Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

«Ιστορίες Επιβίωσης: Μικρασιάτες πρόσφυγες και εργασία στις νέες πατρίδες»: Συμβολή του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. στην έκθεση της Βουλής

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Αν. Τασούλας με τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαινίασε την επετειακή έκθεση: «Ιστορίες Επιβίωσης; Μικρασιάτες πρόσφυγες και εργασία στις νέες πατρίδες», στη Βιβλιοθήκη της Βουλής, στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, στην οδό Λένορμαν 218, 1ος όροφος.

Αναφερόμενος στην ιστορία του Μικρασιατικού Ελληνισμού ο κ. Τασούλας χαρακτήρισε το έθνος μας «δικοτυλήδονο, στις δύο πλευρές του Αιγαίου», που «η μία από αυτές τις κοτυληδόνες ήρθε -όπως ήρθε- στην Ελλάδα και μας μπόλιασε. Ήρθε σαν μια άλλη Ελλάδα -τόνισε- η οποία ενσωματώθηκε και μας δυνάμωσε». Και εξήγησε ότι «αντιλαμβανόμενοι τη μικρασιατική Ελλάδα και τη μικρασιατική συνείδηση, αντιλαμβανόμεθα καλύτερα τον ίδιο μας τον εαυτό».

 

 

 

Στην εν λόγω έκθεση συμμετείχε και το ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. με εκθέματα από τα Μουσεία του και το Αρχείο του, ενώ με χαρά είδαμε να συμμετέχουν με έργα τους, οι Ιωνιώτες Ζωγράφοι Δημήτρης Βάρβογλης και Μαριάνθη Κουμαριανού.

Τα εγκαίνια μεταξύ άλλων τίμησαν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Απόστολος Κακλαμάνης, η Πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής, κ. Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, ο Ειδικός Γραμματέας κ. Βασίλειος Μπαγιώκος, βουλευτές, η Δήμαρχος Ν. Ιωνίας κ. Δέσποινα Θωμαΐδου, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. Λουκάς Χριστοδούλου και ο Αντιπρόεδρος Μάκης Λυκούδης και πλήθος κόσμου.

 

 

 

Παράλληλα, εγκαινιάστηκαν δύο ακόμα εκθέσεις, οι οποίες πλαισιώνουν την κεντρική συνθέτοντας ένα συμπληρωματικό και συνδιαλεγόμενο εκθεσιακό σύνολο που αναπτύσσεται στον πρώτο όροφο του Καπνεργοστασίου: Η έκθεση «Το 1922 στον Τύπο», η οποία επικεντρώνεται στην ανάδειξη της δημοσιογραφικής παραγωγής με επίκεντρο τα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά τον Σεπτέμβριο του ’22, όπως αποτυπώθηκαν στον Τύπο της εποχής, και η έκθεση με τίτλο «Πρόσφυγες: 1922+ επιβίωση-ενσωμάτωση», με 44 πρωτότυπα έργα 27 καλλιτεχνών, οι περισσότεροι προσφυγικής καταγωγής, 2ης και 3ης γενιάς, που εκφράζουν τις δικές τους μικροϊστορίες για το ’22.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ