Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Πρόεδρος Βουλής: «Μια σημαντική μέρα για το ελληνικό Κοινοβούλιο η εκλογή Ρουσόπουλου ως Προέδρου της Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης»

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ανακοίνωσε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής την εκλογή του βουλευτή, κ. Θόδωρου Ρουσόπουλου, στη θέση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, ανακοίνωση η οποία έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους παρευρισκόμενους εκπροσώπους των κομμάτων.

Όπως τόνισε ο κ. Τασούλας, η σημερινή «είναι μια σημαντική μέρα για το εθνικό Κοινοβούλιο» καθώς «για πρώτη φορά Έλληνας πολιτικός εξελέγη παμψηφεί σε αυτό το σημαντικό διεθνές αξίωμα, ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης -του παλαιότερου και επιφανέστερου διεθνούς οργανισμού- που έχει ως στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου».

Ο Πρόεδρος της Βουλής, εκπροσωπώντας το Σώμα, συνεχάρη θερμά τον κ. Ρουσόπουλο, στον οποίο ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του, «το οποίο προάγει τον κοινοβουλευτισμό, την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό», υπογραμμίζοντας πως «δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια σημαντικά διεθνή αξιώματα».

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κωνσταντίνου Τασούλα:

“Μόλις πριν λίγο ο αγαπητός και άξιος συνάδελφος Θεόδωρος Ρουσόπουλος εξελέγη παμψηφεί, πρώτη φορά Έλληνας σε αυτό το σημαντικό διεθνές αξίωμα, επικεφαλής Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι ο παλαιότερος και επιφανέστερους διεθνής οργανισμός που απαρτίζεται από 46 κράτη, όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσα σε αυτά, ο οποίος από το 1949, όταν ιδρύθηκε στο Λονδίνο, μέσα από τις στάχτες του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, έχει στόχο την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου”.

“Σημαντικός βραχίονας του Συμβουλίου της Ευρώπης η Κοινοβουλευτική του Συνέλευση”

“Ένας σημαντικός βραχίονας του Συμβουλίου της Ευρώπης είναι η Κοινοβουλευτική του Συνέλευση, η οποία αποτέλεσε την πρώτη ευρωπαϊκή Βουλή, πριν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, πριν από την Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα, πριν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μάλιστα είναι εντυπωσιακό διότι η εκπροσώπηση των κρατών στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, που συμπληρώνει, φέτος, 75 χρόνια ζωής, δεν γίνεται με βάση κυβερνητική αντιπροσώπευση, αλλά γίνεται με βάση και την εκπροσώπηση και αντιπολιτεύσεως.

Όπως σας είπα, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση, η οποία θα προεδρεύεται τα επόμενα δύο χρόνια από άξιο Έλληνα κοινοβουλευτικό, εκπροσωπούνται 46 χώρες. Αυτές οι χώρες έχουν πληθυσμό 670 εκατομμυρίων κατοίκων. Η εκλογή του κ Ρουσόπουλου έγινε με συμφωνία και των πέντε Κοινοβουλευτικών Ομάδων που απαρτίζουν το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, δηλαδή ψηφίστηκε και από την Ομάδα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών και Πρασίνων και από την Ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και από την Ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Δημοκρατική Συμμαχία και από τη Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη και τέλος και από την Ομάδα της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αριστεράς, στην οποία ανήκε ο προκάτοχός του Ολλανδός βουλευτής, Τάινι Κοξ, ο οποίος του παρέδωσε και την προεδρία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ο ρόλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης

“Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης έχει σημαντικό ρόλο, διότι αυτή εκλέγει τον Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης, αυτή εκλέγει τον Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αυτή εκλέγει τους δικαστές του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το περίφημο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ η Κοινοβουλευτική Συνέλευση αποστέλλει παρατηρητές σε χώρες για να παρακολουθεί τη διεξαγωγή εκλογών και κατά πόσον αυτές γίνονται με βάση τους κανόνες του κράτους δικαίου και της αντιπροσωπευτικότητας της ψήφου.
Συνεπώς είναι μια σημαντική μέρα για το εθνικό Κοινοβούλιο. Πρέπει να συγχαρούμε όλους τους συναδέλφους και τις συναδέλφους που μετέχουν στην ελληνική εκπροσώπηση. Επικεφαλής είναι η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, μετέχουν δύο πρώην Πρωθυπουργοί, ο κ. Τσίπρας και ο κ. Παπανδρέου. Όλοι οι Έλληνες κοινοβουλευτικοί που μετέχουν στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση συνέβαλαν σε αυτή την επιτυχία και μη βλέπετε πως ήταν ομόφωνη άρα εύκολη η εκλογή, υπήρχε πιθανότητα να υπάρχει και υποψηφιότητα αντίπαλου από τη Λιθουανία, διαπιστώθηκε όμως ότι θα ήταν συντριπτική η εκλογή του κ. Ρουσόπουλου και έτσι αποσοβήθηκε η υποψηφιότητα. Δεν ήταν δηλαδή μία αδιάφορη πολιτικά εκλογή, όπως προκύπτει από την ομόφωνη αποδοχή της, αλλά ακριβώς η συντριπτική αποδοχή του κ. Ρουσόπουλου απέτρεψε άλλες υποψηφιότητες.

Θυμίζω ότι ο ίδιος ο συνάδελφος ο κ. Ρουσόπουλος, που μόλις προηγουμένως μίλησε στην Κ.Σ. του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο ίδιος ήταν από το 2021 ίσαμε τώρα πρόεδρος της Επιτροπής Μετανάστευσης και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος”.

“Θερμά συγχαρητήρια στον κ. Ρουσόπουλου και καλή επιτυχία στο έργο του”

“Νομίζω απηχώ την αντίληψη όλων εδώ μέσα αν, ξεκινώντας τη σημερινή συνεδρίαση, του ευχηθούμε, μαζί με τα συγχαρητήρια τα θερμά και τα ειλικρινή και καλή επιτυχία στο έργο του, το οποίο προάγει τον κοινοβουλευτισμό, προάγει την εικόνα της Ελλάδος στο εξωτερικό. Δεν είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοια σημαντικά διεθνή αξιώματα. Ο πρώτος Έλληνας που κατείχε σημαντικό αξίωμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης ήταν ο διαπρεπής Κύπριος διπλωμάτης Πόλυς Μοδινός, ο οποίος έγινε βοηθός Γενικού Γραμματέα από το 1962 έως το 1968, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, και η επόμενη Ελληνίδα με σημαντικό αξίωμα σήμερα στο Συμβούλιο της Ευρώπης είναι η κυρία Δέσποινα Χατζηβασιλείου, η οποία είναι υπηρεσιακή Γενική Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, στο ίδιο όργανο δηλαδή στο οποίο εξελέγη ο κ Ρουσόπουλος.

Είμαστε συνεπώς υπερήφανοι, είμαστε ευχαριστημένοι και περιμένουμε πολλά από τον άξιο συνάδελφο ο οποίος πριν λίγο ανέλαβε και επισήμως τα καθήκοντά του. Η Βουλή των Ελλήνων τον συγχαίρει και του εύχεται κάθε επιτυχία”.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ