Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Υπόθεση παρακολουθήσεων: “Φρούριο” η Βουλή για τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών – Ποιοι θα συμμετάσχουν

Δημοσιεύθηκε

στις

Με τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας σήμερα ανοίγει επισήμως ο κύκλος των κοινοβουλευτικών διαδικασιών διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων.

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Κώστας Τασούλας για τη διαδικασία καθ΄ εαυτή, ο κ. Τασούλας είπε ότι πρόκειται για ακρόαση (των προσκεκλημένων) η οποία ουσιαστικά αποτελεί κοινοβουλευτικό έλεγχο και ότι η Επιτροπή δεν λειτουργεί ως εισαγγελέας Πρωτοδικών. Σημείωσε επίσης ότι τα υπό ακρόαση πρόσωπα θα εισέλθουν όλοι μαζί στην κλειστή συνεδρίαση και ότι θα μιλήσουν/ερωτηθούν με τη σειρά τους.

Στην συνεδρίαση που ξεκινά στις 10 το πρωί θα παραστούν οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ Θεόδωρος Δραβίλλας (2012-15), Ιωάννης Ρουμπάτης (2015-19), Παναγιώτης Κοντολέοντας (2019- 22),ο νυν διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης, η εισαγγελέας εφετών εποπτεύουσα στην ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου, ο εισαγγελέας εφετών Κωνσταντίνος Τζαβέλλας, ο Πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και ο πρώην γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης ενώ η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί από τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη.

Να σημειωθεί ότι και οι νέες εργασίες της επιτροπής καλύπτονται από καθεστώς απορρήτου ενώ σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν συστάσεις προς τους βουλευτές να αφήσουν εκτός αίθουσας τα κινητά τους τηλέφωνα ή να τα απενεργοποιήσουν ώστε η συνεδρίαση να μην μετατραπεί σε «σουρωτήρι» διαρροών όπως συνέβη κατά την ακρόαση του νέου διοικητή της ΕΥΠ Θεμιστοκλή Δεμίρη την περασμένη εβδομάδα.

Ενδεικτικό των εκατέρωθεν διαθέσεων είναι πως η κυβέρνηση επικαλείται πληροφορίες που κάνουν λόγο για παρακολουθήσεις υπουργών των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κατά την προηγούμενη περίοδο, ενώ η αντιπολίτευση –κυρίως η αξιωματική– αμφισβητεί ήδη σε υψηλούς τόνους τις κυβερνητικές προθέσεις ως προς την εξαγγελθείσα κοινοβουλευτική έρευνα.

 

Επί της ουσίας οι βουλευτές θα επιχειρήσουν να «φωτίσουν» τους λόγους για τους οποίους η ΕΥΠ προσχώρησε σε παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη την περίοδο που ήταν υποψήφιος για την προεδρεία του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ενώ θα επαναφέρουν τα ερωτήματα για πιθανή σχέση των μυστικών υπηρεσιών της χώρας με παράνομα λογισμικά όπως το Predator. Στο ίδιο πλαίσιο θα υπάρξουν ερωτήσεις για ενδεχόμενες παρακολουθήσεις άλλων πολιτικών προσώπων και δημοσιογράφων όπως του κ. Θανάση Κουκάκη ενώ πιθανότατα η συζήτηση θα επεκταθεί και σε περιόδους άλλων κυβερνήσεων. Δημοσίευμα άλλωστε των τελευταίων ημερών εγείρουν ερωτηματικά εμπλοκή της ΕΥΠ σε ιδιωτικές υποθέσεις επί ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, το δημοσίευμα της εφημερίδας «Μπαμ» υποστηρίζει ότι το 2016 και επι δύο μήνες παρακολουθούνταν οι τηλεφωνικές συνδιαλέξεις των Σπύρου Σαγιά, πρώην γενικού γραμματέα της κυβέρνησης το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης Τσίπρα, και του Στέργιου Πιτσιόρλα, προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ εκείνη την περίοδο. Πάντως, κοινοβουλευτικά στελέχη με γνώση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ΕΥΠ διατηρούν επιφυλάξεις για το κατά πόσο τα συγκεκριμένα κρίσιμα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν από τα πρόσωπα που θα παραστούν στην σημερινή συνεδρίαση. Συγκεκριμένα, σημειώνουν ότι τόσο ο νυν όσο και οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ καθώς και οι επόπτες εισαγγελείς δεσμεύονται με ισόβια ρήτρα απορρήτου και προσθέτουν ότι μπορούν να τοποθετηθούν για την θεσμική λειτουργία της υπηρεσίας, να επισημάνουν πιθανές δυσλειτουργίες που απαιτούν διόρθωση αλλά δεν μπορούν να αναφερθούν στο περιεχόμενο συγκεκριμένων υποθέσεων, παρακολουθήσεων, βουλευμάτων κλπ.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ