Ελάτε στην παρέα μας

Αθηναίων

Αντικαπιταλιστική Ανατροπή: «Όχι μετρό στην πλατεία Εξαρχείων» – Ανακοίνωση για τους δημόσιους χώρους και το πράσινο στην πόλη

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανακοίνωση για την επιλογή της κυβέρνησης και της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο να δημιουργηθεί σταθμός του μετρό στην περιοχή των Εξαρχείων εξέδωσε η δημοτική παράταξη Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα, με την οποία ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση και δηλώνει την σαφή αντίθεσή της στην κίνηση αυτή.

«Η ανάδοχος εταιρεία και τα συνεργαζόμενα συνεργεία της θέλουν να ξεκινήσουν άμεσα έργα για την κατασκευή σταθμού μετρό στην πλατεία Εξαρχείων, υλοποιώντας τα σχέδια της κυβέρνησης και του Δήμου Αθηναίων. Έργα που αναμένεται να κρατήσουν για πολλά χρόνια, κλείνοντας το σύνολο της πλατείας και αναδιαμορφώνοντας τη από τη μοναδική πλατεία της γειτονιάς, σε χώρο διακίνησης επιβατών.

Τα πάνω από 70, δέντρα της πρόκειται να κοπούν όλα, ενώ δεν πρόκειται για τον μόνο ελεύθερο και πράσινο χώρο που, στα πλαίσια της νέας γραμμής του μετρό, θα υποστεί όλες αυτές τις παρεμβάσεις. Ήδη, σε άλλα σημεία του δήμου έχουν μπει περιφράξεις και η  κατασκευή των νέων σταθμών αναμένεται να φέρει το κόψιμο πάνω από 1000 δέντρων» αναφέρει η παράταξη.

 

Μια γειτονιά που αντιστέκεται

«Η περίπτωση του σταθμού της πλατείας Εξαρχείων έχει κάποιες επιπλέον ιδιαιτερότητες. Πρόκειται για μια γειτονιά που αγωνίζεται και αντιστέκεται εδώ και δεκαετίες και έχει συνδεθεί με διάφορα κινήματα που έχουν έρθει σε σύγκρουση με τις επιδιώξεις του κράτους και του κεφαλαίου», τονίζει η δημοτική παράταξη και επισημαίνει «Εδώ και χρόνια λοιπόν, στόχος των τελευταίων είναι η εξαφάνιση αυτού του «ενοχλητικού» τόπου κοινωνικών αντιστάσεων και αλληλεγγύης και η μετατροπή των Εξαρχείων σε μια περιοχή υψηλών αξιών γης, εμπορευματικής εξυπηρέτησης τουριστών και αναψυχής-ψυχαγωγίας, με κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων. Επιδιώκεται η επιβολή μιας κατάστασης όπου οι ανάγκες των κατοίκων θα είναι τελείως αόρατες και μέρος τους θα εκδιωχθεί προς άλλες περιοχές».

 

«Ιδεολογική εμμονή»

«Τα Εξάρχεια καλύπτονται ήδη από ένα μεγάλο δίκτυο συγκοινωνιών, σε ολόκληρη την περίμετρό τους και στον νέο σχεδιασμό, ο προηγούμενος και ο επόμενος σταθμός της νέας γραμμής είναι σε τόσο κοντινή απόσταση μεταξύ τους, που καθιστούν αυτόν της πλατείας ανούσιο. Πρόκειται για ένα σχέδιο που παίρνει χαρακτήρα ιδεολογικής εμμονής από την κυβέρνηση.

Ως Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους αγώνες των κατοίκων και την υπεράσπιση του δικαιώματός τους στην πόλη τους» καταλήγει η ανακοίνωση.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ