Ελάτε στην παρέα μας

Ανακοινώσεις

Δημοτικό Συμβούλιο Νέων δημιουργείται στη Μεταμόρφωση

Δημοσιεύθηκε

στις

Την δημιουργία Δημοτικού Συμβουλίου Νέων αποφάσισε, κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο της πόλης της Μεταμόρφωσης, στην πρόσφατη συνεδρίασή του.

Την εισήγηση του θέματος έκανε ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Ασφάλειας των Εξωτερικών Χώρων και Νεολαίας, κ. Βασίλης Κορκολής, τονίζοντας μεταξύ άλλων: “Η προεκλογική περίοδος μας έδωσε την αφορμή για τη σημερινή εισήγηση, καθώς είδαμε πολλά νέα παιδιά να συμμετέχουν στην τοπική αυτοδιοίκηση ως υποψήφιοι ενώ και οι επικεφαλής των παρατάξεων κάνουν πάντα λόγο για την ανάγκη της συμμετοχής των νέων” και συμπλήρωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η δημοτική αρχή φέρνει προς ψήφιση τη σύσταση Δημοτικού Συμβουλίου Νέων που στόχο έχει την ενίσχυση της συμμετοχής των νέων στην αυτοδιοίκηση, στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, στην έκφραση των προβληματισμών τους και να καταθέσουν τις απόψεις τους για ζητήματα όπως η Παιδεία, ο Αθλητισμός και ο Πολιτισμός.

Περιγράφοντας το διαδικαστικό κομμάτι, ο κ. Κορκολής ανέφερε ότι προβλέπεται από το νόμο ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Νέων αφορά άτομα ηλικίας 15 έως 28 ετών. Το δημοτικό συμβούλιο αφού το εγκρίνει προχωρά στη δημιουργία ενός Μητρώου Νέων το οποίο θα μείνει ανοικτό για ένα μήνα ώστε να γίνουν οι εγγραφές και σε δεύτερο στάδιο επανέρχεται στο δημοτικό συμβούλιο για έγκριση και μετά προχωρά στη δημιουργία του Δημοτικού Συμβουλίου Νέων και ό, τι άλλο προβλέπεται σχετικά.

Σάββας Νάνος: “Απαραίτητο να λειτουργήσει αυτόνομα”

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Σάββας Νάνος, που είχε “τρέξει” τον αντίστοιχο θεσμό όταν ήταν αντιδήμαρχος στη δεύτερη θητεία του Δημήτρη Τζίτζιφα τάχθηκε υπέρ και τόνισε σχετικά: “Το Μητρών Νέων θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί για να γίνει γνωστό σε όλη την πόλη ώστε η συμμετοχή των νέων να είναι όσο το δυνατόν πιο μεγάλη και πλουραλιστική. Δεν μπορώ να ξεχάσω πόσο επιτυχημένα είχε λειτουργήσει αυτός ο θεσμός όταν ένας δημοτικός σύμβουλος που είναι σήμερα εδώ ο Παναγιώτης Αστήθας ξεκίνησε από εκεί. Ήταν η πρώτη φορά που κάναμε στο δήμο αυτή τη διαδικασία. Θέλω όμως να το πάω και ένα βήμα πιο πέρα. Να υπάρχει αυτονομία, η οποία προβλέπεται μεν αλλά να είναι ουσιαστική δε. Να υπάρχει κριτική, να έρχονται θέματα από τους νέους εδώ και η Πρόεδρος να επιμελείται ώστε να μπαίνουν αυτά τα θέματα στην ημερήσια διάταξη και να είναι πολύ ενεργή αυτή η διαβούλευση που θα γίνει με τα νέα παιδιά, για να είναι και ουσιαστική και να έχει αποτέλεσμα. “

Η Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, κα Αθανασία Ακριώτη, απάντησε αμέσως καταφατικά στον κ. Νάνο.

Παναγιώτης Μακρίδης: “Πανηγυράκι και ουρά της ΟΝΝΕΔ”

Κάθετα αντίθετος τάχθηκε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, κ. Παναγιώτης Μακρίδης και οι λόγοι όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του ήταν οι εξής: “Εμείς το χαρακτηρίζουμε πανηγυράκι το συγκεκριμένο. Η συγκεκριμένη δημοτική αρχή και η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι απέναντι στους νέους ακόμα και όταν διεκδικούν τα αυτονόητα, οπότε δεν μπορούν να επικαλούνται τώρα το δικαίωμα της έκφρασης των νέων. Αυτό που θα γίνει είναι ένα γκρουπ από νέους που θα επιχειρούν να φτιάξουν το βιογραφικό τους και την ατζέντα τους. Αντίθετα, αυτό που θα έπρεπε είναι οι μαθητές να διεκδικήσουν τα αιτήματά τους μέσα από ένα συλλογικό αγώνα, καθώς κανείς δεν πρόκειται να τους χαρίσει ποτέ τίποτα. Εμείς λέμε στους νέους να γυρίσουν την πλάτη σε όλους αυτούς που τους καλούν να γίνουν ουρά της ΟΝΝΕΔ. Όσα συμβούλια νέων και να στήσει η δημοτική αρχή και η ΝΔ θα πάρουν το μήνυμα που πήραν και στους φοιτητές όπου καταβαραθρώθηκαν τα ψηφοδέλτιά τους και βγήκε πρώτη η Πανσπουδαστική.”

Βασίλης Καραβάκος: “Παραγοντάκια πάμε να φτιάξουμε”

Στο ίδιο μήκος κύματος με τη Λαϊκή Συσπείρωση ήταν και η παρέμβαση του επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κ. Βασίλη Καραβάκου, ο οποίος υποστήριξε: “Πρόκειται για έναν ακόμη από αυτούς τους θεσμούς που προβλέπονται να λειτουργούν στο πλαίσιο των δήμων. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για θεσμούς που στερούνται ουσίας και είναι φυτώρια εκκολαπτόμενων παραγόντων. Εμείς έχουμε μία άλλη προσέγγιση. Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή των νέων στην κοινωνία δε γίνεται μέσα από το παραγοντιλίκι γίνεται μέσα την διεκδίκηση και τους αγώνες. Θα μπορούσε να λειτουργήσει ένας τέτοιος θεσμός προοδευτικά αλλά από μία άλλη δημοτική αρχή γιατί της συγκεκριμένης η φιλοσοφία είναι η συνδιαλλαγή με τους νέους και τα εικοσάρικα στους μαθητές του 2ου Λυκείου, στο χέρι. Εμείς μαθαίνουμε τώρα στο δημοτικό συμβούλιο ότι γίνεται κάτι τέτοιο. Ο κ. Κορκολής πήγε και μίλησε με τα 15μελή χωρίς να μάθουν τίποτα οι άλλες παρατάξεις. Ξεκινάμε δηλαδή εκ των προτέρων και δημιουργούμε συνθήκες χειραγώγησης του κόσμου. Παραγοντάκια πάμε να φτιάξουμε. Να είμαστε ειλικρινείς.”

Η απάντηση του κ. Κορκολή

Ο κ. Βασίλης Κορκολής δεν άφησε αναπάντητα τα όσα ειπώθηκαν λέγοντας: “Θα προσπαθήσουμε να είναι εύκολος ο τρόπος εγγραφής των νέων, με μία απλή ηλεκτρονική αίτηση. Θα βγει σχετική ανακοίνωση από το δήμο όπου θα μπορούν να ενημερωθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Κατά την άποψή μου μόνο πανηγυράκι δεν είναι αυτό το συμβούλιο, ούτε φυτώριο της ΝΔ. Μιλάμε για ένα συμβούλιο Νέων στο οποίο μπορεί να συμμετάσχει οποιοσδήποτε. Εμείς βλέπουμε διαφορετικά την διεκδίκηση και το θεωρούμε ως το επόμενο βήμα από τα 15μελή και καλούμε όλα τα παιδιά ανεξάρτητα από το που ανήκουν. Να έρθουν, να εγγραφούν και να θέσουν υποψηφιότητα.”

Παναγιώτης Αστήθας: “Γίνεται έργο”

Μιλώντας από προσωπική εμπειρία ο δημοτικός σύμβουλος της συμπολίτευσης, κ. Παναγιώτης Αστήθας ανέφερε: “Εγώ ήμουν μέλος του Συμβουλίου Νέων από το 2009 έως το 2011 και πιστεύω οι όροι “πανηγυράκι” και “παράγοντες” είναι τελείως ατυχείς και να σας πω ότι από όσους συμμετείχαν σε εκείνο το συμβούλιο τότε δεν έχει συνεχίσει κανείς σε οτιδήποτε πολιτικό. Είμασταν μία παρέα. Εμείς είχαμε κάνει δράσεις σε μουσεία, είχαμε κάνει εκδρομές στο εξωτερικό. Είμασταν από τα λίγα τοπικά συμβούλια που είχαν κάνει κάποιο έργο στην Ελλάδα, καθώς τα περισσότερα έμειναν στα χαρτιά και δεν λειτούργησαν. Ενώ πρέπει να τονίσω ότι ήταν υποψήφιοι από όλους τους χώρους.”

Στην ψηφοφορία που ακολούθησε η εισήγηση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, καταψήφισε η Συμμαχία Πολιτών και η Λαϊκή Συσπείρωση.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ