O Γ. Μαρκόπουλος στον Χ-τύπο : “Διαβεβαιώ ότι η ΠΕΔΑ είναι πάντα έτοιμη να σταθεί κοντά στους Δήμους”

0

Μία ακόμη σημαντική συνέντευξη φιλοξενεί η εφημερίδα Χ – Τύπος, καθώς ήρθε σε επαφή με τον δήμαρχο Γαλατσίου και Πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, κ. Γιώργο Μαρκόπουλο.

Ο δήμαρχος περιέγραψε αναλυτικά τις δράσεις της ΠΕΔΑ σε σχέση με την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού, παρουσίασε τις μεγάλες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στην πόλη του Γαλατσίου και στάθηκε ιδιαίτερα στον μεγάλο στόχο που είναι η δημιουργία κέντρου πόλης, στόχος που έχει ξεκινήσει να υλοποιείται.
Ακόμη ο κ. Μαρκόπουλος μας χάρισε και μία είδηση, καθώς απάντησε ευθέως για το αν είναι στα σχέδιά του να μεταπηδήσει από την αυτοδιοίκηση στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Κύριε Δήμαρχε, σε ποιους τομείς ρίχνει αυτήν την περίοδο το βάρος του ο Δήμος Γαλατσίου;
Όπως είναι λογικό, το πρώτο και κυριότερο στο οποίο όλο αυτό το διάστημα ρίχνουμε το βάρος μας, είναι η αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα θυμάστε ότι είμαστε από τους πρώτους Δήμους που έλαβαν μέτρα, ακόμα και αντιδημοφιλή σε αρκετές περιπτώσεις.
Πρώτος στη χώρα ο Δήμος μας, για να προστατεύσει ιδίως τις ευπαθείς ομάδες,  εφάρμοσε τηλεργασία για τους υπαλλήλους άνω των 55, ενώ έκλεισε τα ΚΑΠΗ, το Γυμναστήριο Γυναικών, τους χώρους καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων, τις αθλητικές εγκαταστάσεις και το Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» και δεν πραγματοποιήσαμε θερινό και χριστουγεννιάτικο φεστιβάλ.
Σας θυμίζω επίσης ότι πρώτο το Γαλάτσι επισκέφτηκε ο ΕΟΔΥ για μαζικό έλεγχο με rapid tests –και θα το επαναλάβουμε σε λίγες μέρες. Είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους στη χώρα που με δικά τους έξοδα πραγματοποιούν δωρεάν rapid tests σε σειρά κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη -μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί χιλιάδες τεστ. Και μάλιστα τις τελευταίες μέρες, με το άνοιγμα των νηπιαγωγείων και των δημοτικών σχολείων, ο Δήμος μας κάνει δωρεάν rapid tests σε μέλη της σχολικής κοινότητας, σε συνεννόηση και συνεργασία με τους Διευθυντές των σχολικών μονάδων.
Επιπλέον, όλο αυτό το διάστημα, συνεχίζουμε εντατικά τους καθαρισμούς και τις απολυμάνσεις κοινόχρηστων χώρων. Και γενικότερα, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να διευκολύνουμε την καθημερινότητα των συμπολιτών μας, από τη διεύρυνση των υπηρεσιών που διεκπεραιώνονται ηλεκτρονικά έως την παράδοση στο σπίτι όσων προφυλάσσονται και δεν κυκλοφορούν, ειδών πρώτης ανάγκης.
Βέβαια ο Δήμος Γαλατσίου οφείλει να συνεχίζει να λειτουργεί και πέρα από όλα αυτά. Βασική προτεραιότητά μας είναι σταδιακά και η επιστροφή στην κανονικότητα με ασφάλεια και η τόνωση της Τοπικής Αγοράς, διότι οι επιχειρηματίες της γειτονίας μας, της πόλης μας έχουν περάσει μια πολύ δύσκολη και πρωτόγνωρη συγκυρία. Μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, συνεχίζουμε εντατικά να δουλεύουμε για μικρά και μεγάλα έργα που είχαμε εξαγγείλει και πλέον ξεκινούν να παίρνουν σάρκα και οστά. Έργα τα οποία θα μείνουν παρακαταθήκη στην πόλη μας, θα μείνουν παρακαταθήκη για το μέλλον των παιδιών μας.

Διανύουμε το δεύτερος έτος, της δεύτερης συνεχόμενης θητείας σας στο δημαρχιακό θώκο του Γαλατσίου. Θα θέλαμε να μας κάνετε έναν συνοπτικό απολογισμό του έργου σας, σε αυτήν την δημοτική περίοδο.
Το Γαλάτσι μας για πρώτη φορά έχει στα χέρια του, την Ολυμπιακή Εγκατάσταση του Παλαί. Μια εγκατάσταση που παραλάβαμε το 2014 σε άθλια κατάσταση, ερειπωμένη, παραμελημένη και με αέναο κόπο τη μετατρέψαμε σε χώρο πρότυπο αθλητισμού και πολιτισμού. Κι επιπλέον, μετά από δική μου πρωτοβουλία καταφέραμε να φέρουμε στο Παλαί και την Εφορία μας η οποία θα συστεγαστεί με την ΙΓ’ γλιτώνοντας από την ταλαιπωρία τους Γαλατσιώτες. Με την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου έχουμε έρθει σε συμφωνία ώστε να παραχωρηθεί η εγκατάσταση για 10 χρόνια στο Γαλάτσι έχοντας η διοίκηση του Δήμου τον πλήρη έλεγχο. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με την ίδια ζέση ώστε δίπλα στο Άλσος μας να υπάρχει άλλη μια άρτια εγκατάσταση, όπως το Παλαί.
Ένα ακόμα έργο που είμαι πολύ περήφανος για αυτό είναι το οικόπεδο της «Ζαΐρα». Τα παλιά χρόνια ήταν ένας κινηματογράφος που σήμαινε πολλά στις καρδιές των Γαλατσιωτών, με τα χρόνια απαλλοτριώθηκε το οικόπεδο, η Διοίκησή μας το αγόρασε και είμαστε στα σχέδια της ανέγερσης ενός σύγχρονου θερινού σινεμά και μιας πλατείας μπροστά από αυτό.
Βέβαια, το μεγάλο όνειρο όλων μας είναι επιτέλους να φτιάξουμε το κέντρο πόλης που τόσο μας λείπει. Μια πλατεία, ένα ορόσημο, ένα σημείο συνάντησης στον Δήμο Γαλατσίου. Ξέρετε πόσοι Γαλατσιώτες μου το ζητάνε; «Γιώργο, μια κεντρική πλατεία»… Είμαστε επιτέλους πολύ κοντά ώστε να ξεκινήσει αυτό το έργο στη συμβολή της Λεωφόρου Γαλατσίου και Βεΐκου. Το έχουμε φέρει το θέμα στο ΔΣ, ψηφίστηκε και προχωράμε αργά και σταθερά.
Αφού είμαστε στην τελική ευθεία να τα πετύχουμε όλα αυτά, το επόμενο μεγάλο βήμα για να αλλάξει η εικόνα στο Γαλάτσι είναι η υπογειοποίηση της Λεωφόρου Βεΐκου. Το έχω στο μυαλό μου και είναι το αμέσως επόμενο έργο για το οποίο είμαι αποφασισμένος να παλέψω.

Πρόσφατα ο Δήμος Γαλατσίου συμπεριλήφθηκε στους “κόκκινους” δήμους σε σχέση με τον κορωνοϊό. Ποια είναι η πραγματική εικόνα όμως;
Κοιτάξτε. Αντιλαμβάνομαι την ανησυχία πολλών συμπολιτών μας που επί αρκετές μέρες ακούν ή διαβάζουν ότι συνολικά στον Κεντρικό Τομέα καταγράφονται αυξημένα κρούσματα covid-19. Σύμφωνα, όμως, με την επίσημη ενημέρωση που λαμβάνουμε τακτικά από τον ΕΟΔΥ, ο Δήμος μας σε καμία περίπτωση δεν περιλαμβάνεται σε εκείνους που παρουσιάζουν επιβαρυμένη επιδημιολογική εικόνα. Η συνολική εικόνα του Κεντρικού Τομέα δεν συνεπάγεται ότι ισχύει αναγκαστικά και για κάθε έναν από τους επιμέρους Δήμους του. Συνεπώς δεν πρέπει να δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, ούτε να κυκλοφορούν ανυπόστατες φήμες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ακόμα και πανικό στους πολίτες. Και με την ευκαιρία, θέλω κι από το έντυπό σας να καλέσω όποια δημοτική παράταξη κινδυνολογεί αδικαιολόγητα, να ενημερωθεί και να συνδράμει την κοινή μας προσπάθεια με υπευθυνότητα και σοβαρότητα. Όλοι μας πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Είναι αυτονόητο, φυσικά, ότι κανείς μας δεν επιτρέπεται να εφησυχάζει. Όπως λένε όλοι οι ειδικοί, οι επόμενοι μήνες είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι. Βρισκόμαστε ακόμα εν μέσω μάχης, ως Δήμοι συνεχίζουμε να καταβάλουμε καθημερινά κάθε προσπάθεια και όλοι οι πολίτες οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε με τα μέτρα προστασίας και τις υποδείξεις των ειδικών. Μένουμε ασφαλείς και θα το ξεπεράσουμε κι αυτό όλοι μαζί!

Εκτός από δήμαρχος Γαλατσίου είστε και ο Πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων της Αττικής. Είστε ικανοποιημένος από το επίπεδο της συνεργασίας με τους συναδέλφους σας;
Προσωπικά συζητώ τόσο τηλεφωνικά όσο και μέσω τηλεδιάσκεψης με τους συναδέλφους μου, αναδεικνύουμε τα ζητήματα που πρέπει να συντρέξουμε και προσπαθούμε να δώσουμε άμεσες λύσεις, ώστε οι Δήμοι να συνεχίζουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους και να μπορούν να ανταπεξέλθουν με την σειρά τους στις απαιτήσεις των κατοίκων. Και διαπιστώνω από πρώτο χέρι ότι όλο αυτό το διάστημα πολλοί Δήμαρχοι ως αληθινοί πρώτοι πολίτες της πόλης τους στάθηκαν πυλώνες της τοπικής κοινωνίας τους. Στήριξαν τους συμπολίτες τους, αναβάθμισαν τις ηλεκτρονικές τους υπηρεσίες, εξυπηρέτησαν τις ευπαθείς ομάδες πόρτα πόρτα, στόλισαν τις πόλεις τους ώστε να δημιουργήσουν ένα γιορτινό κλίμα… Ξέρω καλά ότι ο κάθε Δήμαρχος δίνει τον αγώνα του και προσπαθώ όπου είναι δυνατό η ΠΕΔΑ να τον βοηθάει.

Πώς προσπαθεί η ΠΕΔΑ να σταθεί στους δήμους στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, στο πλαίσιο βέβαια των δυνατοτήτων της;
Όπως σας είπα, τη δύσκολη αυτή περίοδο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση εδώ στην Αττική έκανε ό,τι μπορούσε για να σταθεί δίπλα στους πολίτες. Στην ΠΕΔΑ, σε  καθημερινή επαφή με τους Δημάρχους της Αττικής και σε συνεχή συνεργασία με την Περιφέρεια και τα αρμόδια Υπουργεία, εργαστήκαμε ώστε να οργανωθούν και συντονιστούν δράσεις οι οποίες δίνουν ουσιαστική βοήθεια στους συμπολίτες μας. Με πρωτοβουλία της ΠΕΔΑ και ως μέτρο προστασίας όλοι οι Δήμοι της Αττικής προμηθεύτηκαν αρχές του φθινόπωρου θερμόμετρα τελευταίας τεχνολογίας για τις εισόδους των Δημαρχείων. Επιπλέον, σοβαρή υποστήριξη στους Δήμους της Αττικής προσέφερε και μια διαφορετική,  μεγάλη δράση της ΠΕΔΑ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών υπό την αιγίδα του κ. Λιβάνιου και την πλατφόρμα Animal Solidarity, η οποία προσέφερε πάνω από 35 τόνους ξηράς τροφής σε αδέσποτα ζώα. Ενώ στο ξεκίνημα αυτής της κρίσης, όταν οι ελλείψεις υγειονομικού υλικού ήταν σημαντικές, προμηθευτήκαμε και μοιράσαμε μάσκες σε αυτούς που τις είχαν ανάγκη. Και σας διαβεβαιώ ότι η ΠΕΔΑ είναι πάντα έτοιμη να σταθεί κοντά στους Δήμους, αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες με γνώμονα την ανακούφιση των πολιτών και τη διευκόλυνση των ΟΤΑ της Αττικής.

Οι προσωπικοί σας στόχοι εξαντλούνται στον χώρο της αυτοδιοίκησης ή σας δελεάζει και η κεντρική πολιτική σκηνή;
Υπάρχει κάτι πιο δελεαστικό και πιο όμορφο για όποιον ασχολείται με τα κοινά, από το να έχει την ευκαιρία να δουλεύει κάθε μέρα για να γίνεται καλύτερος ο τόπος στον οποίον μεγάλωσε και μεγαλώνει και το παιδί του;
Ως εκ τούτου για να βγάλουμε και μια είδηση και να κλείσουμε τα στόματα των κακοπροαίρετων οι πολιτικές μου φιλοδοξίες εξαντλούνται στα διοικητικά όρια του Δήμου μου.

Σχολιάστε το άρθρο

Παρακαλούμε, εισάγετε το σχόλιό σας.
Παρακαλούμε, εισάγετε το όνομά σας.