, μέσα από συνεντεύξεις, βιντεοληπτικό υλικό και ιατρικά πορίσματα, ότι, με το πρόσχημα της πανδημίας οι ελληνικές αρχές χρησιμοποίησαν αυθαίρετες συλλήψεις, καθολικές απαγορεύσεις, αδικαιολόγητα πρόστιμα και παράνομη χρήση βίας για να κάμψουν ειρηνικές διαμαρτυρίες.

Επισημαίνει επίσης ότι, οι τεκμηριωμένες αυτές παραβιάσεις δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά αλλά, νέες εκφάνσεις ενός συστημικού φαινομένου, που αναπαράγεται και μέσα από μια συνεχιζόμενη κουλτούρα ατιμωρησίας.

Για την είσοδο στο Σεράφειο θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, ενώ είναι απαραίτητη η προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νοσησης η αρνητικό rapid test.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ