Ελάτε στην παρέα μας

Αθλητισμός

Έφυγε από τη ζωή ο θρύλος του ποδοσφαίρου Πελέ – Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του

Δημοσιεύθηκε

στις

Έφυγε χθες από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο θρύλος του ποδοσφαίρου Πελέ.

Ο Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής άφησε χθες Πέμπτη την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών, στο κρεβάτι του νοσοκομείου «Άλμπερτ Αϊνστάιν» στο Σάο Πάολο, νικημένος από τον καρκίνο.

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας σε επίσημη ανακοίνωσή της, κήρυξε το βράδυ της Πέμπτης (29/12) τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε η χώρα.

 

Ο “Βασιλιάς”

Το όνομα του Πελέ υπήρξε επί δεκαετίες σημείο αναφοράς ως το ανώτατο επίπεδο στο οποίο θα μπορούσε να φτάσει κάθε παιδί, κάθε έφηβος, κάθε άνδρας που ονειρευόταν μια λαμπρή ποδοσφαιρική καριέρα. Δεν ήταν μόνο τα 3 Παγκόσμια Κύπελλα που κατέκτησε, από τα 17 του χρόνια όταν και οδήγησε τη Βραζιλία στην κατάκτηση του Μουντιάλ επί της Σουηδίας το 1958 μέχρι τη μεγάλη παράσταση στο Μουντιάλ του Μεξικό το 1970 – επίτευγμα που μόνος αυτός έχει πετύχει – ούτε το ότι βρίσκεται στο βιβλίο με τα Ρεκόρ Γκίνες για τα 1.279 γκολ που σημείωσε στην καριέρα του σε επίσημους και φιλικούς αγώνες, είναι γιατί όσα θαυμαστά έκαναν στους αγωνιστικούς χώρους τους καιρούς που ακολούθησαν ο Κρόιφ, ο Τζορτζ Μπεστ, ο Μαραντόνα, ο Ζιντάν, ο Ροναλντίνιο, ο Μέσι και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, όλα τα είχε κάνει ο Πελέ.

Η επιρροή του στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο ήταν τεράστια. Όπως τεράστιο κεφάλαιο ήταν και για τη χώρα του τη Βραζιλία, η κυβέρνηση της οποίας σε επίσημη ανακοίνωσή της, κήρυξε το βράδυ της Πέμπτης (29/12) τριήμερο εθνικό πένθος για την απώλεια του μεγαλύτερου ποδοσφαιριστή που ανέδειξε η χώρα, ενώ η Σάντος, η ομάδα στην οποία έλαμψε ως ποδοσφαιριστής, ενημέρωσε επίσημα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, πως ο «αποχαιρετισμός» στον σπουδαίο Βραζιλιάνο, μέσω λαϊκού προσκυνήματος, θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Δευτέρα (2/1), στο γήπεδό της «Vila Belmiro» πριν ταφεί την Τρίτη (3/1) στο «Μνημείο της Οικουμενικής Νεκρόπολης», δίπλα στην ακτή του Σάο Πάολο, σε εκδήλωση στην οποία θα δώσουν το «παρών» μόνο τα μέλη της οικογένειας του Πελέ.

Ο «βασιλιάς» ήταν παγκοσμίως γνωστός και απολάμβανε καθολικής εκτίμησης τόσο στο χώρο του αθλητισμού, όσο και του πολιτισμού και της πολιτικής. Με το που έγινε γνωστή η είδηση του θανάτου του Πελέ το διαδίκτυο κατακλίστηκε από μηνύματα αποχαιρετισμού προς τον θρύλο του ποδοσφαίρου.

 

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ