Ελάτε στην παρέα μας

Πολιτική

Ο Ν. Ρωμανός στο Χ-τύπο: “Τεχνολογική επανάσταση στο ελληνικό Δημόσιο που μειώνει την ταλαιπωρία των πολιτών”

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποκλειστική συνέντευξη του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκου Ρωμανού

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα μας ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, κ. Νίκος Ρωμανός.

Αρχικά, ο κ. Ρωμανός, περιέγραψε την στρατηγική της κυβέρνησης στο μείζον θέμα της πανδημίας και στη συνέχεια απάντησε για την Τουρκική προκλητικότητα που παραμένει στα ύψη.

Επίσης, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ, με αφορμή και την ενασχόλησή του με τις νέες τεχνολογίες αναφέρθηκε στην ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας η οποία ξεκίνησε πατώντας… γκάζι μέσα στην πανδημία για τις ανάγκες που προέκυψαν.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Ρωμανού:

Κύριε Ρωμανέ, αρχικά θα θέλαμε το σχόλιο σας για την πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση που βιώνουμε όλοι με την πανδημία. Πως σχολιάζετε τα στοιχεία και την πορεία της χώρας στην αντιμετώπισή της;

Η χώρα μας με οργανωμένο σχέδιο και στρατηγική αντιμετωπίζει βήμα βήμα αυτήν την τεράστια πρόκληση, αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες που βιώνει όλη η ανθρωπότητα τον τελευταίο χρόνο. Κανείς δεν αρνείται ότι η κατάσταση σήμερα είναι δύσκολη όμως έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία πανδημία από την οποία έχουν λυγίσει οι ισχυρότερες χώρες στον κόσμο. Και στην Ελλάδα δίνουμε τη μάχη μας και παραμένουμε μία από τις χώρες με τα καλύτερα επιδημιολογικά δεδομένα όπως φαίνεται και στους χάρτες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Καταφέραμε με τα γρήγορα αντανακλαστικά της Κυβέρνησης και τις άμεσες αποφάσεις αλλά και την τήρηση των μέτρων από τους πολίτες να αντιμετωπίσουμε επιτυχημένα το πρώτο κύμα της πανδημίας και από τον Νοέμβριο το δεύτερο. Η Κυβέρνηση, όπως κατ΄επανάληψη έχει πει ο Πρωθυπουργός, παίρνει μέτρα «για να είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις, και να μην τρέχουμε πίσω από την πανδημία».

 

Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η λογική κόπωση των πολιτών;

Είναι αντιληπτό ότι υπάρχει τεράστια κόπωση ωστόσο χρέος όλων μας είναι να τηρούμε τα μέτρα που συνιστούν οι ειδικοί και να αποτρέψουμε ένα τρίτο κύμα ώστε να μπορέσουμε μέσα από τον εμβολιασμό, ο ρυθμός του οποίου επιταχύνεται, να έχουμε ένα ικανό τείχος ανοσίας μέχρι το καλοκαίρι.

Το αποτύπωμα της υγειονομικής κρίσης στην οικονομία είναι τεράστιο ωστόσο με στοχευμένες πολιτικές δίνονται «ανάσες» σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και εργαζόμενους, από την πρώτη στιγμή, με μέτρα στήριξης και πόρους που στο τέλος Μαρτίου θα αγγίζουν τα 30 δις. ευρώ. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι το 2020 οι πόροι που διατέθηκαν για την στήριξη της ελληνικής οικονομίας έφτασαν σχεδόν στο 15% του ΑΕΠ.

 

Επίσης, παραμένει στα ύψη η Τουρκική προκλητικότητα. Πως η χώρα μας θα καταφέρει να αντιμετωπίσει τις συνθήκες που προσπαθούν να διαμορφώσουν οι γείτονες;

Είναι αδιαμφισβήτητο το γεγονός ότι η χρονιά που πέρασε ήταν μια από τις δυσκολότερες στο επίπεδο των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Η τουρκική προκλητικότητα, από τις μεταναστευτικές ροές που χρησιμοποίησε ως «υβριδική απειλή» κατά της Ελλάδας και της Ευρώπης μέχρι την κρίση με το «Oruc Reis» στο Αιγαίο, ξεπέρασε κάθε όριο.

Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή με αποφασιστικότητα έκανε όλες τις απαραίτητες ενέργειες αξιοποιώντας παράλληλα όλα τα διπλωματικά εργαλεία και ενισχύοντας τις στρατηγικές συμμαχίες για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας.

Οι εντάσεις και οι προκλήσεις που κορυφώθηκαν το καλοκαίρι έφεραν ξανά στο προσκήνιο τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου κάτι που είναι σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και για την Ευρώπη, καθώς οι διαφορές μας με την Τουρκία επηρεάζουν επίσης τη σχέση της με την Ευρώπη. Για τον λόγο αυτό η Ευρώπη έλαβε την απόφαση να επιβάλει επιπρόσθετα μέτρα στην Τουρκία, σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις και τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο.

 

Η χώρα μας τι επιθυμεί;

Η Ελλάδα επιθυμεί πάντα την αποκλιμάκωση, τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη χείρα φιλίας αλλά πάντα μέσα στο πλαίσιο των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

Στην κατεύθυνση αυτή η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο αποτελεί ακόμα μία σημαντική διπλωματική κίνηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, μετά τις συμφωνίες καθορισμού ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο αλλά και τη συμφωνία με την Αλβανία για παραπομπή των διαφορών στη Χάγη.

Υπήρξε μια βελτίωση της κατάστασης το τελευταίο διάστημα κάτι που οδήγησε και στην επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Αν δεν καταφέρουμε να λύσουμε τη μόνη και κύρια διαφορά που έχουμε μεταξύ μας, την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας τότε μπορούμε να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο.

 

Με αφορμή και την ενασχόλησή σας με τις νέες τεχνολογίες, πιστεύετε ότι όπως διαμορφώνονται οι συνθήκες, δίνουν την κατάλληλη αφορμή για να περάσουμε στην ψηφιακή εποχή;

O Covid λειτούργησε ως «ψηφιακός επιταχυντής». Η ψηφιοποίηση του κράτους και της οικονομίας ξεκίνησε πατώντας… γκάζι μέσα στην πανδημία για τις ανάγκες που προέκυψαν. Η αρχή της ελληνικής «ψηφιακής επανάστασης» έγινε με την ενιαία ηλεκτρονική πύλη του Δημοσίου gov.gr, που από τον περασμένο Μάρτιο συγκεντρώνει το σύνολο των υπηρεσιών που παρέχονται ψηφιακά από το Δημόσιο και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες υπηρεσίες. Με τα δεδομένα που είχαμε μπορούμε να μιλάμε για μια τεχνολογική επανάσταση στο ελληνικό Δημόσιο που μειώνει την ταλαιπωρία των πολιτών και κάνει τις υπηρεσίες του κράτους πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές.

Τα ψηφιακά άλματα που έχουν γίνει μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταγράφονται και από τους διεθνείς οργανισμούς. Στην προσπάθεια του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης να εξελιχθεί η χώρα σε ένα σύγχρονο ψηφιακό κράτος, προκειμένου να αντιμετωπίσει και τις συνέπειες του Covid-19, η Ελλάδα «σκαρφάλωσε» πέρυσι επτά θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη της ψηφιακής ανταγωνιστικότητας. Την επίδοση αποτυπώνει το IMD 2020 Digital Competitiveness Ranking, το οποίο αξιολογεί παγκοσμίως 63 οικονομίες στη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας είναι μία από τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις φιλοδοξίες που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Ταμείο Ανάκαμψης. Έχουμε για πρώτη φορά αυτό που αποκαλούμε Ψηφιακή Βίβλο, έναν οδικό χάρτη για τη μετάβαση στη σύγχρονη ψηφιακή Ελλάδα. Η απορρόφηση πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, εκ των οποίων το 20% θα κατευθύνεται σε ψηφιακά έργα, περίπου 6,4 δισ. ευρώ είναι το μεγάλο στοίχημα για το ψηφιακό μέλλον της χώρας.

 

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ