Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Το… θαύμα της Λίβερπουλ [Εικόνες]

Δημοσιεύθηκε

στις

Το… θαύμα της Λίβερπουλ εξακολουθεί να εντυπωσιάζει, συγκεντρώνοντας ολοένα και περισσότερους πιστούς. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ ξεκίνησε το 2020, όπως ακριβώς έκλεισε την χρονιά που έφυγε, με νίκη, αυτή την φορά απέναντι στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ (2-0).

Η επιτυχία αυτή έδωσε στη Λίβερπουλ μία θέση στην ιστορία ως μία από τις τρεις ομάδες που έχουν συμπληρώσει ένα χρόνο αήττητες στην Premier League.

Οι «κόκκινοι», όπως ανέφερε η ιστοσελίδα του BBC σε σχετικό αφιέρωμά της, έχουν δώσει 37 παιχνίδια χωρίς να γνωρίσουν την ήττα, συγκεντρώνοντας 101 βαθμούς σε αυτό το χρονικό διάστημα, μετά την ήττα (2-1) από την πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι στις 3 Ιανουαρίου 2019.

Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ είναι η τρίτη ομάδα της Premier League που διανύει ένα χρόνο χωρίς να χάσει. Η Άρσεναλ -με 49 παιχνίδια, συμπεριλαμβανομένης της σεζόν 2003-04- και η Τσέλσι (από τον Οκτώβριο του 2004 έως τον Νοέμβριο του 2005) είναι οι άλλες δύο της «διάσημης παρέας».

 

Εντός των βρετανικών συνόρων σε αυτό το διάστημα, η Λίβερπουλ έχασε μόνο από την Γουλβς στο Κύπελλο Αγγλίας τον περασμένο Ιανουάριο και από την Άστον Βίλα στο League Cup τον περασμένο μήνα. Αν συμπεριλάβει κάποιος και τα πέναλτι, τότε στη λίστα θα πρέπει να αναφέρει και το Κομιούνιτι Σιλντ. Η Λίβερπουλ έχει ηττηθεί δύο φορές στο Champions League, από την Μπαρτελόνα στον πρώτο ημιτελικό της περασμένης σεζόν, πριν τη μεγάλη ανατροπή στο «Άνφιλντ», και από τη Νάπολι στη φάση των ομίλων της τρέχουσας σεζόν.

Παρά την αήττητη αυτή πορεία, η Λίβερπουλ δεν κατέκτησε το 2019 τρόπαια στις εγχώριες διοργανώσεις. Η επιτυχία της έφτασε μακριά από το Νησί, καθώς έγινε η πρώτη αγγλική ομάδα που πανηγύρισε την ίδια χρονιά το Champions League, το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ και το Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων. Η Λίβερπουλ συγκέντρωσε εννέα βαθμούς περισσότερους από τη Μάντσεστερ Σίτι (101 έναντι 92) και 35 πιο πολλούς από οποιονδήποτε άλλο σύλλογο (η Λέστερ έχει 66) κατά την διάρκεια του χρόνου.Με την τελευταία νίκη πρωταθλήματος, την Πέμπτη (2/1) απέναντι στην Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ έφτασε τις 32 νίκες σε 37 αγώνες της, συγκεντρώνοντας κατά μέσο όρο 2,73 βαθμούς ανά παιχνίδι. Όταν η Μάντσεστερ Σίτι έφτασε τους 100 βαθμούς τη σεζόν 2017-18, το έκανε με ρυθμό 2,63 βαθμών ανά παιχνίδι.

Οι «κόκκινοι» νίκησαν σε εννέα σερί ματς στο τέλος της περασμένης σεζόν, αλλά έχασαν τον τίτλο από την Σίτι. Η συγκομιδή των 97 βαθμών της Λίβερπουλ ήταν η τρίτη υψηλότερη στην ιστορία της Premier League και η πιο επιτυχημένο από ομάδα που τερμάτισε δεύτερη στο πρωτάθλημα.

Αυτή η ακολουθία επιτυχιών συνεχίστηκε και στην τρέχουσα σεζόν με άλλες οκτώ νίκες, επεκτείνοντας το σερί της Λίβερπουλ στις 17 διαδοχικές. Η ισοπαλία 1-1 με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Οκτώβριο, την εμπόδισε, μόλις για ένα παιχνίδι, να φτάσει το ρεκόρ της Μάντσεστερ Σίτι με 18 συνεχόμενες νίκες.

Η Λίβερπουλ βρίσκεται τώρα 13 βαθμούς μπροστά από τη Λέστερ στην κορυφή της βαθμολογίας, έχοντας μάλιστα ένα παιχνίδι λιγότερο. Όμως οι «κόκκινοι» δεν… ετοιμάζονται ακόμα να πανηγυρίσουν τον πρώτο τίτλο τους μετά από 30 χρόνια, αφού θυμούνται πολύ καλά ότι την περασμένη σεζόν έγιναν η πρώτη ομάδα που μπήκε στο νέο έτος με προβάδισμα επτά βαθμών και δεν κατέκτησε τον τίτλο. Στο επίκεντρο της επιτυχημένης πορείας της Λίβερπουλ βρίσκονται δίχως άλλο οι Σαντιό Μανέ (25 γκολ), Μοχάμεντ Σαλάχ (19 γκολ) και Ρομπέρτο Φιρμίνο (10 γκολ), οι οποίοι είναι οι μόνοι παίκτες της Λίβερπουλ που σημείωσαν διψήφιο αριθμό τερμάτων από τα συνολικά 89 γκολ που πανηγύρισε η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ. Βέρτζιλ Φαν Ντάικ (6 γκολ) και Ντίβοκ Οριγκί (5) είναι οι μόνοι άλλοι παίκτες που έχουν σκοράρει τουλάχιστον πέντε τέρματα σε αυτό το διάστημα των 29 αγώνων της Premier League. Κορυφαίοι σε ασίστ είναι ο Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ (17) και ο Άντριου Ρόμπερτσον (13), οι μόνοι παίκτες που μπόρεσαν να δημιουργήσουν 10 ή περισσότερα γκολ.
Δώδεκα ομάδες έχουν περάσει ένα χρόνο ή και περισσότερο αήττητες στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης (εξαιρουμένων των ομάδων που είχαν λιγότερα από 32 παιχνίδια όπως η Πρέστον τη σεζόν 1888-89). Από αυτές, μόνο τρεις – συμπεριλαμβανομένης της Λίβερπουλ – απέτυχαν να κατακτήσουν έναν τίτλο κατά τη διάρκεια αυτού του έτους…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ