Η χώρα μας αναμένεται να παραλάβει άμεσα τις παρτίδες που έχει παραγγείλει και από τις αρχές του Ιανουαρίου του 2021 θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

«Το ένα μετά το άλλο μια σειρά εμβόλια μπαίνουν στη διαδικασία της τελικής έγκρισης και θα είναι στη χώρα μας τέλη Δεκεμβρίου ή αρχές Ιανουαρίου την ίδια στιγμή που θα πάνε και στις άλλες χώρες της Ε.Ε., με την ίδια αναλογία ως προς τον πληθυσμό και με το ίδιο κόστος, μέρος του οποίου θα καλύψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» σχολίασε σήμερα ο Στέλιος Πέτσας στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Αυτό επιβεβαίωσε και ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, που μεταξύ άλλων σημείωσε σήμερα πως «Αυτοί θα είναι αυτοί οι οποίοι θα εμβολιαστούν πρώτοι από όλους, οι επαγγελματίες υγείας. Αυτοί θα κρατήσουν την κοινωνία ζωντανή και όρθια. Θα τους δώσουμε τη δύναμη της ελπίδας, θα τους δώσουμε δύναμη να μας κρατήσουν όλους όρθιους. Μαζί με αυτούς θα πάνε οι ευπαθείς ομάδες, σε πρώτο χρόνο σε οίκους ευγηρίας και σε άλλες δομές».

Παράλληλα ο Στέλιος Πέτσας έδωσε έναν οδικό χάρτη για το πως θα γίνουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Αυτός ο χάρτης περιλαμβάνει τα εξής βασικά στοιχεία:

– Θα υπάρχουν 1.018 εμβολιαστικά κέντρα

– Θα μπορούν να εμβολιάζονται μηνιαίως περίπου 2.117.440 πολίτες

– Πρώτα θα εμβολιαστούν οι  υγειονομικοί, θα ακολουθήσουν οι ευπαθείς ομάδες (άνω 65 ετών ή με υποκείμενα νοσήματα) και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός

– Οι πολίτες θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού για τον εμβολιασμό είτε μέσω sms, είτε διαδικτυακά, είτε τηλεφωνικά μέσω τηλεφωνικών κέντρων

Πλάνο για έναρξη των εμβολιασμών στις 11 Ιανουαρίου

Όπως μετέδωσε το Star επικαλούμενο πληροφορίες του, ο εμβολιασμός στην Ελλάδα θα αρχίσει στις 11 Ιανουαρίου. Παράλληλα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, μέχρι τις 10 Φεβρουάριου, σε διάστημα, δηλαδή, ενός μήνα, υπολογίζεται ότι θα γίνουν συνολικά 1,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί.

Οι εμβολιασμοί θα συνεχιστούν Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο, όπου κάθε μήνα υπολογίζεται ότι θα εμβολιάζονται κατά μέσο όρο 750.000 πολίτες. Ο στόχος είναι μέχρι τον Ιούλιο του 2021 να έχουν εμβολιαστεί 5.5 εκατομμύρια άτομα, αριθμός που αφορά σχεδόν τον μισό πληθυσμό.

Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο κανάλι, στην Ελλάδα θα φθάσουν στις αρχές Ιανουαρίου περί τις 590.000 δόσεις εμβολίου από την Pfizer. Πηγή: reader.gr