Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Οι εκδηλώσεις της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

Δημοσιεύθηκε

στις

Με σειρά εκδηλώσεων η Βουλή των Ελλήνων τίμησε την 19η Μαΐου, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Η πρόσοψη του κτηρίου της φωταγωγήθηκε με το λογότυπο-μήνυμα της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας, ενώ προηγήθηκε χαιρετισμός και κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη από τον βουλευτή κ. Σταύρο Καλαφάτη που εκπροσώπησε τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα. 

Το πρωί, στην Ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, εκ μέρους του Προεδρείου της Εθνικής Αντιπροσωπείας μίλησε ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης ενώ στη συνέχεια τον λόγο πήραν βουλευτές όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο κ. Κακλαμάνης στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ανεπανόρθωτη ανθρωπιστική καταστροφή της  Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου που μετρά περί τις τριακόσιες πενήντα τρεις χιλιάδες απώλειες ανθρωπίνων ψυχών, απώλειες που -όπως τόνισε- εντάχθηκαν σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αφανισμού του ελληνικού στοιχείου της Ανατολής.

«Έως σήμερα το επίσημο τουρκικό κράτος εξακολουθεί να αρνείται τη Γενοκτονία και με απύθμενο θράσος να την κατατάσσει στην κατηγορία των παράπλευρων απωλειών μιας ταραγμένης εποχής. Αυτό, φυσικά, δεν μας εντυπωσιάζει, γιατί η Τουρκία εξακολουθεί να τηρεί διαχρονικά μια πάγια και συνεπή γραμμή άρνησης των εγκλημάτων της, όπως και στις περιπτώσεις των Μικρασιατών, των Αρμενίων και πιο πρόσφατα των Κυπρίων. Στο ίδιο μοτίβο συνεχίζει μέχρι και σήμερα με απειλές, με λεονταρισμούς και με τον ‘‘Δούρειο Ίππο’’ των μεταναστευτικών κυμάτων που στέλνει στα σύνορά μας. Πρόκειται για παλιά γνωστά τερτίπια των γειτόνων μας, τα οποία όμως αποδείχθηκαν προσφάτως με τη στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης να πέφτουν πλέον θεαματικά στο κενό».

Ο κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης εξέφρασε εκ μέρους της Κυβέρνησης τον απόλυτο σεβασμό και την προσήλωση της Ελληνικής Πολιτείας στον εθνικό στόχο της αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας ως μιας από τις γενοκτονίες που χαρακτήρισαν τον προηγούμενο αιώνα. «Επιθυμώ να φωνάξω κι εγώ μαζί σας και μαζί με όλο τον Ποντιακό Ελληνισμό ‘‘ποτέ ξανά’’. Oφείλουμε να αγωνιστούμε για την αναγνώριση της Ποντιακής Γενοκτονίας όχι μέσα σ’ ένα πνεύμα αντεκδίκησης απέναντι στην Τουρκία, αλλά μέσα σ’ ένα πνεύμα ότι η αναγνώριση της αλήθειας μπορεί να μας λυτρώσει, για να πάμε στο μέλλον μαζί. Και θα ήταν μία πράξη ευθύνης και βαθιά λυτρωτική από την πλευρά της Τουρκίας η αναγνώριση των εγκλημάτων απέναντι στα θύματα της Ποντιακής Γενοκτονίας».

Εκ μέρους των Κοινοβουλευτικών Ομάδων μίλησαν οι βουλευτές κ.κ. Παρασκευή Βρυζίδου (Ν.Δ.), Ιωάννης Αμανατίδης (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Χαρά Κεφαλίδου (Κίνημα Αλλαγής), Εμμανουήλ Συντυχάκης (ΚΚΕ), Κωνσταντίνος Χήτας (Ελληνική Λύση) και Μαρία Απατζίδη (ΜέΡΑ25).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ