Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Εκδήλωση για τα 92 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Αστέρα Καισαριανής

Δημοσιεύθηκε

στις

Τιμώντας τα 92 χρόνια από την ίδρυση του Εθνικού Αστέρα Καισαριανής και τα 120 χρόνια από την ίδρυση της Μπαρτσελόνα, ο Σύλλογος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών του Εθνικού Αστέρα σε συνεργασία με τον Δήμο Καισαριανής, οργάνωσαν την Πέμπτη μια ιστορική βραδιά, αναζητώντας τις ρίζες που ενώνουν την Ελλάδα με την Καταλονία, και τη Φώκαια με την Καισαριανή και την Βαρκελώνη.

Τιμώμενο πρόσωπο ήταν ο Καταλανός ελληνιστής Εουσέμπιο Αγιένσε Πρατ, Ακαδημαϊκός, καθηγητής ελληνικής φιλολογίας, πρόεδρος του Ισπανοελληνικού Μορφωτικού Συνδέσμου, διευθυντής του εκπαιδευτικού τμήματος του αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης Εμπόριον και ένθερμος οπαδός της Μπαρτσελόνα.

Ο κ. Εουσέμπιο Αγιένσε, αναφέρθηκε στην ίδρυση της πόλης Εμπόριον από τους Φωκαείς πριν από 2.600 χρόνια, απόγονοι των οποίων, πριν έναν αιώνα, διωγμένοι από τις ρίζες τους στη Μικρά Ασία ίδρυσαν στους πρόποδες του Υμηττού την ιστορική και μαρτυρική πόλη της Καισαριανής.

Ο κ. Εουσέμπιο στην ομιλία του η οποία συνοδεύονταν από διαφάνειες, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι οι Φωκαείς τον 6ο αιώνα π. Χ. άφησαν τα παράλια της Μικράς Ασίας, ιδρύοντας αρχικά την Μασσαλία στα παράλια της Γαλλίας και στη συνέχεια την πόλη Εμπόριον  στα παράλια της Καταλονίας κοντά στη Βαρκελώνη και δίπλα  από τη Λα Σκάλα.

Η πρώτη πόλη την οποία ίδρυσαν οι Φωκαείς ήταν σε ένα μικρό νησάκι το οποίο σήμερα δεν υπάρχει. Στη συνέχεια μετακόμισαν στην ενδοχώρα όπου έχτισαν μια νέα πόλη, την Νεάπολη. Έξι αιώνες αργότερα στην περιοχή έφτασαν οι Ρωμαίοι σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσουν τον Αννίβα δημιούργησαν τη δική τους πόλη προσφέροντας μεταξύ άλλων στον τοπικό πληθυσμό τη λατινική γλώσσα.

Σύμφωνα με τον Έλληνα γεωγράφο, φιλόσοφο και ιστορικό Στράβωνα, οι Ελληνες του Εμπορίου λάτρευαν την Εφεσία Αρτέμιδα προς τιμήν της οποίας είχαν χτίσει ναό που διασώθηκε μέχρι τις μέρες μας. Οι αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στην επιφάνεια ελληνικές επιγραφές, ακροκέραμα, ψηφιδωτά,  και ένα υπέροχο άγαλμα του Ασκληπιού  το οποίο πιθανολογείται ότι σμιλεύτηκε σε κάποιο νησί των Κυκλάδων και μεταφέρθηκε στο Εμπόριον και το οποίο εκτίθεται σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Απίστευτης ομορφιάς και σε εξαιρετική κατάσταση είναι επίσης το ψηφιδωτό το οποίο βρέθηκε στην ρωμαϊκή πόλη και αναπαριστά τη θυσία της Ιφιγένειας.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Καισαριανής Χρήστος Βοσκόπουλος, οι   επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων και πλήθος Δημοτικών Συμβούλων. Η καταπληκτική αυτή εκδήλωση που υποστηρίχθηκε με κάθε τρόπο από τον Δήμο Καισαριανής, περιλάμβανε ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και απαγγελία εξαίρετων ποιημάτων Ισπανών λογοτεχνών με αντικείμενο το Εμπόριον, από την ποιήτρια Βάσω Κοσμίδου και την Νένα Βενετσιάνου.

Ο ζωγράφος Πέτρος Ζουμπουλάκης, προς τιμήν του Εουσέμπιο Αγιένσε Πρατ απήγγειλε μοναδικά το ποίημα του Καβάφη «Ιθάκη», ενώ η Νένα Βενετσιάνου τραγούδησε στα Καταλανικά το τραγούδι του Χρήστου Λεοντή «Ξενιτεμένο μου πουλί».

Η εκδήλωση έκλεισε με τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου σε ποίηση Νίκου Καββαδία από το έργο «Σταυρός του Νότου» με τη μοναδική φωνή του Γιάννη Κούτρα τον οποίο συνόδευσε στο πιάνο ο Γιώργος  Γουρζουλίδης.

Την εκδήλωση προλόγισε ο εκπρόσωπος Σύλλογος Βετεράνων Ποδοσφαιριστών του Εθνικού Αστέρα και ψυχή αυτής της μεγάλης προσπάθειας κ. Νίκος Μάλλιαρης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ