Ηράκλειο Αττικής: Μεγάλη συμμετοχή στη δράση μέτρησης της κοιλιακής αορτής

0

O Δήμος Ηρακλείου Αττικής μέσα από την Δομή των ΚΕΠ Υγείας του διεξήγαγε χθες δωρεάν υπερηχογράφημα με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του Ανευρύσματος Κοιλιακής Αορτής.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο εφαρμογής προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ), και έλαβε χώρα στον Δήμο Ηρακλείου Αττικής σε συνεργασία με τον ιατρό Ακτινοδιαγνώστη, Μάνο Περουλιό.

Εξετάστηκαν συνολικά 39 πολίτες και σύμφωνα με τα αποτελέσματα μόνο 2 από αυτούς είχαν ύποπτα ευρήματα.

Ο Δήμαρχος Ηρακλείου, κ. Νίκος Μπάμπαλος δήλωσε σχετικά: «Η προαγωγή της υγείας και η ευαισθητοποίηση των συμπολιτών μας ώστε να προσέχουν τον εαυτό τους είναι πάγιο μέτρο της πολιτικής μας και όχι απλά μια επίκαιρη προτεραιότητα, λόγω των συνθηκών της πανδημίας. Στόχος μας να δίνουμε τα μέσα στον πολίτη ώστε να πραγματοποιεί συχνά δωρεάν εξετάσεις, να προλαμβάνει τα προβλήματα παρά να χρειάζεται μετά η αντιμετώπισή τους».

Ο Πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ και Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Γιώργος Πατούλης επισημαίνει από την πλευρά του ότι: «Η έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση σώζει ζωές αποδεδειγμένα, στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι ο προσυμπτωματικός έλεγχος των πολιτών για τη διατήρηση της καλής υγείας. Είναι πολύ θετική η ανταπόκριση των δημοτών δίνοντάς μας δύναμη και αισιοδοξία να συνεχίσουμε τις δράσεις μας.»

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα ΚΕΠ Υγείας

Βασικός στόχος των ΚΕΠ Υγείας είναι η ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση
προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές.

Μέσα από το νέο λογισμικό, εφαρμόζονται διεθνή πρωτόκολλα screening του πληθυσμού και τα στελέχη των ΚΕΠ Υγείας επιβλέπουν το follow up της διατήρησης της υγείας των Πολιτών. Αυτοματοποιημένα το λογισμικό ενημερώνει τους πολίτες, μέσα από τον προσωπικό τους προφίλ, σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ηλικία και το φύλο τους, καθώς και με την πάροδο του χρόνου υπενθυμίζει την επανεξέτασή τους. Τα 11 νοσήματα στα οποία επικεντρώνεται το ΚΕΠ Υγείας μέσα από το λογισμικό είναι ο Καρκίνος του παχέος εντέρου, ο Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, ο Καρκίνος του μαστού, ο Καρδιαγγειακός κίνδυνος, το Ανεύρυσμα κοιλιακής αορτής, ο Καρκίνος του προστάτη, το Μελάνωμα, η Κατάθλιψη, η οστεοπόρωση η ΧΑΠ και η Άνοια.

 

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.