Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Ντόμινο αλλαγών για άνοδο και υποβιβασμό

Δημοσιεύθηκε

στις

Οι αναδιαρθρώσεις των πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου, αποτέλεσμα και της οικονομικής αδυναμίας σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, φέρνουν αλλαγές σε όλες τις κατηγορίες με τη μορφή ντόμινο. Φυσικά αυτό έχει συνέπειες και στην Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών καθώς ο αριθμός των αθηναϊκών ομάδων που “θα πέσουν” από την Γ΄ Εθνική θα παρασύρει προς τα κάτω και ισάριθμες από την πρώτη και τη δεύτερη κατηγορία.

Θα προσπαθήσουμε αναλυτικά να δώσουμε τα δεδομένα με την μάχη, για επιβίωση να έχει ανάψει για καλά τις τελευταίες αγωνιστικές.                                                                

Α΄ ΕΠΣΑ: Σε μπαράζ θα κριθεί η άνοδος στην Γ΄ Εθνική               

Οι πρωταθλητές των δύο ομίλων της πρώτη κατηγορίας της Ενωσης (Α.Ο. Χαϊδαρίου, Πανερυθραϊκός) θα αγωνιστούν κόντρα στους δύο πρωταθλητές του Πειραιά (Εθνικός, Οδηγήτρια η Μοσχάτο) σε μίνι πρωτάθλημα έξι παιχνιδιών με βαθμολογία. Μόνο ο πρώτος από τους τέσσερις θα πάρει το εισιτήριο για την Γ΄ Εθνική.                                           

Πόσοι πέφτουν στη Β΄ κατηγορία                                                     

Η προκήρυξη αναφέρει ότι σίγουρα πέφτουν τα σωματεία που θα τερματίσουν στην 15η και 16η θέση, ενώ σε περίπτωση υποβιβασμού ομάδων από τη Γ΄ Εθνική στην Α΄ κατηγορία ανάλογος αριθμός συλλόγων θα πέσει στη Β΄ κατηγορία της ΕΠΣΑ. Επίσης, επειδή δεν γίνεται να ανέβουν και οι δύο πρωταθλητές στην Γ΄ Εθνική και άλλη μία ομάδα θα πάρει την κατηφόρα, ενώ εάν δεν ανέβει Αθηναϊκή θα υποβιβαστεί άλλη μια. Αν τελείωνε τώρα το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής θα έπεφταν πέντε αθηναϊκές ομάδες (Εθνικός Αστέρας, Δόξα Βύρωνα και Α.Ο. Πεύκης από τον 5ο όμιλο και Α.Ο. Περιστερίου και Α.Ο. Αιγάλεω από τον 6ο όμιλο). Αυτό σημαίνει πως μαζί με τους 15ους και 16ους θα έπεφταν ακόμη πέντε σωματεία που βρίσκονται στην 14η και την 13η θέση, ενώ οι 12οι θα δώσουν μεταξύ τους αγώνα μπαράζ για την παραμονή. Εάν σε αυτές που υποβιβάζονται, περιλάβουμε τους Α.Ο. Νέας Ιωνίας και Ηλυσιακό που δεν έχουν ακόμη σωθεί μαθηματικά τότε πέφτουν και οι 11οι τους 10ους να δίνουν αγώνα μπαράζ σωτηρίας. Το καλό σενάριο είναι να σωθούν οι δύο παραπάνω και να ανέβει στην Γ΄ Εθνική αθηναϊκή ομάδα, καθώς θα δοθούν περιθώρια να σωθούν οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 12η θέση.                                                    

Β΄ ΕΠΣΑ: Ποιοι ανεβαίνουν στην πρώτη κατηγορία                      

Στην πρώτη κατηγορία ανεβαίνουν έξι ομάδες που είναι εκείνες που θα τερματίσουν στην πρώτη θέση των τριών ομίλων. Οι υπόλοιπες θα προκύψουν μετά από αγώνες μπαράζ, μεταξύ των ομάδων που θα καταλάβουν την 2η και την 3η θέση εάν η διαφορά μεταξύ τους είναι ίση η μικρότερη των δύο βαθμών. Τότε θα γίνουν αγώνες στην έδρα του δεύτερου με πλεονέκτημα για αυτόν και σε περίπτωση ισοπαλίας. Εάν η τελική διαφορά είναι τρεις βαθμούς, ο δεύτερος ανεβαίνει αμέσως. Εδώ να υπογραμμίσουμε πως αυτή τη στιγμή στην κατηγορία δεν υπάρχει ομάδα των βορείων προαστίων που να διεκδικεί άνοδο στην πρώτη κατηγορία.      Υποβιβασμός στην τρίτη κατηγορία                Οι ομάδες που θα τερματίσουν στην 16η και 15η θέση του δεύτερου και του τρίτου ομίλου μαζί με τον 17ο του πρώτου ομίλου πέφτουν απευθείας στην μικρή κατηγορία της ΕΠΣΑ. Σε αυτή σίγουρα στο επόμενο πρωτάθλημα θα έχουμε παραπάνω ομάδες, αφού θα πέσουν Αθηναϊκές με την μέθοδο του ντόμινο από την Γ΄ Εθνική στην Α΄ κατηγορία, από αυτή στην Β΄ και με κατάληξη περισσότερα σωματεία στην τρίτη. Επίσης, και εδώ σε περίπτωση που υποβιβαστούν Αθηναϊκά  σωματεία από την Γ΄ Εθνική στην Α΄ κατηγορία, ανάλογος αριθμός θα υποβιβαστεί από την Β΄ στην Γ΄, ενώ θα πέσει μία ομάδα καθώς δεν μπορούν να ανέβουν και οι δύο πρωταθλητές της πρώτης κατηγορίας στην Τρίτη Εθνική ενώ αν δεν ανέβει καμία θα πέσουν δύο. Με το σενάριο των πέντε συλλόγων να υποβιβάζονται από τη Γ΄ Εθνική με τον πρωταθλητή να ανεβαίνει, υποβιβάζονται απευθείας από τη Β΄ κατηγορία και οι ομάδες που βρίσκονται και στην 14η και 13η θέση ενώ σώζονται οι ομάδες που θα τερματίσουν στη δωδέκατη θέση.     

Γ΄ ΕΠΣΑ:  Η εξίσωση της ανόδου στη Β΄ κατηγορία                      

Ανεβαίνουν από κάθε όμιλο οι δύο πρώτες ομάδες απευθείας, εάν ο πρώτος έχει τέσσερις βαθμούς η παραπάνω απόσταση από τον τέταρτο και ο δεύτερος από τον τρίτο τρεις ή περισσότερους. Εάν δεν έχουν διεξάγονται αγώνες μπαράζ στις έδρες του πρώτου και του δεύτερου με πλεονέκτημα για αυτούς και στην ισοπαλία. Αν αυτή τη στιγμή τελείωνε το πρωτάθλημα, από τον πρώτο όμιλο ανέβαιναν απευθείας ο Κεραυνός Αγίας Βαρβάρας και η Κηπούπολη, και από το δεύτερο η Αμιλλα Περιστερίου. Ωστόσο θα έπαιζαν μπαράζ ο Α.Ο. Λυκόβρυσης κόντρα στον Χαλκηδονικό στην έδρα του πρώτου, ενώ από τον τρίτο ο Φωστήρας Καισαριανής και η Κορωνίδα Γαλατσίου. 

Continue Reading
Κάντε κλικ για να σχολιάσετε

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ