Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Παρασκευής

Βίλα Ιόλα: Ένας χώρος τέχνης που θα αναγεννηθεί ή «Πίθος των Δαναΐδων»

Δημοσιεύθηκε

στις

Πόρτες χρυσές, τοίχοι από μάρμαρο Πεντέλης και αρχαίες κολώνες από τη Ραβέννα. Χώρος συγκέντρωσης των διασημότερων προσωπικοτήτων της Ελλάδας και του Χόλιγουντ. Ή, για ορισμένους, τόπος οργίων, αρχαιοκαπηλίας και ναρκωτικών. Αυτό ήταν κάποτε η φημισμένη Βίλα του Ιόλα, του εκκεντρικού συλλέκτη έργων τέχνης που απεβίωσε το 1987 και άφησε πίσω του ένα φάντασμα περασμένων χρόνων χλιδής.

Πλέον, ως μια διαχρονική απόφαση των αρχών και συλλογικοτήτων του Δήμου Αγίας Παρασκευής εδώ και 30 χρόνια, η έπαυλη 1.600 τετραγωνικών μέτρων που περιβάλλεται από κτήμα έκτασης 7 σχεδόν στρεμμάτων περιήλθε στην ιδιοκτησία του Δήμου Αγ. Παρασκευής έναντι του ποσού των 3 εκατομμυρίων ευρώ σε 6 ετήσιες δόσεις.

Έχοντας πλέον αφαιρεθεί όλα τα έργα τέχνης από τη Βίλα, καθώς και τα έπιπλα και ο ρουχισμός, το κτίριο δεν παύει να αποτελεί το ίδιο έργο τέχνης, εξακολουθώντας να υπάρχει ορθομαρμάρωση των τοίχων, καθώς και αγάλματα και κίονες, αλλά και τα πλακόστρωτα του Πικιώνη. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Δήμος Αγίας Παρασκευής, «Ο σκοπός μας είναι η ανάπλαση της βίλας και του περιβάλλοντος χώρου, συνολικής έκτασης 6.700 m2 ώστε να καταστεί χώρος Μουσείου και Πολιτισμού».

Ωστόσο, παρότι η «κατ’ αρχήν αγορά» της βίλας ψηφίστηκε από όλους θετικά, η μετέπειτα εξέλιξη του ζητήματος δεν βρίσκει σύμφωνους τους πάντες. Συγκεκριμένα, ο πρώην δήμαρχος Αγ. Παρασκευής κος Β. Ζορμπάς δεν κρύβει την αντίδρασή του στο ζήτημα.
«Διαφωνώ ως προς τον τρόπο, την διαδικασία που ακολουθήθηκε αλλά και στο ύψος που καθορίστηκε ως αξία αγοράς», τονίζει. «Θα έπρεπε να έχουμε εξαντλήσει κάθε δυνατό τρόπο χρηματοδότησης της αγοράς από κάποιον φορέα, κάτι που δεν έχει γίνει».

O προβληματισμός του κ. Ζορμπά εκτείνεται και στο ζήτημα του ποσού που θα απαιτηθεί για τις επισκευές ώστε να συντηρηθεί και να λειτουργήσει η βίλα. Πρόκειται για ένα κτίσμα που περιλαμβάνει πολεοδομικές παραβάσεις και έχει χαρακτηριστεί, έπειτα από σεισμό, επικίνδυνη.

«Είμαστε ένας Δήμος ελλειμματικός οικονομικά (η παρούσα δημοτική Αρχή αύξησε το έλλειμμα, που εμείς είχαμε μειώσει σημαντικά) και οι εποχές είναι γενικά πολύ δύσκολες και ρευστές, για να πάρουμε τέτοια ρίσκα. Ήδη, για να συγκεντρωθεί το ποσόν της προκαταβολής, αφαιρέθηκαν ποσά από συντηρήσεις σχολείων και άλλων υποδομών. Φοβάμαι, ότι η βίλα θα καταλήξει “Πίθος των Δαναΐδων”».

Από την άλλη, ο Δήμος απαντάει τονίζοντας πως «η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγ. Παρασκευής περιέχει οικονομικούς όρους σε βάθος εξαετίας που ο Δήμος είναι σε θέση να ικανοποιήσει χωρίς καμία μείωση του Τεχνικού του Προγράμματος. Το κόστος συνολικής ανάπλασης του έργου απαιτεί χρηματοδότηση που έχουμε τη σαφή πεποίθηση ότι θα γίνει από την Περιφέρεια Αττικής ή πρόγραμμα ΕΣΠΑ – ΟΧΕ».

Η αντιπολίτευση φαίνεται να δυσανασχετεί όμως με το ποσό που δόθηκε για την αγορά του ακινήτου. Σε αναφορά του ο κ. Β. Ζορμπάς σχολιάζει ότι η Βίλα Ιόλα εκτιμήθηκε σε αξία μεγαλύτερη από την κανονική της. «Η βίλα αγοράστηκε από τον σημερινό ιδιοκτήτη, το 2004, αντί 1.600.000 ευρώ, σε μια εποχή που τα ακίνητα ήταν υπερτιμημένα. Σε μια εποχή όπως η σημερινή, που η αξία των ακινήτων έχει πέσει στο μισό περίπου, πώς εμείς την αγοράζουμε σε τιμή διπλάσια;»

Τέλος ο κ. Ζορμπάς κατηγόρησε τον νυν δήμαρχο για αποφυγή να δώσει απαντήσεις σε ασάφειες και ερωτήματα. «Η δημοτική Αρχή έφερε το θέμα εσπευσμένα και πολύ πρόχειρα, κάτι που ειπώθηκε και από δημοτικούς συμβούλους της και μάλιστα αντιδημάρχους. Υπήρχαν σκοτεινά σημεία, ασάφειες και πολλά ερωτηματικά. Αν ήσαν παρόντες ο εκτιμητής, η Νομική και η Οικονομική Υπηρεσία, θα απαντούσαν στα ερωτήματά μας (ως γνώστες των πραγμάτων) και θα αποκαλυπτόταν η «γύμνια» των επιχειρημάτων της δημοτικής Αρχής, η βιασύνη και η προχειρότητά της. Αυτό, δεν το ήθελε ο δήμαρχος και λόγω της απουσίας τους, επικαλέσθηκε άγνοια σε πολλά και δεν απάντησε».

Σε αυτές τις δηλώσεις ο Δήμος Αγίας Παρασκευής απαντά με τη σειρά του πως «με την Οικονομική και τη Νομική Υπηρεσία του Δήμου έγιναν πολλές συσκέψεις – συζητήσεις όπου και συμφωνήθηκαν όλα. Η Νομική Υπηρεσία κατέθεσε πλήρες υπόμνημα συμφωνίας υλοποίησης της αγοράς που κοινοποιήθηκε στους Δημοτικούς Συμβούλους». Ενώ θεωρεί πως οι λόγοι που επικαλείται ο πρώην είναι «απόλυτα προσχηματικοί ώστε να «στοιχειοθετηθεί» διαφωνία με την αγορά του χώρου».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ