Ελάτε στην παρέα μας

Αγίας Βαρβάρας

Διαδικτυακή συνάντηση Πατούλη με τους Δημάρχους Νέας Σμύρνης, Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης – Υμηττού, Μεγαρέων για τα ΚΕΠ Υγείας

Δημοσιεύθηκε

στις

Πραγματοποιήθηκε διαδικτυακή ΚΕΠ Υγείας των Δήμων της Περιφέρειας Αττικής: Νέας Σμύρνης, συνάντηση του Περιφερειάρχη Αττικής και Προέδρου του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργου Πατούλη και των Δημάρχων και εκπροσώπων των Δήμων Νέας Σμύρνης, Αγίας Βαρβάρας, Δάφνης – Υμηττού και Μεγαρέων: κ. Σταύρο Τζουλάκη, κ. Λάμπρο Μίχο, κ. Αναστάσιο Μπινίσκο και κ. Γρηγόρη Σταμούλη αντίστοιχα. Παραβρέθηκαν επίσης ο κ. Παναγιώτης Γιατζίδης (Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΚΕΠ Υγείας Νέας Σμύρνης), ο κ. Βασιλείου Χρήστος (Αντιδήμαρχος Αγίας Βαρβάρας), ο κ. Κωνσταντίνος Καράμπελας (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Μεγαρέων) και η κα Γεωργία Σκιαδοπούλου (Πολιτική Εκπρόσωπος του Δήμου Δάφνης – Υμηττού).

Το θέμα της συνάντησης ήταν ο απολογισμός και ο προγραμματισμός του πιλοτικού προγράμματος ενίσχυσης των ΚΕΠ Υγείας των παραπάνω Δήμων από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής.

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα (καρκίνος του παχέος εντέρου, καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, καρκίνος του μαστού, καρδιαγγειακός κίνδυνος, ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, καρκίνος του προστάτη, μελάνωμα, κατάθλιψη, οστεοπόρωση, ΧΑΠ, άνοια), προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές. Σύμμαχος στην ευαισθητοποίηση των πολιτών είναι το σύγχρονο λογισμικό των ΚΕΠ Υγείας μέσω του οποίου εφαρμόζονται διεθνή πρωτοκόλλα screening του πληθυσμού με τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας να επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέταση τους.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ κ. Γιώργος Πατούλης, δήλωσε: «Τα ΚΕΠ Υγείας είναι το όραμα πολλών χρόνων και αποτελούν μία στροφή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Η Περιφέρεια Αττικής έχει ευθύνη να επενδύσει στην προαγωγή της υγείας των κατοίκων, μέσα από τον συντονισμό ενός οργανωμένου προγράμματος δημόσιας υγείας».

Ο Δήμαρχος Νέας Σμύρνης, κ. Σταύρος Τζουλάκης δήλωσε: «Το ΚΕΠ Υγείας, αυτός ο καινοτόμος θεσμός υγείας, είναι μια δομή που δημιουργήθηκε με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, με σκοπό την ανάδειξη της προαγωγής υγείας και της σημασίας της προληπτικής ιατρικής. Ο εμπνευστής του, Περιφερειάρχης Αττικής και Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ, Γιώργος Πατούλης, είναι αυτός που έδωσε το έναυσμα ώστε οι Δήμοι να μπορούν να σταθούν στην πρώτη γραμμή της πρόληψης στο νευραλγικό κομμάτι της υγείας. Παράλληλα, με τη συνδρομή του ΕΔΔΥΠΠΥ υλοποιούμε δράσεις προληπτικής ιατρικής όλο το χρόνο με κορύφωση τη διοργάνωση ετησίως της εβδομάδας υγείας. Είμαστε έτοιμοι να δημιουργήσουμε στάση ζωής σε ό,τι αφορά την πρόληψη των πολιτών μας, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και την Κοινωνική Υπηρεσία μας που με υπευθυνότητα και αίσθημα αλληλεγγύης στέκονται πάντα στο πλευρό κάθε ανθρώπου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε: Το σημαντικότερο αγαθό στη ζωή του ανθρώπου είναι η καλή κατάσταση της Υγείας του – η πρόληψη σώζει ζωές».

Ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου μας κ. Νότης Γιατζίδης δήλωσε: «Το Πιλοτικό Πρόγραμμα του ΚΕΠ Υγείας εξελίσσεται ομαλά και πραγματοποιούνται συνεχείς εγγραφές πολιτών. Η συμβολή της Περιφέρειας Αττικής στη λειτουργία του προγράμματος είναι καθοριστική τόσο με τη χορήγηση του σύγχρονου λογισμικού, όσο και με την Τεχνική Υποστήριξη και την διάθεση εξειδικευμένου στελέχους για την λειτουργία του ΚΕΠ Υγείας. Εκτιμούμε ιδιαίτερα θετικά το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης στηρίζει την προσπάθειά μας και είναι δίπλα μας για την επίλυση κάθε προβλήματος, που τυχόν θα παρουσιαστεί. Εμείς από την πλευρά του Δήμου Νέας Σμύρνης δεσμευόμαστε και καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την επιτυχή ολοκλήρωση του στόχου του ΚΕΠ Υγείας, που είναι η θωράκιση της υγείας των πολιτών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ