Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Παρέμβαση της Βουλευτή Ευγενίας Τσουμάνη

Δημοσιεύθηκε

στις

Μεγάλο έλλειμμα προσβασιμότητας στους δημόσιους χώρους

Την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την εφαρμογή των αρχών προσβασιμότητας σε χώρους δημόσιας συνάθροισης ζήτησε η βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας κα Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του γραφείου της Βουλευτή, η κα Τσουμάνη επεσήμανε ότι η εξασφάλιση  ανεμπόδιστης και αυτόνομης μετακίνησης του κάθε πολίτη σε κτίρια, κοινόχρηστους χώρους και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής και την ισότιμη συμμετοχή στην κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας ενός σημαντικού τμήματος του πληθυσμού. Πρόκειται για κατηγορίες συμπολιτών μας οι οποίες  αντιστοιχούν, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Μελετών για ΑμεΑ του ΥΠΕΚΑ, περίπου στο 50% του πληθυσμού της χώρας όπως είναι τα άτομα με αναπηρία, οι ηλικιωμένοι, άτομα με συγκεκριμένες παθήσεις καθώς και άτομα με παροδικές ανάγκες όπως εγκυμονούσες, μητέρες με βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά, τραυματίες.
Η βουλευτής Επικρατείας ζήτησε την συμπλήρωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου για την εφαρμογή των αρχών προσβασιμότητας στα υφιστάμενα κτίρια και τους κοινόχρηστους χώρους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού πολιτών και τουριστών της χώρας μας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, κρίνεται απαραίτητη η πρόβλεψη αποκλειστικής προθεσμίας για τη ολοκλήρωση των εργασιών διαμόρφωσης και η επιβολή ανάλογων κυρώσεων σε όσους δε συμμορφωθούν με τις οριζόμενες προθεσμίες.
Σημειώνεται ότι στο Άρθρο 28 του Ν.2831/2000 καθορίζεται με σχετική επάρκεια η εφαρμογή των αρχών προσβασιμότητας στα δημόσια και ιδιωτικά νεοαναγειρόμενα κτίρια, στα υφιστάμενα πριν το Νόμο κτίρια και τους κοινόχρηστους χώρους κυκλοφορίας πεζών. Απουσιάζει, ωστόσο, η σαφής αναφορά για τον χρόνο ολοκλήρωσης των εργασιών διαμόρφωσης στα υφιστάμενα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια (παρ. 5) και τους κοινόχρηστους χώρους (παρ. 8) καθώς και για τις ανάλογες κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης με τις σχετικές προθεσμίες, καθιστώντας έτσι τις παρ. 5 & 8 του Ν. 2831/2000 ατελείς και χωρίς νομική ισχύ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η υποχρέωση ολοκλήρωσης (έως την 31/12/2003) των εργασιών για την εξασφάλιση προσβασιμότητας στα υφιστάμενα κτίρια των Ολυμπιακών Δήμων (Άρθρο 82 Ν.3057/2002) έμεινε ανεκτέλεστη καθώς μόλις των 6% των δημοσίων (και μόνο) οργανισμών συμμορφώθηκαν πλήρως.  
“Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Σηφουνάκης αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί την τελευταία 15ετία στο θέμα της προσβασιμότητας πλην όμως δεν έδωσε καμία απάντηση επί του βασικού θέματος της ερώτησης που αφορούσε την πρόβλεψη προθεσμιών και κυρώσεων για τις εργασίες προσβασιμότητας στα υφιστάμενα κτίρια” καταλήγει το δελτίο τύπου.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ