Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Η παρουσία των ελληνικών ομάδων στους ομίλους του Europa League

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο Europa League και δύο ομάδες μας μπήκαν στους ομίλους της διοργάνωσης, την ώρα που πέρυσι η χωρα μας δεν είχε εκπροσώπηση

ΠΑΟΚ και ΑΕΚ έμαθαν τους αντιπάλους τους και θα επιδιώξουν να πάρουν την πρόκριση και ταυτόχρονα να φέρουν βαθμούς, προκειμένου να ανέβει η Ελλάδα στην σχετική βαθμολογία της UEFA.

Το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων παρουσιάζει τις παρουσίες των ελληνικών ομάδων στο Europa League από τη σεζόν 2009-10, όπου η διοργάνωση πήρε τη σημερινή της μορφή

2018-19
Η Ελλάδα είχε δύο ομάδες στους ομίλους. Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε με Μπέτις, Μίλαν και Ντουντελάνζ. Οι «ερυθρόλευκοι» σε ένα ονειρικό παιχνίδι την τελευταία αγωνιστική νίκησαν τη Μίλαν με 3-1 και πήραν την πρόκριση για την επόμενη φάση. Συνολικά συγκέντρωσαν 10 βαθμούς, έχοντας τρεις νίκες, μια ισοπαλία και δύο ήττες.

Ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με Τσέλσι, Μπάτε Μπορίσοφ και Βίντι και κατέλαβε την τελευταία θέση του ομίλου.  Ο «δικέφαλος» νίκησε μόνο την Μπάτε Μπορίσοβ εκτός έδρας με 1-4 και στα υπόλοιπα 5 παιχνίδια ηττήθηκε.

2017-18

Η ΑΕΚ ήταν η μοναδική μας εκπρόσωπος στους ομίλους του Europa League. Η «Ενωση» αντιμετώπισε τις Μίλαν, Ριέκα και Αούστρια Βιέννης και κατέλαβε την 2η θέση στον όμιλο. Στα αξιοσημείωτα ότι οι «κιτρινόμαυροι» δεν ηττήθηκαν και με ρεκόρ μία νίκη και πέντε ισοπαλίες πέρασαν στην επόμενη φάση. Η μοναδική νίκη ήρθε απέναντι στη Ριέκα εκτός έδρας με 1-2.

2016-17
Τη σεζόν 2016-17 η χώρα μας είχε τρεις εκπροσώπους στους ομίλους του Europa League. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκός αγωνίστηκαν με τους δύο πρώτους να παίρνουν και την πρόκριση.

Ο Ολυμπιακός τερμάτισε δεύτερος πίσω από τον ΑΠΟΕΛ, ενώ ισοβάθμισε με Γιουνγκς Μπόις. Την τελευταία θέση στον όμιλο την πήρε η Αστάνα. Οι Πειραιώτες είχαν σερί δύο νίκες, δύο ισοπαλίες και δύο ήττες.

Ο ΠΑΟΚ είχε στον όμιλο τις Φιορεντίνα, Καραμπάχ και Σλόβαν Λίμπερετς και με 10 βαθμούς (3-1-2) πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση ως δεύτερος. Αλισμόνητη η νίκη του ΠΑΟΚ στην Ιταλία, όπου επικράτησε της Φιορεντίνα με 3-2 και το χρυσό γκολ να μπαίνει στις καθυστερήσεις του αγώνα από τον Ροντρίγκες.

Ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε με Αγιαξ, Θέλτα και Σταντάρ Λιέγης και κατέλαβε την τελευταία θέση του ομίλου. Οι «πράσινοι» πήραν μόνο μια ισοπαλία εκτός έδρας από την Σταντάρ.

2015-16

Ο ΠΑΟΚ και ο Αστέρας Τρίπολης αγωνίστηκαν στους ομίλους της διοργάνωσης, αλλά αποκλείστηκαν και οι δύο.

Οι Θεσσαλονικείς είχαν στον όμιλο τους τις Κράσνονταρ, Μπορούσια Ντόρτμουντ και Γκαμπάλα και πήραν την 3η θέση.  Ο ΠΑΟΚ είχε μια αξιόμαχη ομάδα που σημείωσε μία νίκη, τέσσερις ισοπαλίες και μία ήττα.

Ο Αστέρας Τρίπολης είχε στον όμιλο τις Σάλκε, Σπάρτα Πράγας και ΑΠΟΕΛ. Συγκέντρωσε τέσσερις βαθμούς και νίκησε μόνο τους Κύπριους στην Τρίπολη.

2014-15

Με τρεις εκπροσώπους η Ελλάδα στους ομίλους εκ των οποίων κανείς δεν μπόρεσε να πάρει την πρόκριση.

Ο Αστέρας Τρίπολης αγωνίστηκε με Μπεσίκτας, Τότεναμ και Παρτιζάν και αποχώρησε από τη διοργάνωση με ψηλά το κεφάλι. Οι Αρκάδες σημείωσαν μία νίκη, τρεις ισοπαλίες και δύο ήττες. Το τρίποντο ήρθε απέναντι στην Παρτιζάν (2-0)

Ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε στον όμιλο με Ντιναμό Μόσχας, Αϊντχόφεν και Εστορίλ και είχε απολογισμό δύο ισοπαλίες και τέσσερις ήττες μένοντας στην τελευταία θέση του ομίλου.

Ο ΠΑΟΚ είχε στον όμιλο Φιορεντίνα, Γκίνγκαμπ και Ντιναμό Μινσκ και κατέλαβε την 3η θέση. Με ρεκόρ 2-1-3 συγκέντρωσε εφτά βαθμούς.

2013-14
Ο ΠΑΟΚ ήταν ο μοναδικός μας εκπρόσωπος και τα πήγε περίφημα. Αγωνίστηκε στον όμιλο με Αλκμάαρ, Σαχτέρ Καραγκαντί και τερμάτισε δεύτερος σε ισοβαθμία και αήττητος. Ο δικέφαλος είχε τρεις νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες, όπως ακριβώς και η ολλανδική ομάδα, αλλά η Αλκμααρ ευνοήθηκε στην ισοβαθμία.

2012-13 
Ο Παναθηναϊκός ήταν ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας. Οι «πράσινοι» στον όμιλο με Λάτσιο, Τότεναμ και Μάριμπορ κατέλαβαν την 3η θέση έχοντας μία νίκη, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες.

2011-12
ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ήταν οι εκπρόσωποι της χώρας μας στους ομίλους. Ο «δικέφαλος του Βορρά» ήταν ασυναγώνιστος και κατέλαβε την 1η θέση του ομίλου. Απέναντι σε Ρούμπιν Καζάν, Τότεναμ και Σαμροκ Ρόβερς ήταν αήττητος έχοντας τρεις νίκες και ισάριθμες ισοπαλίες. Ο ΠΑΟΚ μάλιστα νίκησε την Τότεναμ στο νησί με 2-1.

Η ΑΕΚ είχε στον όμιλο τις Αντερλεχτ, Λοκομοτίβ Μόσχας και Στουρμ, Γκρατς. Κατέλαβε την 3η θέση έχοντας μόλις μία νίκη απέναντι στην Στουρμ εκτός έδρας.
2010-11

Αρης, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ ήταν οι δύο εκπρόσωποι της Ελλάδας με τους δύο πρώτους να πανηγυρίζουν και την πρόκριση στα νοκ άουτ.

Ο Αρης κληρώθηκε στον πολύ δύσκολο όμιλο με Λεβερκούζεν, Ατλέτικο Μαδρίτης και Ρόζενμποργκ και κατάφερε να αφήσει εκτός τους Ισπανούς., τους οποίους κέρδισε δύο φορές! Οι «κίτρινοι» σημείωσαν τρεις νίκες, μια ισοπαλία και δύο ήττες.

Εξαιρετική πορεία είχε και ο ΠΑΟΚ όπου κατέλαβε την δεύτερη θέση στον όμιλο με Βιγιαρεάλ, Ντιναμό Ζάγκρεμπ και Κλαμπ Μπριζ. Ο «δικέφαλος» σημείωσε τρεις νίκες, δύο ισοπαλία και μόλις μία ήττα.

Η ΑΕΚ ήταν στον όμιλο με Ζενίτ, Αντερλεχτ και Χάιντουκ. Με ρεκόρ 2-1-3 ισοβάθμισε με τους Βέλγους, αλλά υστερούσε στη βαθμολογία

2009-10
Στην πρώτη διοργάνωση με την ονομασία Europa League η Ελλάδα είχε δύο ομάδες στους ομίλους.

Ο Παναθηναϊκός κληρώθηκε με Γαλατασαράι, Ντιναμό Βουκουρεστίου και Στουρμ Γκρατς και κατέλαβε την δεύτερη θέση με 12 βαθμούς, έχοντας 4 νίκες και δύο ήττες.

Η ΑΕΚ έμεινε στην τελευταία θέση με Τότεναμ, Εβερτον και Μπάτε Μπορίσοφ. Η Ενωση είχε μία νίκη, μια ισοπαλία και τέσσερις ήττες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ