Ελάτε στην παρέα μας

Αμαρουσίου

Δήμος Αμαρουσίου: άμεση ανάγκη εθνικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του Ιού του Δυτικού Νείλου

Δημοσιεύθηκε

στις

Τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ΚΕΕΛΠΝΟ αναφέρουν ότι ο αριθμός των θανάτων έχει ανέλθει στους 11, ενώ ο ιός έχει εξαπλωθεί σε 42 συνολικά περιοχές. Τα περισσότερα περιστατικά που καταγράφονται είναι στην Αττική.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, από το τέλος του Μαΐου 2018 που καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα, έχουν επιβεβαιωθεί και καταγραφεί 107 κρούσματα με λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 11 ήταν θανατηφόρα. Την ίδια ώρα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκφράζει την ανησυχία του για τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ευρώπη. Η Ελλάδα κατατάσσεται τρίτη στη λίστα με ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα, μετά τη Σερβία και την Ιταλία.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις και την εξάπλωση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και του ΙΣΑ Γ. Πατούλης εκφράζει την ανησυχία του, και αναφέρεται στην αναγκαιότητα Εθνικού Σχεδίου Δράσης που θα αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση που έχει προκληθεί από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η αρνητική αυτή εξέλιξη, αλλά και η εμφάνιση περιστατικών σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, επιβεβαιώνει ώρα με την ώρα τις ανησυχίες μας και καταρρίπτει τα επιχειρήματα της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου Υγείας ότι ενήργησαν σωστά, αποτελεσματικά και άμεσα. Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Αττικής συνεχίζει να παρουσιάζει τις δράσεις ενός προγράμματος ψεκασμών το οποίο εκ του αποτελέσματος κρίθηκε εντελώς ανεπαρκές. Αυτή τη δύσκολη ώρα είναι ανάγκη Δήμοι, Περιφέρειες, Υπουργείο Υγείας  και λοιποί αρμόδιοι φορείς να διαμορφώσουμε και να υλοποιήσουν, έστω και τώρα, ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης.

Οι δράσεις θα πρέπει να προβλέπουν:

  • Εντατικοποίηση της καμπάνιας ενημέρωσης των πολιτών για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για να προστατευθούν (ραδιοτηλεοπτικά  σποτ, μηνύματα στα κινητά με έμφαση στις πληγείσες περιοχές κ.α.).
  • Εντατικοποίηση εφαρμογών καταπολέμησης στο αστικό  και περιαστικό σύστημα, πεντακόσια μέτρα πέριξ των οικισμών.
  • Στοχευμένες τοπικές εφαρμογές ακμαιοκτονίας, δηλαδή  πραγματοποίηση εκνεφώσεων ακμαιοκτονίας από εδάφους στον αστικό χώρο ιδίως σε περιοχές που έχουν εμφανιστεί κρούσματα ή και θάνατοι από τον ιό.
  • Υπολειμματικές προνυμφοκτονίες στον αστικό χώρο Εντατικοποίηση της ενεργητικής καταγραφής ανθρωπίνων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.
  • Αξιολόγηση και αποτίμηση της επικινδυνότητας (risk assessment) σε συνδυασμό με την συστηματική παρακολούθηση άλλων κρίσιμων παραμέτρων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ