Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Ερώτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη στην Κυβέρνηση

Δημοσιεύθηκε

στις

“Οικονομική ασφυξία στο ΤΕΙ Αθήνας”

Τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΤΕΙ Αθήνας φέρνει στο φως ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιώς, κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, με ερώτησή του προς τους Υπουργούς Παιδείας και Οικονομικών.
Το κείμενο του Βουλευτή είναι το ακόλουθο:

“Tα τεχνολογικά εκπαιδευτικά ιδρύματα (Τ.Ε.Ι.) αντιμετωπίζουν οξύ πρόβλημα βιωσιμότητας. Η τέως Υπουργός ΠΔΒΜΘ κ. Άννα Διαμαντοπούλου, λίγο πριν την αποχώρησή της, κατένειμε το ποσό των 84.000.000 ευρώ ως επιχορήγηση χωρίς να περιλαμβάνεται σε αυτό η σίτιση. Αξίζει να επισημανθεί ότι το 2009, η επιχορήγηση ανερχόταν σε 160.000.000 ευρώ, δηλαδή σε διάστημα μικρότερο των τριών ετών επήλθε μεσοσταθμική μείωση κατά 50%.
Από την ανωτέρω επιχορήγηση αναλογούν στο ΤΕΙ Αθήνας 15.350.000 ευρώ, ποσό απολύτως ανεπαρκές για τη λειτουργία του μεγαλύτερου Τεχνολογικού  Εκπαιδευτικού Ιδρύματος της χώρας με 28.000 σπουδαστές και 37 Τμήματα, του οποίου μόνον οι ανάγκες για τη μισθοδοσία του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΕΠ), ανήλθαν στα 9.900.000 € κατά το 2011. Το τρίτο μεγαλύτερο – από άποψης αριθμού σπουδαστών, διδασκόντων και διοικητικού προσωπικού – ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα σε εθνικό επίπεδο,  είναι αδύνατο να λειτουργήσει κατά τρόπο που να διασφαλίζει το απαραίτητο επιτρεπτό επίπεδο σπουδών.
 Μεταξύ των δυο εγκριθέντων προϋπολογισμών, του 2011 και του 2012, υπάρχει διαφορά της τάξης των 7.082.340,00 ευρώ, δηλαδή η μείωση προσεγγίζει το 31,5%, ενώ, εάν ανατρέξουμε στον προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2010, ο οποίος ανήλθε σε 26.850.000,00 ευρώ, αντιλαμβανόμαστε ότι ο φετινός προϋπολογισμός έχει συρρικνωθεί κατά 42,8 ευρώ.
 Πρέπει να σημειωθεί ότι κατ’ έτος ο κανονικός αριθμός εισακτέων (περίπου 2770) υπερβαίνεται τουλάχιστον κατά 50% με την προσθήκη των μετεγγραφόμενων ειδικών κατηγοριών. Για δαπάνες σίτισης των σπουδαστών προβλέπεται ποσό μειωμένο κατά 13% ενώ λόγω της έντονης οικονομικής δυσπραγίας αυξάνεται κατακόρυφα ο αριθμός των δικαιούχων. Συνεπώς, κάθε χρόνο παρατηρείται  το παράδοξο φαινόμενο της αύξησης των σπουδαστών και της παράλληλης μείωσης του προϋπολογισμού του Ιδρύματος.  
 Εκ παραλλήλου, κατά την τελευταία τριετία συνταξιοδοτήθηκαν περίπου 350 μέλη εκπαιδευτικού προσωπικού (ΕΠ) όλων των βαθμίδων και ελάχιστες θέσεις έχουν αναπληρωθεί,  με συνέπεια ο προϋπολογισμός του Ιδρύματος να επιβαρύνεται με επιπλέον δαπάνες, λόγω πρόσληψης έκτακτου ΕΠ.
 Στην περιγραφείσα τραγική κατάσταση απαξίωσης της ανώτατης τεχνολογικής εκπαίδευσης, προστέθηκαν δύο ακόμη γεγονότα:
 
α) από 15θημέρου οι επιχορηγήσεις του α΄ τριμήνου εκκρεμούν στα Εντελλόμενα του Υπουργείου Παιδείας και δεν προωθούνται στις αντίστοιχες ΔΟΥ.
 
β) τα διαθέσιμα του ιδρύματος έχουν μπλοκαρισθεί διότι η Τράπεζα της Ελλάδος τα χρησιμοποίησε για την αγορά ομολόγων, τα οποία υπέστησαν το γνωστό κούρεμα, με συνέπεια από τα αρχικά 11.000.000 €, να υπάρχουν αυτή τη στιγμή μόλις 1,9 εκατ. ευρώ.
 Τα παραπάνω διαμορφώνουν ένα τοπίο ζόφου, χωρίς επαρκές προσωπικό και χωρίς δυνατότητα λειτουργίας των υποδομών, σύντομα δε χωρίς ηλεκτρικό, νερό και τηλέφωνο, μια που αναμένεται πλήρης αδυναμία κάλυψης των ανελαστικών υποχρεώσεων του Ιδρύματος.
 Συνεπεία αυτής της τραγικής κατάστασης το ΤΕΙ Αθήνας έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και τα μέλη του Συμβουλίου του, ομόφωνα αποφάσισαν να αναστείλουν τη λειτουργία του Ιδρύματος κατά το διήμερο 29 & 30 Μαρτίου 2012.

Τα ερωτήματα στους Υπουργούς 
Υπό το φως αυτών των γεγονότων ο κ. Λαφαζάνης ρωτάει τους Υπουργούς:
1.Τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του Ιδρύματος;

2.Τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την αποκατάσταση της οικονομικής βλάβης που υπέστη το Ίδρυμα λόγω της μετατροπής του αποθεματικού του σε ομόλογα και της συνακόλουθης περικοπής τους λόγω κουρέματος;

3.Τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την αναπλήρωση των χηρευουσών θέσεων λόγω συνταξιοδότησης εκπαιδευτικού προσωπικού;

4.Τι μέτρα σκοπεύουν να λάβουν για την επί πλέον επιχορήγηση του Ιδρύματος από τα αποθεματικά του Υπουργείου ΠΔΒΜΘ ώστε να αποφευχθεί η διακοπή της λειτουργίας του Ιδρύματος;

 

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ