Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

«Μάτς θανάτου» στην Ινδονησία: Αυξάνονται διαρκώς οι νεκροί από τα αιματηρά επεισόδια σε αγώνα ποδοσφαίρου

Δημοσιεύθηκε

στις

Η χρήση δακρυγόνων από τους αστυνομικούς είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός και δεκάδες άνθρωποι να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου ή να πεθάνουν από ασφυξία. Αυξήθηκαν στους 174 οι νεκροί.

Τουλάχιστον 174 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το ποδοπάτημα και την ασφυξία σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Ινδονησία, σε μια από τις χειρότερες τραγωδίες στα γήπεδα του κόσμου ενώ πάνω απο 180 έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμή, η τραγωδία προκλήθηκε μετά το σφύριγμα της λήξης του αγώνα, στον οποίο αναδείχθηκε νικήτρια η Περσεμπάγια Σουραμπάγια. Όπαδοί εισέβαλαν στο γήπεδο και η αστυνομία χρησιμοποίησε χημικά για να τους απωθήσει, με αποτέλεσμα να προκληθεί πανικός.

Το αποτέλεσμα ήταν δεκάδες άνθρωποι να ποδοπατηθούν μέχρι θανάτου ή να πεθάνουν από ασφυξία ή σοβαρό τραυματισμό.

Ο αρχηγός της αστυνομίας στην Ανατολική Ιάβα, Νίκο Αφίντα, δήλωσε: «Είχε γίνει άναρχο. Άρχισαν να επιτίθενται σε αστυνομικούς, έκαναν ζημιές σε αυτοκίνητα». Πρόσθεσε ότι μεταξύ των νεκρών ήταν και δύο αστυνομικοί.

«Θα θέλαμε να μεταφέρουμε ότι δεν ήταν όλοι ταραξίες. Μόνο περίπου 3.000 μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο», είπε.

Οι οπαδοί που τράπηκαν σε φυγή «συγκεντρώθηκαν σε ένα σημείο στην έξοδο. Εκεί σημειώθηκε συνωστισμός, πολλοί εμφάνισαν δύσπνοια, υπήρχε έλλειψη οξυγόνου», πρόσθεσε.

Συγκλονιστικά βίντεο

Βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου δείχνουν οπαδούς να εισβάλουν στο γήπεδο μετά τη λήξη του αγώνα. Οι ενέργειες των αστυνομικών, που χρησιμοποίησαν χημικά για να τους απωθήσουν, φαίνεται ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην τραγική κατάληξη του ματς.

Ο επικεφαλής υπουργός Ασφαλείας δημοσίευσε στο Instagram την πληροφορία ότι είχαν πουληθεί 42.000 εισιτήρια για τον αγώνα στο στάδιο Kanjuruhan, το οποίο έχει χωρητικότητα 38.000.

Ο Πρόεδρος της Ινδονησίας Τζόκο Γουιντόντο διέταξε τις αρχές να επαναξιολογήσουν διεξοδικά την ασφάλεια στους ποδοσφαιρικούς αγώνες. Ζήτησε επίσης από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας (PSSI) να σταματήσει τους αγώνες της Liga 1 μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα και ευχήθηκε αυτή να είναι η «τελευταία ποδοσφαιρική τραγωδία στο έθνος».

Θα διεξαχθεί έρευνα

Όταν το κλίμα άρχισε να γίνεται ασφυκτικό από τα χημικά στο γήπεδο, πολλοί οπαδοί προσπάθησαν να τρέξουν προς την έξοδο. Εκεί συσσωρεύτηκε πολύς κόσμος και η πίεση από το πλήθος ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε ασφυξία σε δεκάδες άτομα, σύμφωνα με τον Αρχηγό της Αστυνομίας.

Η Fifa ορίζει ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται σε καμία περίπτωση χημικά για τον έλεγχο του πλήθους σε ποδοσφαιρικούς αγώνες. Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Ινδονησίας ότι θα διεξάγει έρευνα για το συμβάν που «αμαυρώνει το πρόσωπο του ποδοσφαίρου στη χώρα».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ