Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Ξεκινά και επίσημα η ανακατασκευή του κλειστού γηπέδου «Πέτρος Καπαγέρωφ» στον Πειραιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Ξεκινά και επίσημα το έργο εκσυγχρονισμού και συντήρησης του ιστορικού κλειστού γυμναστηρίου Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ», γνωστό και ως «ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΕΙΟ».

Πρόκειται για το μεγαλύτερο αθλητικό έργο το οποίο γίνεται στον Πειραιά μετά το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και είναι προϋπολογισμού 7.189.471,42 € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Σήμερα ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, παρουσία και του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη υπέγραψε με την εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας την σύμβαση ανακατασκευής.

Το έργο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί το 2024. Η υπογραφή της σύμβασης έγινε παρουσία και της αρμόδιας Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά Σ. Αντωνάκου, η οποία σύμφωνα και με τις οδηγίες του Περιφερειάρχη συντόνισε τις ενέργειες και τις διαδικασίες για την ωρίμανση και υλοποίηση του έργου. Παρούσα ήταν επίσης η Πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου στον Άγιο Κοσμά Μ. Μοσχογιάννη, ο Διευθυντής Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων Σ. Παγωτέλης καθώς και υπηρεσιακά στελέχη.

Τόσο ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης, όσο και ο Υφυπουργός Λ. Αυγενάκης χαρακτήρισαν ως σημαντικό βήμα τη σημερινή υπογραφή της Σύμβασης, η οποία σηματοδοτεί την έναρξη ενός έργου που επί χρόνια ήταν «παγωμένο». Παράλληλα ο κ. Πατούλης και ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκαν στο καλό κλήμα συνεργασίας το οποίο έχει ως αποτέλεσμα την υλοποίηση σημαντικών αθλητικών υποδομών, όπως είναι το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στη Ραφήνα, το «Σπίτι του στίβου και του Βόλεϊ» στην Παιανία, κ.α..

 

 

Να σημειωθεί ότι η ανακατασκευή του κλειστού γηπέδου «Πέτρος Καπαγέρωφ» που θα γίνει με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Αττικής, είναι υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και θα παραδοθεί για χρήση και λειτουργία στη Γ.Γ.Α/ΕΑΚΝ Αγ. Κοσμά, που είναι ο φορέας διαχείρισης του χώρου. Στόχος είναι, σύμφωνα με τις λειτουργικές απαιτήσεις της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, να μετατραπεί σε ένα νέο σύγχρονο κλειστό γυμναστήριο δυναμικότητας 1.500 θεατών, το οποίο θα μπορεί να φιλοξενεί αγώνες Basket και Volley ως και Α1 κατηγορίας και προπονήσεις ακαδημιών Handball και Footsal.

 

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της υπογραφής ακολούθησαν οι παρακάτω δηλώσεις:

Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης

“Η υπογραφή της Σύμβασης αποτελεί μια σημαντική στιγμή για τον Πειραιά, για τον αθλητισμό και για την Περιφέρεια Αττικής. Μετά από πολλά χρόνια αναμονής οι Πειραιώτες και όλοι οι φίλοι του αθλητισμού θα έχουν στη διάθεσή τους ένα υπερσύγχρονο αθλητικό κέντρο-πρότυπο στην Αττική. Αυτό το σημαντικό έργο γίνεται πραγματικότητα κατόπιν συντονισμένων ενεργειών μας σε συνεργασία με την Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς Σ. Αντωνάκου, προκειμένου να δώσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα που υπήρχαν και κρατούσαν το έργο παγωμένο. Οι Πειραιώτες, αλλά και όλοι όσοι ασχολούνται με την αθλητισμό γνωρίζουν την ιστορία του «Παπαστράτειου», το οποίο είναι συνδεδεμένο με την εξέλιξη του αθλητισμού και ειδικότερα του μπάσκετ στον Πειραιά. Βούλησή μας είναι σημαντικοί αθλητικοί χώροι όπως ο συγκεκριμένος, να αποτελέσουν πόλο έλξης των νέων παιδιών. Η σημερινή παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού του Λ. Αυγενάκη επιβεβαιώνει, τόσο το καλό κλίμα συνεργασίας, όσο και τη βαρύτητα που δίνουμε για την υλοποίηση σημαντικών έργων και υποδομών που σχετίζονται με τον αθλητισμό και το ευ ζειν. Με σταθερά βήματα κάνουμε πράξη τις δεσμεύσεις μας και συμβάλουμε έμπρακτα στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση αθλητικών υποδομών σε όλη την Αττική. Ενδεικτικά παραδείγματα αποτελούν το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στη Ραφήνα, το «Σπίτι του στίβου και του Βόλεϊ» στην Παιανία, το κλειστό γήπεδο της Ν. Σμύρνης κ.α.”

Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λ. Αυγενάκης

“Η στενή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει με την Περιφέρεια Αττικής και κυρίως με τον ίδιο τον Περιφερειάρχη, αποδίδει καρπούς. Γνωρίζω καλά το προσωπικό ενδιαφέρον του. Είναι ορατή η συνδρομή της Περιφέρειας στην προσπάθεια, εγκαταστάσεις που έχουν εγκαταλειφθεί για χρόνια και παρέμεναν κλειστές να πάρουν ζωή μετά από πρωτοβουλίες του ίδιου του Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη Πειραιώς κας Αντωνάκου. Είμαι πολύ χαρούμενος που, παρέα με την Πρόεδρο του Δ.Σ. του Αγίου Κοσμά που έχει την ευθύνη της εγκατάστασης αυτής βλέπουμε να εξελίσσεται και με συνέπεια να υλοποιείται αυτό που είχε δεσμευτεί η Περιφέρεια καιρό πριν. Η συνεργασία μας όμως αφορά και άλλα έργα που είναι σε εξέλιξη, όπως το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο που θα είναι μοναδικό σε ολόκληρη την Ευρώπη, το «Σπίτι του στίβου και του Βόλεϊ» στην Παιανία, αλλά και η αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων στο ΟΑΚΑ. Είμαστε πραγματικά χαρούμενοι που στο τιμόνι της Περιφέρειας είναι ο κ. Πατούλης γιατί η αθλητική οικογένεια βρίσκει ανοιχτά αυτιά, ανοιχτές πόρτες, αλλά και μία αποτελεσματική διοίκηση.”

Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Στ. Αντωνάκου

“Ως συνεργάτης του Περιφερειάρχη Αττικής, ως Ολυμπιονίκης και ως Πειραιώτισσα αισθάνομαι μεγάλη χαρά, γιατί 2,5 χρόνια δουλέψαμε πολύ συστηματικά και ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη που ήταν δίπλα μας σε όλη αυτή τη προσπάθεια. Ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο καθώς επί 16 χρόνια οι εγκαταστάσεις είναι κλειστές. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο σηματοδοτεί πολλά. Είναι το μεγαλύτερο αθλητικό έργο το οποίο γίνεται στον Πειραιά και τους όμορους δήμους μετά την κατασκευή του ΣΕΦ τη δεκαετία του ΄80. Τις επόμενες μέρες και εβδομάδες στήνεται το εργοτάξιο. Τα πολύ σημαντικά αθλητικά σωματεία του Πειραιά πλέον θα έχουν άλλη μία έδρα σε ένα υπερσύγχρονο γήπεδο 1500 θέσεων που έχει και όλες τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει αγώνες για άτομα με ειδικές ανάγκες στο μπάσκετ και το βόλεϊ. Ως πρώην αθλήτρια και ολυμπιονίκης νιώθω πάρα πολύ όμορφα, τόσο για την πορεία υλοποίησης του συγκεκριμένου έργου, όσο και για τη στενή συνεργασία του Περιφερειάρχη και του Υφυπουργού Αθλητισμού η οποία αποδίδει καρπούς άμεσα και μάλιστα μέσα στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε με την πανδημία».”

Πρόεδρος του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου στον Άγιο Κοσμά Μ. Μοσχογιάννη

“Ευχαριστούμε τον Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη και ιδιαίτερα την κυρία Αντωνάκου για τις προσπάθειες που καταβάλει μαζί με τα στελέχη των υπηρεσιών της εδώ και τόσο καιρό. Ήταν ένα πολύ δύσκολο έργο και είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που όταν ολοκληρωθεί η ανακατασκευή όλος ο κόσμος θα μπορεί επιτέλους και πάλι να αθληθεί σε αυτό το κόσμημα.”

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος του αναδόχου διαβεβαίωσε ότι τα στελέχη της είναι έτοιμα για σκληρή δουλειά, με στόχο να παραδώσουν ένα άρτιο έργο εντός χρονοδιαγράμματος. Όπως τόνισε το έργο θα παραδοθεί το 2024.

 

Το έργο ανακατασκευής

Στο φυσικό αντικείμενο του έργου, εντάσσονται ένα κλειστό γυμναστήριο που περιλαμβάνει γήπεδο κατάλληλο για αγώνες Basket, Volley, Handball, Footsal, αγωνιστικό χώρο για ρυθμική γυμναστική, σταθερές κερκίδες εκατέρωθεν της μακριάς πλευράς του γηπέδου, χωρητικότητας 1.500 θεατών με διακριτούς χώρους VIP και δημοσιογράφων, συγκρότημα βοηθητικών χώρων που περιλαμβάνει χώρους εξυπηρέτησης αθλουμένων, προπονητών, διαιτητών ιατρικής υποστήριξης κ.λ.π., χώρους διοικητικής υποστήριξης, αίθουσες εκγύμνασης και αίθουσα δημοσιογράφων, χώρους εξυπηρέτησης θεατών, αποθήκες και μηχανολογικούς χώρους. Να σημειωθεί ότι οι χώροι του γυμναστηρίου θα εξυπηρετούν, όχι μόνο την προσβασιμότητα ΑΜΚ, αλλά και τη χρήση του για αθλητικές διοργανώσεις ΑΜΕΑ.

Αναλυτικά οι εργασίες που θα εκτελεστούν αφορούν :

  • Προσθήκη κερκίδων κατ΄ επέκταση των παλιών, εκατέρωθεν του αγωνιστικού χώρου.

  • Εκμετάλλευση του ενδιάμεσου ορόφου που δημιουργείται κάτω από τις νέες κερκίδες για την εξυπηρέτηση των θεατών (φουαγέ, wc κοινού και ΑΜΚ, διάδρομοι προσπέλασης που να μην περνούν από τον αγωνιστικό χώρο).

  • Διαμόρφωση του χώρου των πρώην αποδυτηρίων (βόρεια πλευρά) ώστε να περιλαμβάνουν όλες τις απαιτούμενες λειτουργίες σύμφωνα με τις απαιτήσεις ΓΓΑ, συγκρότημα αποδυτηρίων αθλητών ΑΜΚ, χώρο φυσιοθεραπείας, αποδυτήρια διαιτητών ανδρών γυναικών, αποδυτήρια προπονητών, ιατρείο, χώρο ελέγχου anti-dopping.

  • Αναδιαμόρφωση των χώρων κάτω από τις κερκίδες στη νότια πλευρά για τη δημιουργία χώρου προθέρμανσης αθλητών, αίθουσας συνεντεύξεων και προβολών, γραφείων διοίκησης και χώρων Η/Μ εγκαταστάσεων.

  • Προσθήκη εξωτερικά του κτιρίου ανελκυστήρα και υπαίθριας μεταλλικής ράμπας ΑΜΕΑ για την προσπέλαση στις κερκίδες θεατών ΑΜΕΑ

  • Εγκατάσταση στον οικίσκο του περιβάλλοντος χώρου των απαραίτητων χώρων Η/Μ [Οικίσκος ΔΕΗ και Υποσταθμός]

  • Διαμορφώσεις περιβάλλοντα χώρου για την εξασφάλιση της ανεξάρτητης εισόδου-εξόδου θεατών, αθλητών, δημοσιογράφων, VIP και εργαζομένων.

  • Εγκατάσταση εναλλακτικών συστημάτων ηλεκτρικού ρεύματος, θέρμανσης και ψύξης.

  • Επισκευή και συντήρηση της υφιστάμενης σιδηράς περίφραξης και συμπλήρωση περίφραξης όπου απαιτείται για τη διαμόρφωση των νέων εισόδων.

  • Κατασκευή νέων πυλών εισόδου – εξόδου αθλητών, θεατών και ΑΜΚ (οδό Φωκίωνος) από σκυρόδεμα.

  • Νέες σιδηρές (όμοιες με τις υφιστάμενες στην οδό Γραβιάς) θύρες εισόδου – εξόδου θεατών, διοίκησης, δημοσιογράφων και επισήμων (Γραβιάς)

  • Κτήριο Υποσταθμού και οικίσκος ΔΕΗ

  • Φύτευση υψηλού και χαμηλού πράσινου.

  • Δίκτυο ραμπών πρόσβασης ΑΜΚ σύμμικτης κατασκευής με μεταλλικό φέροντα οργανισμό στα μεγαλύτερα ύψη.

  • Καθαίρεση παλαιάς πλακόστρωσης και υπόβασης και δημιουργία νέας υπόβασης και επικάλυψης με πλακόστρωση στη νέα στάθμη εισόδου του κτιρίου.

  • Κατασκευή κλιμάκων από μπετόν περιμετρικά του κτιρίου για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους.

  • Ο περιβάλλον χώρος θα εξοπλιστεί κατάλληλα με σκιάστρα, παγκάκια ξεκούρασης, κάδους απορριμμάτων, φωτιστικά κλπ.

Το έργο αναμένεται να βελτιώσει κατά πολύ την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής η οποία έχει πληγεί σημαντικά λόγω των χρήσεων που φιλοξενούσε στο παρελθόν (κυρίως βιοτεχνικοί χώροι). Επιπλέον πρέπει να σημειωθεί ότι η ευρύτερη περιοχή του Πειραιά στερείται ανάλογων αθλητικών εγκαταστάσεων και το έργο θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των ερασιτεχνικών σωματείων μπάσκετ – βόλεϊ της περιοχής, τα οποία ουσιαστικά υπολειτουργούν λόγω έλλειψης αθλητικής στέγης.

Με την κατασκευή του νέου γυμναστηρίου θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα τονωθεί η δραστηριότητά τους αφού θα μπορούν να λειτουργούν πιο οργανωμένα και να επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ