Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Ερώτηση της Λούκας Κατσέλη στους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας

Δημοσιεύθηκε

στις

Σοβαρά προβλήματα στη διαθεσιμότητα φαρμάκων

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης & Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κατέθεσε η Βουλευτής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Β’ Αθήνας, κα Λούκα Τ. Κατσέλη, σχετικά με τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί μετά την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και τη διαθεσιμότητα φαρμάκων προς τους ασφαλισμένους.

Όπως επισημαίνεται στην ερώτηση, μετά την έναρξη λειτουργίας του Ε.Ο.Π.Υ.Υ., εντοπίζονται σημαντικά προβλήματα στη συνταγογράφηση αναγκαίων φαρμάκων κυρίως για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ, ΟΠΑΔ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ, τα οποία σε μεγάλο βαθμό αφορούν και τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (Φ.Υ.Κ.) για σοβαρές ασθένειες. Ως αποτέλεσμα των δυσλειτουργιών αυτών πολλοί ασθενείς με ήδη καταπονημένη υγεία ταλαιπωρούνται καθημερινά αναζητώντας εναγωνίως συμβεβλημένους με το νέο οργανισμό και με συγκεκριμένη εξειδίκευση ιατρούς για την συνταγογράφηση των φαρμάκων τους, ενώ κάποιοι εξ αυτών αναγκάζονται να πληρώνουν μετρητοίς από την τσέπη τους τα φάρμακα αυτά, λόγω οφειλών των φορέων τους προς τα ιδιωτικά φαρμακεία και την άρνηση πολλών φαρμακευτικών συλλόγων να εκτελούν συνταγές επί πιστώσει.
Η Βουλευτής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ζητά από τους αρμοδίους Υπουργούς ενημέρωση για τις πολιτικές πρωτοβουλίες που αναμένεται να λάβουν για την εξομάλυνση των προβλημάτων συνταγογράφησης των ασφαλισμένων στον Ε.Ο.Π.Υ.Υ, όπως επίσης και για τα μέτρα που επεξεργάζονται προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ελλείψεις που παρουσιάζονται στα Φάρμακα Υψηλού Κόστους για σοβαρές ασθένειες. Παράλληλα, η κα Λούκα Τ. Κατσέλη θέτει το ζήτημα της αναγκαιότητας ύπαρξης χρονοδιαγράμματος για την ομαλή αποπληρωμή των υποχρεώσεων των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (Φ.Κ.Α.) προς τα ιδιωτικά φαρμακεία, προκειμένου οι ασφαλισμένοι να σταματήσουν να πληρώνουν από την τσέπη τους την φαρμακευτική αγωγή τους.

 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ