Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Μίμης Παπαϊωάννου: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του θρύλου της ΑΕΚ, πότε θα γίνει η κηδεία

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ΑΕΚ αλλά και γενικότερα το ελληνικό ποδόσφαιρο πενθεί για τον θάνατο του σπουδαίου Μίμη Παπαϊώαννου. Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του, πότε θα γίνει η κηδεία του.

Όπως ανακοίνωσε η ΑΕΚ, στην οποία αγωνίστηκε για 17 σεζόν, η σορός του Μίμη Παπαϊωάννου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Παρασκευή (17/3) στην Αγία Τριάδα, απέναντι απ’ το γήπεδο της Ένωσης στη Νέα Φιλαδέλφεια, και θα ακολουθήσει η κηδεία του.

«Η μεγάλη οικογένεια της ΑΕΚ θα απευθύνει το ύστατο χαίρε στον Μίμη Παπαϊωάννου την Παρασκευή 17 Μαρτίου. Η σορός του θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα από τις 9 το πρωί στον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδας, απέναντι από την OPAP ARENA στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Στις 2 μ.μ. θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ.κ. Γαβριήλ και θα ακολουθήσει η ταφή στις 4.30 μ.μ. στο Δημοτικό Κοιμητήριο Μαρκοπούλου Μεσογαίας.

Την κηδεία έχει αναλάβει η ΠΑΕ ΑΕΚ».

Η καριέρα του

Με την ΑΕΚ αγωνίστηκε για 17 συνεχείς σεζόν και μαζί της γνώρισε τεράστιες διακρίσεις. Φόρεσε τα κιτρινόμαυρα από το 1962 ως το 1979 και έπαιξε σε 481 αγώνες Α’ Εθνικής έχοντας πετύχει 236 γκολ. Κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής (1963, 1968, 1971, 1978, 1979) και τρία κύπελλα Ελλάδας (1964, 1966, 1978).

Επίσης, αναδείχθηκε δύο φορές πρώτος σκόρερ (1964, 1966) και ήταν βασικός συντελεστής σε δύο εντυπωσιακές πορείες της ομάδας στα ευρωπαϊκά κύπελλα, το 1968-69 στο κύπελλο Πρωταθλητριών και το 1976-77 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ.

Μέχρι σήμερα κατέχει την έκτη θέση σε συμμετοχές και την τρίτη θέση στους σκόρερ στην Α΄ Εθνική. Είναι μάλιστα στην πρώτη θέση στους σκόρερ με την ίδια ομάδα.

Στην εθνική Ελλάδας αγωνίστηκε από το 1963 έως το 1978, σημειώνοντας ρεκόρ συμμετοχών (61) και τερμάτων (21) για την εποχή εκείνη. Σήμερα, κατέχει την 5η θέση στον πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών με την εθνική ομάδα.

Το 1979 έπαιξε για τελευταία φορά στα ελληνικά γήπεδα. Το ίδιο καλοκαίρι μετέβη στις ΗΠΑ, όπου αγωνίστηκε για μια περίοδο στον Παγκύπριο Νέας Υόρκης ως παίκτης – προπονητής. Μάλιστα, κατάφερε να κατακτήσει το τοπικό πρωτάθλημα και το Κύπελλο. Αν και πλησίαζε τα 40 προσέλκυσε το ενδιαφέρον της κορυφαίας επαγγελματικής λίγκας των ΗΠΑ, της NASL, αλλά πλέον είχε αποφασίσει να κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια του.

Εκτός της σπουδαίας παρακαταθήκης στον σύλλογο και των μεγάλων επιτευγμάτων του με τη φανέλα της ΑΕΚ ο Μίμης Παπαϊωάννου είναι εκείνος που τραγούδησε τον ύμνο της Ένωσης. Η φωνή του θα ηχεί για πάντα στην Αγιά-Σοφιά όταν θα ακούγεται ο ύμνος της ομάδας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ