Ελάτε στην παρέα μας

Δήμοι Αττικής

Ανθρωπιστική βοήθεια από το Δήμο Σαρωνικού στους σεισμόπληκτους της Αλβανίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιπροσωπεία του Δήμου Σαρωνικού με επικεφαλής τον Δήμαρχο Πέτρο Φιλίππου μετέβη οδικώς το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Δεκεμβρίου στην Αλβανία, κατόπιν συνεννόησης με την Πρεσβεία της Αλβανίας και την Αξιότιμη Πρέσβη Ardiana Hobdari, προκειμένου να παραδώσει την ανθρωπιστική βοήθεια που συγκέντρωσαν κάτοικοι του δήμου μας (τρόφιμα μακράς διάρκειας, εμφιαλωμένα νερά, είδη πρώτης ανάγκης, είδη ένδυσης και υπόδησης, κουβέρτες και σκεπάσματα) για τους πληγέντες από τον πρόσφατο σεισμό στη γείτονα χώρα.

Σε συνεννόηση με την Αρχιεπισκοπή Αλβανίας και μετά από προσωπική επικοινωνία του Δημάρχου με τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, η βοήθεια παραδόθηκε στη Μονή Αγίου Βλασσίου στο Δυρράχιο. Στη συγκεκριμένη Μονή, η οποία έχει επίσης υποστεί ζημιές από τον πρόσφατο σεισμό, στεγάζονται προσωρινά περίπου 170 άστεγοι, πληγέντες από τον σεισμό, οι οποίοι έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας με τα απολύτως αναγκαία μέχρι να δοθεί λύση στα προβλήματα στέγασής τους.

Στη συνάντηση που είχαν στην έδρα της Αρχιεπισκοπής με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας ο Δήμαρχος Σαρωνικού, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μιλτιάδης Κλάπας, παρουσία και του διευθυντή του Ιστορικού Μουσείου Τιράνων κ. Dorian Koçi, ο Αρχιεπίσκοπος αφού αναφέρθηκε στα προβλήματα που υπάρχουν μετά τους σεισμούς και στο επίπονο έργο που επιτελεί η Αρχιεπισκοπή για την βοήθεια και την στήριξη των σεισμοπαθών ευχαρίστησε την αντιπροσωπεία του Δήμου αλλά και όλους τους Έλληνες για τη στήριξη τους στον δοκιμαζόμενο αλβανικό λαό.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο της Αρχιεπισκοπής των τελευταίων δεκαετιών για την ανασύσταση και ενίσχυση της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία και κυρίως για το τεράστιο έργο που επιτελείται στους τομείς των εκκλησιαστικών σκοπών, της παιδείας, του πολιτισμού, της ανθρωπιστικής στήριξης. Δραστηριότητες που έχουν κατατάξει την Ορθόδοξη Εκκλησία στο επίκεντρο της ζωής στην Αλβανία και κυρίως έναν αδιαμφισβήτητο παράγοντα της κοινωνικής ανάκαμψης της χώρας των τελευταίων δεκαετιών. Ο Δήμαρχος κ. Φιλίππου αφού εξέφρασε τον σεβασμό του αλλά και τον θαυμασμό του στο τεράστιο έργο αλλά και στην σπουδαία προσωπικότητα του Αρχιεπισκόπου, του προσέφερε το βιβλίο για τον «Πέτρο Φουρίκη», συμβολή στη μελέτη της αρβανίτικης γλώσσας.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Αλβανία, ο Δήμαρχος Σαρωνικού, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου αλλά και ο Διευθυντής του Ιστορικού Μουσείου Τιράνων είχαν επίσης συνάντηση με τον πρώην Πρωθυπουργό και Υπουργό Άμυνας και τωρινό Υπουργό Διασποράς Pandeli Majko. Στη συνάντηση συζητήθηκαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει μετά τον σεισμό, αλλά και οι τρόποι βοήθειας για τους σεισμοπαθείς. Ακόμη συζητήθηκαν θέματα των Αλβανών αλλά και των Ελλήνων της διασποράς, με κύριο άξονα τη δημιουργία κοινών πολιτιστικών εκδηλώσεων και ανταλλαγών για την καλύτερη γνωριμία και τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ