Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Διαδρομές Βιβλίου ξανά στην Αθήνα – Ένα απίστευτο ταξίδι στην πόλη και τον πολιτισμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου, μια πρωτοβουλία του Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων, σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους, συγγραφείς, καλλιτέχνες και χώρους της Αθήνας ξαναπερπατούν στην πόλη και φέρνουν τον πολιτισμό στην καθημερινότητα μας, την άρρηκτη και διαχρονική του σχέση με κάθε γειτονιά της Αθήνας.

Η δράση που τόσο αγκαλιάστηκε από το κοινό επανέρχεται με συναρπαστικές περιηγήσεις στο πλαίσιο των οποίων συγγραφείς οδηγούν αναγνώστες σε δρόμους και περιοχές της Αθήνας που έγιναν σκηνικό για την πλοκή των βιβλίων τους, αφορμή έμπνευσης για τα έργα τους, ή αποτελούν αγαπημένα σημεία της πρωτεύουσας που θέλουν να μοιραστούν με τους άλλους.

Με οδηγό ένα βιβλίο, λογοτεχνικό αλλά και ιστορικό, αρχιτεκτονικό ακόμη και γαστριμαργικό,  περπατάμε σε αθέατες γωνιές και ανακαλύπτουμε μέσα από τη ματιά του συγγραφέα εικόνες, μυρωδιές, αναμνήσεις, ίχνη της ιστορίας, ήχους και μελωδίες.

Οι διαδρομές πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο ή Κυριακή. Η συμμετοχή στις Αθηναϊκές Διαδρομές Βιβλίου είναι δωρεάν και γίνεται με ηλεκτρονική προεγγραφή (μέχρι 20 άτομα σε κάθε διαδρομή) την οποία μπορείτε να πραγματοποιήσετε στον παρακάτω σύνδεσμο.

https://www.eventora.com/el/Events/AthinaikesDiadromesVivliou-chloma-syntrivania

Η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού COVID και αστυνομικής ταυτότητας είναι απαραίτητη για τη συμμετοχή στην εκδήλωση.

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου12:00 – 14:00, ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Στέφανος Τσιτσόπουλος με αφορμή το πρόσφατο βιβλίο του με τίτλο «Τα Χλωμά Συντριβάνια της Φωκίωνος Νέγρη», μας προσκαλεί σε μία περιήγηση με σημείο συνάντησης το σιντριβάνι της γωνίας Επτανήσου με Φωκίωνος Νέγρη, το οποίο πρωταγωνιστεί και στο βιβλίο. Η διαδρομή θα συνεχίσει στο άγαλμα του Σκύλου, στη πλατεία Κυψέλης με στάση στο βιβλιοπωλείο Μετεωρίτης, όπου επίσης οι ήρωες αναφέρονται σε αυτό, λίγο πιο άνωθεν μια στάση εκεί όπου ρόκαρε η Αθήνα ( κλαμπ Quinta) και η κατάληξη θα είναι στην πλατεία Κυψέλης στο άγαλμα του Κανάρη.

Το Σάββατο 13 Νοεμβρίου12:00 – 14:00, η Έυα Μαθιουδάκη μας προσκαλεί σε ένα περίπατο από την οδό Αριστοτέλους στο Αρχαιολογικό Μουσείο στον οποίο μας μιλά για το βιβλίο μυθοπλασίας της που κυκλοφόρησε το Μάιο του 2021, με τίτλο «Μέρες της Κηφισιάς». Στόχος της συγγραφέως είναι να αναδείξει το κάποτε κατεξοχήν αστικό κέντρο της Αθήνας καθώς και τις σχέσεις με τα βόρεια προάστια. Αφετηρία της διαδρομής είναι η Πλατεία Βικτωρίας, διασχίζοντας κατοικίες μεταναστών ή και σύγχρονης φτωχοποίησης αλλά και τόπους μιας εναπομείνασας αστικής ζωής. Θα στρίψουμε στην οδό Ηπείρου θα κάνουμε μια στάση στο Μέγαρο Λιβιεράτου και από εκεί και στο σπίτι της Μαρίας Κάλλας στην οδό Πατησίων 61 για να καταλήξουμε στον κήπο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Το Σάββατο 20 Νοεμβρίου12:00 – 14:00, περπατάμε στη πόλη με το συγγραφέα Βαγγέλη Ραπτόπουλο, στην Αθήνα που αγάπησε, παρέα με τα βιβλία του, το πρόσφατο αυτοβιογραφικό «Ό,τι καλύτερο μου έχει συμβεί» και τα μυθιστορήματα του «Διόδια» και «Λούλα». Η διαδρομή μας ξεκινά με αφετηρία τις εκδόσεις Κέδρος (Γ. Γενναδίου 3), θα προχωρήσουμε την Ακαδημίας, συνεχίζοντας στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, μεταξύ Ακαδημίας και Πανεπιστημίου με τερματισμό το εμπορικό κέντρο Atrium.

Το Σάββατο 27 Νοεμβρίου12:00 – 14:00, ο Αλέξης Σταμάτης μας περπατά σε μια βιωματική διαδρομή από τα Εξάρχεια μέχρι τo Koλωνάκι στα βήματα των ηρώων του μέσα από τα μυθιστορήματά του «Χαμαιλέοντες», «Κυριακή», «Ο έβδομος ελέφαντας» και ο «Ο άντρας της πέμπτης πράξης». Η διαδρομή ξεκινάει από το Πολυτεχνείο, διασχίζει τα Εξάρχεια και καταλήγει στο Κολωνάκι, όπου ο ήρωας του πρώτου βιβλίου του συγγραφέα, «Ο έβδομος ελέφαντας», θα συναντηθεί φευγαλέα με τον ήρωα του υπό έκδοση μυθιστορήματός του «Ο άντρας της πέμπτης πράξης».

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ