Ελάτε στην παρέα μας

Άγίου Δημητρίου

Παναγούλεια 2023: Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο θεσμός του Δήμου Αγίου Δημητρίου για τη φετινή χρονιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ολοκληρώθηκαν τα φετινά Παναγούλεια, 47 χρόνια από το χαμό του Αλέξανδρου Παναγούλη, με ένα διήμερο που άγγιξε πολυεπίπεδα τους πολίτες της πόλης και όχι μόνο, υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά τις διαχρονικές και αναλλοίωτες αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας και της ειρήνης.

Στο πολιτικό μνημόσυνο του Αλέξανδρου Παναγούλη που έγινε το Σάββατο 6 Μαΐου στο μνημείο του στην Πλατεία Παναγούλη παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου Μαρία Ανδρούτσου, σύσσωμη η Δημοτική αρχή, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και βουλευτές/τριες, καθώς και υποψήφιοι/ες βουλευτές/τριες. Επίσης παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη, Γιώργος Ιωακειμίδης, μέλος ΔΣ της ΚΕΔΕ και ο Στάθης Παναγούλης. Μαζί τους πλήθος πολιτών που έσπευσαν να τιμήσουν με ένα κόκκινο γαρύφαλλο τη μνήμη του ασυμβίβαστου ήρωα της Αντίστασης, Αλέξανδρου Παναγούλη. Το πολιτικό μνημόσυνο τίμησε τόσο με την παρουσία του, όσο και με το συγκινητικό χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967-1974 (ΣΦΕΑ), Ευάγγελος Γκιουγκής.

Ακολούθησε η υπέροχη συναυλία του Μανώλη Μητσιά. Μοναδικός ο Μητσιάς, με τη χαρακτηριστική και αναλλοίωτη φωνή του καθήλωσε το πολυπληθές κοινό στην πλατεία Παναγούλη, με τραγούδια αγαπημένων συνθετών όπως του Μίκη Θεοδωράκη, του Μάνου Χατζιδάκι, του Σταύρου Ξαρχάκου σε στίχους και ποιήματα εμβληματικών ποιητών, του Γιάννη Ρίτσου, του Νίκου Γκάτσου, του Οδυσσέα Ελύτη, του Μιχάλη Αναγνωστάκη.. όπως μόνο εκείνος μπορεί. Εξίσου συγκλονιστική η τραγουδίστρια Μυρτώ Βασιλείου που εμφανίστηκε μαζί με τον Μανώλη Μητσιά και έκλεψε τις εντυπώσεις με το ταλέντο και τη βαθιά φωνή της.

Την Κυριακή 7 Μαΐου οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την Ειρηνοδρομία 2023 «Τρέχουμε για την Ειρήνη, Κερδίζουμε τη Ζωή, Όλοι Μοναδικοί – Όλοι Ίσοι» το ετήσιο δρομικό γεγονός, που φέτος φιλοξένησε περισσότερες από 3000 συμμετοχές, τόσο από το Δήμο Αγίου Δημητρίου, όσο και από άλλες περιοχές της Αττικής και στέφθηκε με πρωτόγνωρη και μεγαλειώδη επιτυχία.

 

 

 

Το απόγευμα της Κυριακής τα Παναγούλεια 2023 έκλεισαν με το χαιρετισμό της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου Μαρίας Ανδρούτσου και την πολυαναμενόμενη μουσική συναυλία του Δημοτικού Ωδείου Αγίου Δημητρίου «Μίκης Θεοδωράκης».

Στο συγκινητικό χαιρετισμό της η Δήμαρχος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Έχοντας το θλιβερό προνόμιο, ο τόπος μας να είναι αυτός στον οποίο ο Αλέξανδρος Παναγούλης άφησε την τελευταία του πνοή πριν από 47 χρόνια, κάθε τέτοια εποχή συναντιόμαστε εδώ, στην πλατεία που έχει το όνομά του, αποτίνοντας ελάχιστο φόρο τιμής στους αγώνες του για ελευθερία και δημοκρατία στη χώρα μας. Όμως, δεν πρόκειται για μια εθιμοτυπική, πολιτιστική συνάντηση. Κάθε φορά επιχειρούμε, οι εκδηλώσεις των Παναγουλείων και της Ειρηνοδρομίας να συμβάλουν με το δικό τους τρόπο, όχι μόνο στη συντήρηση της ιστορικής μνήμης, αλλά και στην ανάπτυξη ενός σύγχρονου πολιτικού και κοινωνικού προβληματισμού. Ενός προβληματισμού αναγκαίου για κάθε συνειδητό πολίτη που θέλει να βλέπει την κοινωνία στην οποία ζει να αναπτύσσεται δημοκρατικά, σε μια χώρα που σέβεται τους πολίτες της και τα δικαιώματά τους, σε ένα κόσμο ειρηνικό και αλληλέγγυο».

 

 

 

 

Στην κατάμεστη πλατεία Παναγούλη το Δημοτικό Ωδείο κάλυψε ένα ευρύ φάσμα μουσικών, από την έντεχνη μέχρι τη ροκ, χαρίζοντας ιδιαίτερες στιγμές στο κοινό με τη Μικτή Χορωδία Αγίου Δημητρίου, αλλά και το κιθαριστικό σύνολο. Στις εκπλήξεις, τα ντραμς με τις ηλεκτρικές κιθάρες που ανέβασαν το κλίμα της πλατείας σε άλλο επίπεδο και κατάφεραν μαζί με τις εξαιρετικές φωνές μαθητών και καθηγητών να κλείσουν τα φετινά Παναγούλεια με τον πιο μαγικό τρόπο.

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ