Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Οι γυναίκες εκτός των κέντρων λήψης αποφάσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Βουλευτής Β’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής της Βουλής ‘’Ισότητας, Νεολαίας & Δικαιωμάτων του Ανθρώπου’’, Κατερίνα Παπακώστα – Σιδηροπούλου, συναντήθηκε, σήμερα, στη Βουλή, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δικαιωμάτων Γυναικών & Ισότητας των Φύλων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

 

Κατά τη συνάντηση, η Κατερίνα Παπακώστα αναφέρθηκε στα στοιχεία του Σύνθετου Δείκτη για την ισότητα των φύλων, τα οποία παρουσιάστηκαν, πριν λίγους μήνες, από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα (EIGE). Όπως υπογράμμισε ο τομέας, ο οποίος παρουσιάζει τις μεγαλύτερες ανισότητες ανάμεσα στα φύλα είναι αυτός της εξουσίας και της λήψης των αποφάσεων: «Η μεγαλύτερη απόσταση από την ισότητα των φύλων είναι εμφανής όσον αφορά στην εκπροσώπηση των γυναικών και των ανδρών στα διοικητικά συμβούλια των μεγάλων επιχειρήσεων, με βαθμολογία μέσο όρο της Ε.Ε. μόλις 23,3%» σημείωσε και πρόσθεσε: «Μέτρα, όπως π.χ. ένα σύστημα ποσοστώσεων, το οποίο άλλοι λοιδορούν ή μέμφονται και άλλοι υπερθεματίζουν, θα μπορούσε να βελτιώσει την ισότητα των φύλων στον τομέα αυτό και να οδηγήσει σε μια θετική διαδραστική επίδραση σε όλους τους άλλους τομείς».

Ένας ακόμα τομέας, οι ανισότητες του οποίου προκαλούν αίσθηση είναι ο χρόνος, και ο τρόπος που κατανέμεται ανάμεσα στα δυο φύλα. Όπως τόνισε η Κατερίνα Παπακώστα, βελτιώνοντας την ισότητα στον τομέα του χρόνου, ο οποίος δαπανάται, ιδίως για μη αμειβόμενες εργασίες, όπως, π.χ. η φροντίδα τρίτων προσώπων, οι δραστηριότητες στο σπίτι, οι οικιακές δραστηριότητες, θα φτάναμε πολύ πιο γρήγορα στον πολυπόθητό στόχο του 75% απασχόλησης του πληθυσμού της Ε.Ε..

Αναφερόμενη στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών η Βουλευτής σημείωσε ότι, αποτελεί την πιο διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της εποχής μας, η εξάλειψη της οποίας παρεμποδίζεται λόγω έλλειψης δεδομένων.

Καταλήγοντας, η Κατερίνα Παπακώστα τόνισε πως ο μόνος τομέας, στον οποίο οι Ελληνίδες φαίνεται να απολαμβάνουν την ισότητα είναι αυτός της Υγείας, ξεπερνώντας μάλιστα τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ο τομέας αυτός αναλύεται σε υποτομείς τόσο της κατάστασης υγείας, όπου η ισότητα βρίσκεται στο 92.2%, όσο και στην πρόσβαση στην υγεία (92.6%).

Να σημειωθεί ότι στην αντιπροσωπεία της Επιτροπής Ισότητας του Ευρωπαϊκου Κοινοβουλίου συμμετείχαν οι Ευρωβουλευτές:MikaelGustafsson (Πρόεδρος), Ρόδη Κράτσα (PPE), Αντιγόνη Παπαδοπούλου (S&D),Angelika Werthmann (ALDE), Marije Cornelissen (Verts/ALE), καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ