Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Όταν ο Θεός έψαχνε αμυντικό «ηγέτη» για την 11άδα των αστέρων…!

Δημοσιεύθηκε

στις

Απ’ ότι φαίνεται η άνοιξη του 2016 δεν μπήκε και πολύ καλά στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Μετά την μεγάλη απώλεια του Γιόχαν Κρόιφ, ο Θεός θέλησε να εντάξει στην κορυφαία του εντεκάδα και τον καλύτερο αμυντικό που είδαν τα Ευρωπαϊκά γήπεδα. Το ξημέρωμα της Κυριακής 3/4/2016 ο Τσέζαρε Μαλντίνι πήρε την «αιώνια» μεταγραφή του στην ομάδα των αγγέλων.

Ο πατέρας του Πάολο Μαλντίνι, «έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 84 ετών με τεράστια ποδοσφαιρική παρακαταθήκη, την οποία μόνο ο γιος του Πάολο μπόρεσε να φανεί όχι απλά αντάξιος, αλλά και να την ξεπεράσει, σε κάποια σημεία. Ο αείμνηστος Τσέζαρε γεννήθηκε στην Τεργέστη στις 5 Φεβρουαρίου του 1932. Πέρασε ουκ ολίγα μιας και εκείνα τα χρόνια ήταν δύσκολα για όλους, αλλά το ποδόσφαιρο δεν τον κέρδισε… γιατί αυτός κέρδισε το ποδόσφαιρο. Το 1952 ξεκίνησε την καριέρα του στην Τριεστήνα έχοντας 32 εμφανίσεις. Αυτές όμως οι εμφανίσεις και ο τρόπος που έπαιζε του άνοιξαν την πόρτα για να περπατήσει μία ιστορική διαδρομή. Το 1954 η Μίλαν εντάσσει τον Τσέζαρε στο ρόστερ της. Ο Ετόρε ή Έκτωρ Πουρικέλι ήταν ο άνθρωπος που ανέλαβε την Μίλαν εκείνη την περίοδο και έβλεπε τον νεαρό αμυντικό.

Ο τεχνικός των «ροσονέρι» είχε πάρει χαμπάρι, πως ο Τσέζαρε είναι ένα πολυεργαλείο, κάτι σπάνιο για εκείνα τα χρόνια. Ο Μαλντίνι με ύψος 1.80 ήταν πολύ καλώς τεχνίτης παραδόξως, αρκετά γρήγορος, μπορούσε να διαβάσει κάθε φάση και όπως ο γιος του έτσι και αυτός ήταν μία άκρως ηγετική φυσιογνωμία, κάτι που το έδειχνε και μέσα στο γήπεδο. Κεντρικός αμυντικός, λίμπερο, αλλά και δεξιός μπακ ήταν οι θέσεις που έπαιζε με την τελευταία να την υπηρετούσε μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Για εκείνα τα χρόνια πολλοί προπονητές είπαν πως δύσκολα θα ξανά βγει Τσέζαρε.

Για εκείνα τα ποδοσφαιρικά χρόνια ο Τσέζαρε έβαλε την «σφραγίδα»«του στην θέση του αμυντικού με πολλούς συλλόγους να αναζητούν έναν παίκτη «καρμπόν». το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του στη Μίλαν (1954-1966 με 347 συμμετοχές και 3 γκολ) κατακτώντας μαζί της τέσσερα πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1963 στον τελικό του Γουέμπλεϊ, με τους Μιλανέζους να κερδίζουν 2-1 την Μπενφίκα του Εουσέμπιο. Ως αρχηγός ο Τσέζαρε σήκωσε το τρόπαιο και έστειλε το όνομα του και τα κατορθώματα του στην ελίτ. Λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1962 στην Χιλή η Εθνική Ιταλίας πήρες μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά δεν πέρασε ποτέ την φάση των ομίλων. Η ποδοσφαιρική ανωτερότητα όμως του Τσέζαρε φαινόταν και με την λήξη της διοργάνωσης εντάχθηκε στην κορυφαία εντεκάδα του τουρνουά.

Το κεφάλαιο Μίλαν σαν ποδοσφαιριστή έκλεισε για τον Ιταλό αμυντικό το 1966, όπου πήγε στην Τορίνο για ένα χρόνο έχοντας 33 εμφανίσεις. Εκεί τελείωσε η ποδοσφαιρική καριέρα ενός κορυφαίου Ιταλού ποδοσφαιριστή, αλλά η ποδοσφαιρική απραξία δεν κράτησε πολύ. Λίγα χρόνια μετά, ο Μαλντίνι ασχολήθηκε με την προπονητική. Το 1970 ξεκίνησε ως βοηθός προπονητή στον πλευρό του Νερέο Ρόκο μέχρι το 1972. Από εκείνη την χρονιά και μετά ανέλαβε τα ηνία της αγαπημένης του ομάδας μέχρι το 1974. Την σεζόν 1972-1973 η Μίλαν κατέκτησε ένα Κύπελλο Ιταλίας και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων. Φόγκια, Τερνάνα και Πάρμα είναι οι επόμενες ομάδες που ανέλαβε ο Μαλντίνι, μέχρι που έκανε το μεγάλο βήμα. Να αναλάβει πάγκο Εθνικής.

Το 1980 μέχρι το 1986 ήταν βοηθός του Έντσο Μπεαρζότ στην Εθνική Ιταλίας, ενώ από το 1986 μέχρι το 1996 ανέλαβε την Εθνική Ιταλίας U21. TO 1996  o Τσέζαρε Μαλντίνι βρέθηκε και στο τιμόνι της Εθνικής Ιταλίας μέχρι το 1998,  οδηγώντας την στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας όπου αποκλείστηκε από τη Γαλλία. Η τελευταία δουλειά του Μαλντίνι ως προπονητής ήταν το 2002 όταν και βρέθηκε στην τεχνική ηγεσία της Εθνικής Παραγουάης, φτάνοντας μέχρι τη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2002.

Αυτή η πλούσια καριέρα ήταν που τράβηξε το βλέμμα του Θεού για να τον καλέσει δίπλα του και να είναι αιωνίως ένα στολίδι στον κόσμο των αστέρων. Ο «ιπτάμενος Ολλανδός» είναι σίγουρα ότι καλύτερο πέρασε ποτέ από την θέση του επιθετικού και φαίνεται πως σε συνομιλία; του με τον Θεό του ζήτησε για συντροφιά τον καλύτερο αμυντικό. Τον Τσέζαρε Μαλντίνι!

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ