Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

Κοινωνικά Παντοπωλεία : Πράξεις Αγάπης σε δεκάδες ευάλωτους πολίτες

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεταξύ άλλων Δήμων της Αττικής, οι Δήμοι των Βορείων Προαστίων φρόντισαν να βοηθήσουν έμπρακτα όλους εκείνους που δεν είχαν πρόσβαση σε αγαθά τις γιορτινές μέρες του Πάσχα.

 

Η κοινωνική ευθύνη εκδηλώνεται με διάφορους τρόπους, και μια σημαντική πρωτοβουλία που μπορούν να πάρουν οι Δήμοι είναι η ενίσχυση των κοινωνικών παντοπωλείων. Τα εν λόγω παντοπωλεία αποτελούν έναν πυλώνα υποστήριξης για όσους βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, καθώς τους παρέχουν τρόφιμα και άλλα αγαθά βασικής ανάγκης. Στηρίζοντας αυτά τα παντοπωλεία, οι Δήμοι δείχνουν επί του πρακτέου ότι ενδιαφέρονται για την κοινωνική ευημερία και τη δικαιοσύνη στην κοινότητά τους. Επιπλέον, η ευαισθητοποίηση προσφέρει την ευκαιρία στους δημότες να συμβάλουν άμεσα στη βελτίωση της ζωής των συνανθρώπων τους, είτε με δωρεές είτε με εθελοντική εργασία. Φέτος, πολλοί Δήμοι των Βορείων Προαστίων σε συνεργασία με σχολεία και με μεγάλους φορείς ή μέσω εκδηλώσεων που πραγματοποίησαν, συνέλεξαν προϊόντα ώστε να δοθούν σε όσους έχουν ανάγκη.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, σε συνεργασία το Σωματείο Επαγγελματιών και Παραγωγών Πωλητών της Γ’ Λαϊκής Αγοράς Αθηνών παρέδωσαν πάνω από 1.5 τόνο οπωροκηπευτικά και τρόφιμα μακράς διαρκείας, τα οποία συγκεντρώθηκαν από όλους τους πωλητές, με στόχο την ενίσχυση του κοινωνικού μαγειρείου αλλά και της στέγης Γερόντων του Δήμου. Μέρος των προϊόντων προδόθηκαν από τον δήμαρχο, κ. Γιάννη Μυλωνάκη, συνοδεία της κας Νίκης Κεραμέως, Υπουργού Εσωτερικών, στη Στέγη Γερόντων του Ενοριακού Φιλόπτωχου Ταμείου της Αγίας Παρασκευής «Άγιος Νεκτάριος».Πέραν αυτών, ο Δήμος Αγίας Παρασκευής διοργάνωσε για 9η χρονιά, μαζί με το Αθλητικό Σωματείο Αγίας Παρασκευής (Α.Σ.Α.Π.), τον Όμιλο Φίλων Κλασσικού Αθλητισμού (Ο.Φ.Κ.Α) Αγίας Παρασκευής καθώς και με την συνδρομή του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Ανατολικής Αττικής, τον «9ο Δρόμο Ζωής Δήμου Αγίας Παρασκευής -Αναδεικνύοντας τον Υμηττό 2024», έναν αγώνα δρόμου για όλες τις ηλικίες. Η διοργάνωση, εκτός από την αθλητική της διάσταση, είχε και χαρακτήρα αλληλεγγύης, καθώς δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να ενισχύσουν το Κοινωνικό  Παντοπωλείο και Μαγειρείο του Δήμου Αγίας Παρασκευή, προσφέροντας τρόφιμα όπως ελαιόλαδο συσκευασίας 1L, ζάχαρη, ζυμαρικά, όσπρια και χυμό ντομάτας.

Ο Δήμος Βριλησσίων, με τη σειρά του, πραγματοποίησε τη Γιορτή Αγάπης, κατά την οποία οι σύλλογοι της πόλης ένωσαν τις δυνάμεις τους για καλό σκοπό. Ειδικότερα, η εκδήλωση στόχευε στην ενίσχυση του κοινωνικού παντοπωλείου της πόλης ενόψει του Πάσχα. Τα μέλη των συλλόγων (και όχι μόνο) έφεραν στον χώρο της εκδήλωσης είδη όπως  χαρτί υγείας, σαμπουάν, αφρόλουτρα, οδοντόκρεμες, αλεύρι, υγρά γενικού καθαρισμού και ζάχαρη.

Στο Δήμο Ηρακλείου Αττικής, η πασχαλινή διανομή υλικής ενίσχυσης από την δομή του Κοινωνικού Παντοπωλείου προς τους δικαιούχους του προγράμματος ήταν ενισχυμένη με εορταστικά τρόφιμα και δώρα. Η Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου φρόντισε να προσθέσει στο τακτικό πακέτο του μήνα τρόφιμα όπως αρνί, πασχαλινά γλυκά και αυγά, καθώς επίσης και λαμπάδες και παιχνίδια για τις οικογένειες της πόλης που υποστηρίζονται από το Παντοπωλείο. Επιπλέον, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη, συνέβαλε με αντίστοιχη χορηγία και στις διανομές τροφίμων που πραγματοποίησαν οι Ιεροί Ναοί της πόλης. Συγκεκριμένα, διανεμήθηκαν περίπου 660 κιλά νωπό αρνί, 600 κιλά πασχαλινά γλυκά (τσουρέκια, κουλούρια κτλ), λαμπάδες για μικρούς και μεγάλους αλλά και παιχνίδια. Το κόστος για τα τρόφιμα καλύφθηκε από πόρους του Δήμου και χορηγίες.

Ο Δήμος Κηφισιάς τοποθέτησε από τη Μεγάλη Παρασκευή μέχρι και τις 10 Μαΐου στο Δημαρχείο ένα πασχαλινό καλάθι συλλογής τροφίμων και προέτρεψε το κοινό να προσθέσει από ένα “κομμάτι” της αγάπης τους ώστε να γίνουν οι γιορτές λαμπερές για όλους.

 Όσον αφορά τον Δήμο Αμαρουσίου, σε ειδική εκδήλωση που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, ο δήμαρχος, Θεόδωρος Αμπατζόγλου, παρέδωσε βάσει κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων διατακτικές επιταγές σε 255 πολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, αξίας 130 ευρώ εκάστη, προκειμένου οι πολίτες να καλύψουν τις βασικές ανάγκες τους για το πασχαλινό γιορτινό τραπέζι.

Στον Δήμο Μεταμόρφωσης, οι μικροί μαθητές της δομής προσχολικής αγωγής Φωτεινά Χαμόγελα παρέδωσαν πακέτα τροφίμων για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου.

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας συμμετείχε στην κοινή δράση των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων των Δήμων Κορυδαλλού, Ζωγράφου, χάρη στην οποία συγκεντρώθηκαν λαμπάδες, σοκολατένια αυγά και παιχνίδια για τα παιδιά που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία». Η παράδοση των δώρων έγινε στην Κοινωνική Υπηρεσία του νοσοκομείου.

Ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού παρέδωσε στα μέλη του Κοινωνικού Παντοπωλείου, τα αγαθά για το Πασχαλινό τραπέζι, ενώ διοργανώθηκε επίσης γιορτή για τα παιδιά των οικογενειών που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, με τη συνδρομή της ΧΕΝ Παπάγου-Χολαργού. Οι ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου παρέλαβαν τα «δέματα αγάπης», τα οποία εκτός των αγαθών πρώτης ανάγκης “έκρυβαν” και ευχάριστες εκπλήξεις για τα παιδιά, όπως λαμπάδες, σοκολατένια αυγά και παιχνίδια.Ταυτόχρονα,  ο Δήμος, πρωτοτυπώντας και θέλοντας να στηρίξει την τοπική αγορά, λάνσαρε την «Κάρτα του Δημότη»  με σκοπό να γίνουν τα εορταστικά ψώνια ποιοτικά και οικονομικά. Σημειώνεται πως ήδη 91 τοπικές επιχειρήσεις συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προσφέροντας σημαντικές εκπτώσεις στους κατόχους της Κάρτας.

Ο Δήμος Πεντέλης, ενόψει των εορτών του Πάσχα, προσέφερε «Πασχαλινά πακέτα ΑΓΑΠΗΣ», δείχνοντας έμπρακτα τη στήριξή του στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες του δήμου. Το κάθε πακέτο περιελάμβανε τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως ζυμαρικά, ρύζι, γάλα, καφέ, ζάχαρη, όσπρια, τοματοχυμό, μαρμελάδα και τσουρέκια, αλλά και δωροεπιταγή για κρέας. Η διανομή πραγματοποιήθηκε από την Κοινωνική Υπηρεσία του Δήμου.

Μια δράση  σπουδαίου συμβολισμού εμπνεύστηκαν και υλοποίησαν οι μαθητές/τριες του 3ου ΕΠΑΛ Χαλανδρίου με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών τους. Οι μαθητές/τριες του Τομέα Διοίκησης & οικονομίας (Β΄τάξη) δημιούργησαν και παρέδωσαν 200 λαμπάδες στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου για τους ωφελούμενους και τις οικογένειές τους. Αξίζει να αναφερθεί ότι τα παιδιά αγόρασαν τις πρώτες ύλες για την κατασκευή των λαμπάδων με τα έσοδα της εικονικής τους επιχείρησης «Jar Upgrade», που κάνει πράξη το upcycling. Με τη σειρά τους, οι εργαζόμενοι των Παιδικών Σταθμών του Δήμου δημιούργησαν πασχαλινές λαμπάδες, καλαθάκια και πασχαλινά στολίδια και τα έδωσαν με αγάπη στους πολίτες που υποστηρίζονται από το Κοινωνικό Παντοπωλείο. Οι Παιδικοί Σταθμοί υποστηρίζουν σταθερά το έργο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, καθώς στην κουζίνα τους παρασκευάζεται το συσσίτιο, που μοιράζεται καθημερινά στις οικογένειες οι οποίες το έχουν ανάγκη. Αναφορικά με τη φετινή διανομή των αγαθών από το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το πασχαλινό καλάθι αγάπης και αλληλεγγύης περιείχε νωπό κρέας, κατεψυγμένα προϊόντα, γαλακτοκομικά, ροφήματα, αναψυκτικά, χυμούς, βαμμένα κόκκινα αυγά, τσουρέκια, κουλουράκια, σοκολατένια αυγά, κρουασάν, σοκολάτες και φυσικά λαμπάδες για όλα τα παιδιά.

 

“Γίνε Νονός” και δωρεές

 

Τέλος, αναφορά αξίζει και η δράση “Όλοι Μαζί Μπορούμε”, που διοργάνωσε σε πλήθος δήμων της Αττικής την πρωτοβουλία «Γίνε Νονός» με σκοπό τη συλλογή πασχαλινών ειδών. Οι δήμοι που συμμετείχαν σε αυτή την πρωτοβουλία συγκέντρωσαν πασχαλινά είδη όπως τρόφιμα, είδη προσωπικής φροντίδας και παιχνίδια για τις οικογένειες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Δήμοι όπως το Γαλάτσι, η Λυκόβρυση – Πεύκη, η Νέα Ιωνία, η Νέα Φιλαδέλφεια- Νέα Χαλκηδόνα, η Φιλοθέη – Ψυχικό, το Χαλάνδρι, η Αγία Παρασκευή, το Ηράκλειο Αττικής και ο Δήμος Παπάγου – Χολαργού οργάνωσαν εκδηλώσεις σε κεντρικά σημεία των πόλεων προκειμένου να γίνουν δωρεές για την υποστήριξη των πιο ευάλωτων μελών της κοινότητας. Με αυτή την πρωτοβουλία, οι δήμοι ενίσχυσαν και ενισχύουν την αλληλεγγύη και την ενότητα στην κοινότητα, προσφέροντας ένα φως ελπίδας σε όσους το έχουν ανάγκη.

 

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ