Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

Ρεπορτάζ: Τα highlights της φετινής 28ης Οκτωβρίου – Όσα έγιναν στις επετειακές εκδηλώσεις των Βορείων Προαστίων

Δημοσιεύθηκε

στις

Με ασφάλεια γιόρτασε φέτος η χώρα την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Στους Δήμους του Βορείου Τομέα μικροί και μεγάλοι φόρεσαν και πάλι τα “καλά” τους προκειμένου να τιμήσουν τους ήρωες του 1940, είτε αυτό ήταν μα κατάθεση στεφάνου, είτε με σηκώνοντας ψηλά την ελληνική σημαία, αλλά ακόμα και με την απλή παρουσία τους στις επετειακές εκδηλώσεις.

 

Νέα Ιωνία

Η Δοξολογία τελέστηκε από τον Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας κ.κ. Γαβριήλ στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων, με την επιμνημόσυνη δέηση και την καθιερωμένη τελετή κατάθεσης στεφάνων από παρατάξεις, τοπικά σωματεία και αρχές στο Άγαλμα της Μάνας να ακολουθούν. Στη συνέχεια, η μαθητιώσα νεολαία γεμάτη περηφάνια και παλμό παρήλασε επί της Λ. Ηρακλείου, με τους παραυρισκομένους να δίνουν με το δυνατό τους χειροκρότημα το στίγμα της μεγάλης αυτής ημέρας. “Βάζουμε τέλος στους διχασμούς του παρελθόντος, γυρίζουμε σελίδα, κοιτάζοντας μπροστά στο μέλλον και δίνοντας τα εφόδια στις νέες γενιές για να οικοδομήσουμε μια ισχυρή και ανεξάρτητη Ελλάδα. Η επέτειος του «ΟΧΙ» είναι μια ευκαιρία για να βγάλουμε τα απαραίτητα ιστορικά συμπεράσματα και διδάγματα που θα μας καθοδηγούν στο δρόμο μας.”, δήλωσε η Δήμαρχος της πόλης Δ. Θωμαΐδου για την ημέρα.

 

Ηράκλειο Αττικής

Με την καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών, των συλλόγων και των φορέων της πόλης επί της λεωφόρου Ηρακλείου κορυφώθηκαν στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο. Της παρέλασης είχαν προηγηθεί η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο πεσόντων της πλατείας του Αγίου Λουκά και η δοξολογία ανήμερα της Επετείου στο ναό της Αγίας Τριάδας. Η παραδοσιακή βόλτα της οικογένειας στην κεντρική πλατεία του Ηρακλείου, αμέσως μετά την παρέλαση, συνοδεύτηκε από τα τραγούδια του Αγώνα. Η Χαριτίνη Πανοπούλου και η μπάντα της ερμήνευσαν γνωστές μελωδίες της Σοφίας Βέμπο, του Μιχάλη Σουγιούλ αλλά και των Μίκη Θεοδωράκη και Μάνου Χατζιδάκι. Ο Δήμαρχος Νίκος Μπάμπαλος τόνισε χαρακτηριστικά: “Θυμόμαστε πάντα τους αγώνες των ηρώων και παίρνουμε ελπίδα από τα νιάτα. Για να χτίσουμε μαζί ένα καλύτερο μέλλον που δεν θα δει ποτέ ξανά σκοτεινές ημέρες, που θα είναι πάντα Ελεύθερο.”

 

Μεταμόρφωση

Στον Ι.Ν. της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, έγινε η Δοξολογία, ενώ ακολουθήσε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο και στη συνέχεια η παρέλαση μαθητών από τα σχολεία της πόλης και εκπροσώπων των πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων. Στις εκδηλώσεις ήταν παρούσες όλες οι αρχές της Μεταμόρφωσης, καθώς και πλήθος πολιτών, οι οποίοι τήρησαν όλες τις οριζόμενες προληπτικές οδηγίες. Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σ. Σαραούδας δήλωσε μεταξύ άλλων: «η Ελευθερία δεν ήταν και δεν είναι δεδομένη για το Λαό μας. Οι Έλληνες διαχρονικά πολεμούν για την διεκδίκηση και υπεράσπισή της. Και μπορεί η Ελλάδα κατά καιρούς να νικήθηκε ή και να σκλαβώθηκε. Οι Έλληνες όμως ποτέ. Ποτέ δε σκύψαμε το κεφάλι. Ποτέ δεν φοβηθήκαμε να πολεμήσουμε για την ελευθερία μας».

 

Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα

 

Η επίσημη δοξολογία της 28ης Οκτωβρίου εψάλη στον Ιερό Ναό της Αγίας Ευφημίας της Νέας Χαλκηδόνας. Ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων από τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης στο Μνημείο Ηρώων της Νέας Χαλκηδόνας καθώς και η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Δήμαρχο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννη Βούρο. Οι εκδηλώσεις εορτασμού κορυφώθηκαν με τη μεγάλη μαθητική παρέλαση, που πραγματοποιήθηκε επί της Λ. Δεκελείας.

 

Λυκόβρυση – Πεύκη

 

 

Στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στην Πεύκη, πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων στη μνήμη των ηρώων. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι μαθητικές παρελάσεις και η παρέλαση Σωματείων και Συλλόγων με τον Δήμαρχο της πόλης Τ. Μαυρίδη να αναφέρει σχετικά: “Το Έπος του 1940 γραμμένο με αίμα στις χρυσές σελίδες της Ελληνικής και Παγκόσμιας Ιστορίας. Ένα Έθνος που τιμά τους αθάνατους Ήρωες του, με μια Ελληνική Σημαία να κυματίζει με υπερηφάνεια, από άκρο σε άκρο, από θάλασσα και ξηρά, και να θυμίζει ότι η Ιστορία δεν ξεχνιέται, δεν παραγράφεται, δεν παραποιείται. Έχουμε χρέος να τιμούμε τους ήρωες μας. Να τιμούμε την Ιστορία μας. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης και χρέους προς την Ελλάδα μας, την πατρίδα μας, τη νέα γενιά έτσι με ελπίδα και αισιοδοξία ατενίζουμε το μέλλον χωρίς να ξεχνούμε το ένδοξο παρελθόν μας.”

 

Μαρούσι

«Η 28η Οκτωβρίου –υπογράμμισε- έχει ιστορική, παιδευτική και διδακτική αξία. Είναι η στιγμή που η γενναιοψυχία των Ελλήνων φωτίζει έναν σκοτεινό κόσμο. Είναι ταυτόχρονα ο θρίαμβος της ελπίδας, της αρετής και της αληθινής αξίας του ανθρώπου»., δήλωσε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου για την εθνική επέτειο. Οι εκδηλώσεις τιμής άνοιξαν με τη Δοξολογία στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλου και παρόντων μελών της Διοίκησης, του Δημοτικού Συμβουλίου, του Ιερού Κλήρου, εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου, συλλόγων και φορέων της πόλης και των τοπικών Αρχών. Ακολούθως, ο Ιερός Κλήρος και το εκκλησίασμα μετέβησαν πεζή στο Μνημείο Ηρώων της πόλης, όπου πραγματοποιήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε η μαθητική παρέλαση των σχολείων και των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων η Δημοτική μπάντα παιάνιζε πατριωτικά εμβατήρια.

 

Κηφισιά

 

Η παρέλαση στην Κηφισιά ξεκίνησε με την Φιλαρμονική του Δήμου με μαέστρο τον Φίλιππο Χίο. Οι μαθήτριες και οι μαθητές, αλλά και οι πρόσκοποι, οι οδηγοί και τα αθλητικά σωματεία του Δήμου παρήλασαν με παλμό γιορτάζοντας το «ΟΧΙ» και τιμώντας τους ήρωες του έπους. Η παρέλαση έκλεισε με την Ομάδα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών με τα πυροσβεστικά τους οχήματα. Μετά το πέρας της παρέλασης, το τμήμα Παραδοσιακών Χορών του Νομικού Προσώπου «Δημήτριος Βικέλας» χόρεψε ελληνικούς χορούς. “Το μεγάλο ΟΧΙ ακούστηκε από την Κηφισιά μας, τον Ιωάννη Μεταξά και είχε την πανελλήνια συναίνεση. Όλοι οι λαοί υποκλίθηκαν και θαύμασαν, ενώ φωτίζει για πάντα τους αιώνες των Ελλήνων. Με το χαμόγελο στα χείλη και την εορτάζουσα σήμερα Παναγία Ελευθερώτρια, στον ορίζοντα του Αλβανικού μετώπου προχωρούσαν οι φαντάροι μας στις νίκες. Στην πολυκύμαντη και ταραγμένη ιστορία μας, κύκλοι θριάμβων αλλά και συμφορών διαδέχονται ο ένας τον άλλο. Πολύτιμο δίδαγμα: Ο ενωτικός πατριωτισμός μακριά από άγονες διαιρέσεις.”, δήλωσε ο Δήμαρχος Γ. Θωμάκος διά στόματος της Αντιδημάρχου Νίνας – Ασπασίας Βλάχου, καθώς ο ίδιος απουσίαζε για λόγους υγείας.

 

Χαλάνδρι

 

Τη διαφορά έκανε το Χαλάνδρι, με την μαθητική παρέλαση να αποτελείται μόνο από τους σημαιοφόρους και παραστάτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα σχολεία, παρέλασαν επίσης, το Λύκειο των Ελληνίδων (παράρτημα Χαλανδρίου), το Εθνομουσικολογικό Ίδρυμα Πέτρου Ζήση, η Ένωση Ποντίων Χαλανδρίου «Ο Ακρίτας», ο Σύλλογος Μικρασιατών – Κωνσταντινουπολιτών «Ρίζες», το 2ο και 3ο Σύστημα Προσκόπων Χαλανδρίου, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, ο Αθλητικός Όμιλος «Νηρεάς» Χαλανδρίου, η Αθλητική Ένωση Χαλανδρίου και η Α.Ο. Αθλοκίνηση Χαλανδρίου. Στις εκδηλώσεις τιμής, παρέστησαν αντιδήμαρχοι, επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων και δημοτικοί σύμβουλοι. Ο Δήμαρχος της πόλης Σ. Ρούσσος στο μήνυμά του ανέφερε συν τοις άλλοις: «Παρά τις ατέλειωτες πίκρες, τις προδοσίες, τα λάθη και τους διχασμούς, παρά την κουτσή ανεξαρτησία και τη λειψή λευτεριά, τη στριμωγμένη ανάμεσα σε απαιτήσεις δανειστών και συμμάχων, τούτος ο τόπος συνεχίζει να τραγουδά την “Ρωμιοσύνη” του, συνεχίζει να γεννά τα «ΌΧΙ» του σήμερα».

 

Βριλήσσια

Με κωδωνωκρουσίες, κατάθεση στεφάνων και μαθητική παρέλαση στην οδό Αναλήψεως τίμησε το έπος του ‘40 ο Δήμος Βριλησσίων. Μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Ξ. Μανιατογιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά: “Το σθεναρό «ΟΧΙ» έναντι των καταπατητών της Δημοκρατίας αποτελεί το μέγιστο κατόρθωμα ομοψυχίας και αποφασιστικότητας των Ελλήνων. Αποτελεί διαχρονικό μήνυμα για συνεχή αγώνα όπου με ισχυρή βούληση μπορούμε να επιτύχουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο μας. Να παλεύουμε καθημερινά για την Ελευθερία, τη Δημοκρατία και την Ανθρώπινη Αξιοπρέπεια.”

 

Αγία Παρασκευή 

 

Η Αγία Παρασκευή τίμησε τους ήρωες του 1940 με την έπαρση της Ελληνικής σημαίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης, ενώ ακολούθησε η επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώο και η κατάθεση στεφάνων. Ακολούθησε η παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας, υπό το βλέμμα εκατοντάδων δημοτών της πόλης. Ξεχωριστή νότα καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων έδινε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου. “Είμαστε εδώ, πατώντας γερά στα πόδια μας, στηριζόμενοι ο ένας στον άλλον, περπατώντας στην τελική ευθεία του «πολέμου» της δικής μας εποχής. Το φως στο τούνελ όσο περνάει ο καιρός γίνεται και πιο έντονο. Το τέλος της πανδημίας μας φαντάζει όλο και πιο κοντινό. Αλλά η αλήθεια είναι πως εμείς οι ίδιοι κρατάμε την τύχη στα χέρια μας. Εμείς θα κρίνουμε το αν η τελική ευθεία θα είναι μακρά ή σύντομη.” ανέφερε στο μήνυμά του για την επέτειο ο Δήμαρχος Β. Ζορμπάς.

 

Παπάγου – Χολαργός

 

Παρουσία του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κ. Χατζηδάκη πραγματοποιήθηκαν οι εορτασμοί στο Δήμο Παπάγου – Χολαργού. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησαν ο κ. Στέφανος Καβαλλιεράκη, ιστορικός και διευθυντής του μουσείου της πόλεως των Αθηνών στην Αγία Σκέπη Παπάγου και η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Χολαργού κα Αναστασία Τζήκα στην Παναγία Φανερωμένη Χολαργού, ενώ τελετάρχες ήταν η κα Λίλα Σουρανή στου Παπάγου και ο κ. Ευάγγελος Θωμόπουλος στο Χολαργό.“Μια Ελλάδα υπερήφανη για τα παιδιά της, υπερήφανη για όλους όσοι με τη συμμετοχή τους στην παρέλαση τίμησαν τους ήρωες της πατρίδας μας.”, τόνισε ο Δήμαρχος της πόλης, Η. Αποστολόπουλος.

 

Πεντέλη

 

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Δήμος Πεντέλης τίμησε τη φετινή επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, μια ιστορική ημέρα για την πατρίδα μας, με δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων, ομιλίες και παρελάσεις και στις τρεις Δημοτικές Ενότητες. Η Δήμαρχος Δ. Κεχαγιά στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων: «Όταν ένα ολόκληρο Έθνος, αγωνίζεται για την ελευθερία του, όταν ένας λαός παλεύει με όλη τη δύναμη της ψυχής του, παρά τα τεράστια εμπόδια που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, παρά τις όσες θυσίες απαιτηθούν, στο τέλος θα βγει νικητής».

 

Φιλοθέη – Ψυχικό

Ο Δήμαρχος Φιλοθέης – Ψυχικού Δ. Γαλάνης ευχήθηκε με αφορμή την επέτειο σε όλους τους πολίτες του προαστίου τονίζοντας: “Τιμάμε τους ανθρώπους, που με την ανδρεία τους έγραψαν το ηρωικό ΕΠΟΣ του ’40. Σε αυτούς που με σθένος πολέμησαν και θυσιάστηκαν, για την ελευθερία. ΟΧΙ σε όσους επιβουλεύονται την πατρίδα μας. Ψηλά οι σημαίες!”. Στην πόλη οι εορτασμοί περιλάμβαναν ομιλίες για το νόημα της Εθνικής Εορτής της 28ης  Οκτωβρίου στα δημόσια και ιδιωτικά σχολεία, θεία Λειτουργία και Πανηγυρική Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ψυχικού, ενώ η φιλαρμονική συνόδευσε με μουσικές μελωδίες  και εμβατήρια όλη την παρέλαση.

 

Γαλάτσι

Με επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίας Γλυκερίας και μια μεγαλοπρεπή παρέλαση γιορτάστηκε η επέτειος στο Δήμο Γαλατσίου. Ο Δήμαρχος της πόλης και Πρόεδρος της ΠΕΔΑ, Γ. Μαρκόπουλος δήλωσε σχετικά: “Το διαχρονικό μήνυμα της 28ης Οκτωβρίου οφείλουμε να το έχουμε σαν οδηγό μας στην καθημερινή μας ζωή. Από αυτήν την ηρωική πράξη, ας αντλήσουμε όλοι μας δύναμη και αισιοδοξία για να ξεπεράσουμε ενωμένοι τα εμπόδια που μας παρουσιάζονται. Ας μην ξεχνάμε λοιπόν ποιοι είμαστε και ας αγωνιστούμε με ισχυρή βούληση και πείσμα για ένα καλύτερο μέλλον.”

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ