Ελάτε στην παρέα μας

Βουλή

Βουλή: Σήμερα στις 11:00 η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμερα στις 11:οο ξεκινά η προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρωθυπουργό να τοποθετείται αρχικά και να ακολουθούν οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί, και ταυτόχρονα να αναμένεται σφοδρή αντιπαράθεση.

Όλα ξεκίνησαν με την κατάθεση μήνυσης του αρχηγού του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ κ. Νίκου Ανδρουλάκη για απόπειρα παρακολούθησης του κινητού του και ακολούθησαν οι δύο παραιτήσεις, του γγ του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη και του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα με την αποκάλυψη της παρακολούθησης του κινητού του Νίκου Ανδρουλακη από την ΕΥΠ. Το πολιτικό θερμόμετρο ανέβηκε τις επόμενες ημέρες με βολές εκατέρωθεν ενώ η σημερινή διαδικασία θα είναι το πρώτο μόνο βήμα αφού θα ακολουθήσουν οι διαδικασίες για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που έχει ζητήσει το ΠΑΣΟΚ.

 

Η πλευρά του πρωθυπουργού

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρωτολογία του πρωθυπουργού θα είναι θεσμική και θα καλέσει το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων σε ουσιαστικό διάλογο για την διαμόρφωση του νέου πλαισίου λειτουργίας των μυστικών υπηρεσιών της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα τονίσει την ανάγκη αντιμετώπισης των χρόνιων παθογενειών και «γκρίζων» περιοχών της ΕΥΠ και υιοθέτησης ξεκάθαρων κανόνων για την λειτουργία της υπηρεσίας οι οποίοι όμως δεν θα μειώνουν την δυνατότητα να επιτελεί το κρίσιμο εθνικό της έργο. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει την ανάγκη πλήρους διερεύνησης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων και θα καλέσει τα κόμματα να σεβαστούν το απόρρητο των σχετικών διαδικασιών.

Παράλληλα θα επαναλάβει πως καμία κρατική υπηρεσία και πολύ περισσότερο η κυβέρνηση δεν προμηθεύτηκε και δεν έχει σχέση με το παράνομο λογισμικό Predator.

 

Η πλευρά του Α. Τσίπρα

Σε θέση «απολογούμενου» θα επιχειρήσει να θέσει από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας τον πρωθυπουργό.

Απόντος του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειναι αυτός που θα σηκώσει το βάρος στο Κοινοβούλιο. Η στρατηγική του ξεκάθαρη, θα πιέσει αφόρητα και με υψηλούς τόνους τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει απάντηση στο καίριο ερώτημα που θέτει η Κουμουνδούρου και η Χαριλάου Τρικούπη, για ποιο λόγο η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Νίκο Ανδρουλάκη και θα ζητήσει την παραίτηση του και την άμεση προσφυγή στις κάλπες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας θα κάνει λόγο για «επιτελικό οικογενειακό παρακράτος με χαρακτηριστικά που παραπέμπουν σε εγκληματική οργάνωση» και για διεθνή διασυρμό της χώρας.

Επίσης θα κατηγορήσει την κυβέρνηση για επιχείρηση συσκότισης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων λέγοντας πως «παρά τις διαρκείς πιέσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης για να προηγηθεί της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, η πλειοψηφία της ΝΔ απόλυτα απομονωμένη αρνήθηκε εμφατικά και προανήγγειλε νέα αναβολή της επίμαχης συνεδρίασης.

 

 

 

[Με πληροφορίες από Protothema.gr και iefimerida.gr]

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ